Articol scris de Alex Ivan
Influența lui Maradona asupra fotbalului este incontestabilă. Fanii de pretutindeni îl idolatrizează, deși acesta a fost criticat în multe rânduri pentru comportamentul lui din afara terenului. Cu toate acestea, geniul său este inegalabil. Maradona reușea să producă pe gazon momente de magie în fața cărora adversarul putea doar să se oprească și să le admire. Evoluțiile sale din perioada petrecută la Barcelona, Boca Juniors, Napoli și naționala Argentinei vor rămâne pentru totdeauna în istoria sportului rege.

Argentina - Anglia, cel mai renumit meci din istoria Campionatului Mondial

Fotbal
Adriano "s-a născut" din nou! "Ajunsesem la peste 100 kilograme". Ce l-a salvat și cum arată acum
21/12/2021 LA 06:04
Această partidă reprezintă apogeul lui Diego Maradona. Legendarul argentinian a marcat ambele goluri ale naționalei sale în victoria cu 2-1 din sferturile Mondialului din 1986. Ambele reușite au intrat în istoria fotbalului, dar pentru motive cu totul diferite.
Maradona a deschis scorul cu “o lovitură de cap” care a șocat întreaga lume. Argentinianul a comis atunci poate cel mai celebru henț din istoria fotbalului și a declarat după partidă că a înscris ajutat de “mâna lui Dumnezeu”. Acest moment îl reprezintă pe Diego Maradona și caracterul său unic. Încrederea lui era atât de ridicată încât nimeni nu putea să-i conteste acțiunile.
https://i.eurosport.com/2020/11/25/2943431.jpg
Cea de-a doua reușită a argentinianului din acea partidă a fost desemnată “Golul secolului”. Doar Diego Maradona ar fi putut să intre în istorie cu două goluri înscrise în aceeași partidă. Acesta a luat mingea de la jumătatea terenului, și-a driblat toți adversarii ce i-au ieșit în cale, inclusiv portarul, și a trimis balonul în poarta goală. Legenda naționalei Argentinei a fost la un nivel diferit față de toți restul jucătorilor de la acel turneu final și a reușit să cucerească titlul mondial pentru țara sa.

Real Madrid - Barcelona, Maradona este primul jucător din istorie aplaudat de fanii de pe Santiago Bernabeu

În opinia multor specialiști, perioada petrecută de Maradona la Barcelona este printre cele mai slabe din cariera argentinianului. Cu toate acestea, doar Maradona poate să ne încânte cu realizările din momentele sale nefaste. Argentinianul a devenit primul jucător din istoria catalanilor care este aplaudat de către fanii eternei rivale, Real Madrid. S-a întâmplat chiar pe Santiago Bernabeu, unde Maradona a înscris în stilul său caracteristic, depășind mai multe tricouri albe și portarul advers. Legendarul Diego nu s-a mulțumit doar cu atât, așa că a umilit un apărător al madrilenilor chiar pe linia porții, înainte de a înscrie.

Slideshow

Diego Maradona s-a stins din viață! Top 30 lucruri fascinante despre "Dumnezeul napoletanilor"

30 imagini

Doar patru jucători din istoria El Clasico au primit un “standing ovation” din partea fanilor adverși. Au trecut nu mai puțin de 22 de ani până ca un nou catalan să fie aplaudat pe Santiago Bernabeu. Acela a fost Ronaldinho, în 2005. Până atunci, nimeni nu s-a apropiat de Diego Maradona.

Napoli - Milan, Maradona aduce primele titluri pe San Paolo

În anii ‘80, campionatul italian era dominat de celebra echipă a Milanului, care îi avea în componență pe Ruud Gullit, Frank Rijkaard și Marco van Basten. Totuși niciun adversar nu s-a dovedit prea puternic pentru Diego Maradona. Imediat după succesul de la Campionatul Mondial, argentinianul a condus-o pe Napoli către primul Scudetto din istoria clubului. Napoletanii au înregistrat atunci o serie impresionantă de 15 victorii consecutive, în care Maradona se distra cu fiecare fundaș care îi ieșea în cale. În aceeași stagiune, Napoli a cucerit și Cupa Italiei, completând astfel “event-ul”.
După două sezoane în care Milan și Inter au pus din nou stăpânire pe campionatul din Italia, Maradona a hotărât să oprească hegemonia milaneză. S-a asigurat că lumea întreagă știa că Napoli este forța dominantă din Italia. În octombrie 1989, acesta a fost magistral într-o victorie crucială a echipei sale în fața lui AC Milan. Maradona a fost pasator decisiv la prima reușită din meci și a înscris ultimul gol al partidei după o cursă fantastică pe care a finalizat-o cu o “panenka”. Napoli s-a impus atunci cu 3-0 și a câștigat Scudetto pentru a doua ora în istoria clubului.

Diego Maradona a murit, legenda va rămâne

Serie A
Ibrahimovic și-a ales sportivii favoriți din toate timpurile! Pe cine preferă între Ronaldo și Messi
07/12/2021 LA 07:27
Fotbal
Maradona, comemorat pe 30 octombrie! Numele lui a răsunat în toată lumea
31/10/2021 LA 12:13