În urmă cu 35 de ani, pe stadionul Heysel din capitala Belgiei, Bruxelles, s-a întâmpla una dintre cele mai mari tragedii, un număr de 39 de microbiști pierzându-și viața și alte șase sute fiind răniți. Pe 29 mai a fost programată finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal, dintre Liverpool și Juventus Torino. Cu un an în urmă, Liverpool, poate cea mai în vogă echipă europeană de la începutul anilor '80, învinsese în finala pentru același titlu tot o echipă italiană, A.S. Roma.
La acel moment, meciul cu torinezii se anunța unul echilibrat, Juventus având un lot foarte puternic, din care nu lipseau jucători ca Gaetano Scirea sau Antonio Cabrini, dar și pe francezul Michel Platini, câștigătorul Ballon d'Or (acordat fotbalistului european al anului) în anii 1983, 1984 și 1985. Chiar dacă era stadionul național al Belgiei, stadionul Heysel, cu o vechime de peste jumătate de secol la acea vreme, era într-o stare precară. De altfel, atât directorul general al FC Liverpool, Peter Robinson, cât și președintele clubului italian, Giampiero Boniperti ceruseră UEFA să aleagă un stadion nou pentru un astfel de meci, printre alternativele sugerate aflându-se Camp Nou și Santiago Bernabeu. Oficialii UEFA au refuzat însă să ia în calcul o asemenea alternativă.

35 de ani de la tragedia de pe stadionul Heysel

Liga Campionilor UEFA
Reveniri importante la Liverpool înainte de finala Champions League! Anunțul lui Jurgen Klopp
ACUM 43 MINUTE
În seara confruntării dintre Liverpool și Juventus, pe stadionul din capitala Belgiei și-au făcut apariția în jur de 60.000 de suporteri. Cele două peluze din spatele porților erau de fapt niște spații care nu erau dotate cu scaune, fanii fiind nevoiți să stea în picioare pe tot parcursul meciului. Fanilor lui Juventus le-au revenit sectoarele O, N și M. De partea cealaltă, suporterii Cormoranilor au fost repartizați în sectoarele de tribună X și Y. Sectorul Z avea să producă tragedia, aflat în imediata apropiere a sectorului X. Deși în sectorul Z ar fi trebuit să fie fani neutri, acolo s-au infiltrat italieni.
https://i.eurosport.com/2020/05/29/2825567.jpg
În jurul orei locale 19, cu o oră înainte de începutul meciului, suporterii celor două echipe aflați în sectoarele apropiate, X, respectiv Z, au început să se atace cu petarde și să se înjure. Spiritele s-au încins odată cu fluierul de start al finalei, când din ambele sectoare au început să zboare pietre și alte obiecte contondente. La scurt timp, un grup de suporteri englezi a năvălit în sectorul Z, ceea ce a creat panică în rândul fanilor Juventus, care au început să se retragă, cu toții, spre capătul opus al sectorului Z.
Cei mai mulți au reușit să sară peste peretele de protecție, însă mulți au fost prinși și striviți între perete și mulțimea care fugea din calea englezilor. Aflat într-o stare precară, peretele s-a prăbușit. Acela a fost momentul când s-au produs cele mai multe victime. În total, dezastrul de pe stadionul Heysel s-a soldat cu moartea a 39 de oameni, dintre care 32 de italieni (dintre aceștia, doi fiind minori), patru belgieni, doi francezi și un nord-irlandez. Numărul oficial al răniților s-a ridicat la 600.
https://i.eurosport.com/2020/05/29/2825566.jpg

Numele celor care și-au pierdut viața la Heysel

Rocco Acerra 29, Bruno Balli 50, Alfons Bos 35, Giancarlo Bruschera 21, Andrea Casula 11, Giovanni Casula 44, Nino Cerullo 24, Willy Chielens 41, Giuseppina Conti 17, Dirk Daenecky 38, Dionisio Fabbro 51, Jacques François 45, Eugenio Gagliano 35, Francesco Galli 24, Giancarlo Gonnelli 20, Alberto Guarini 21, Giovacchino Landini 50, Roberto Lorentini 31, Barbara Lusci 58, Franco Martelli 22, Loris Messore 28, Gianni Mastroiaco 20, Sergio Bastino Mazzino 38, Luciano Rocco Papaluca 38, Luigi Pidone 31, Benito Pistolato 50, Patrick Radcliffe 38, Antonio Ragnanese 49, Claude Robert 27, Mario Ronchi 43, Domenico Russo 28, Tarcisio Salvi 49, Gianfranco Sarto 47, Amedeo Giuseppe Spolaore 55, Mario Spanu 41, Tarcisio Venturin 23, Jean Michel Walla 32, Claudio Zavaroni 28.

Meciul a continuat, în ciuda tragediei

În ciuda dezastrului din tribune, s-a considerat că renunțarea la joc ar fi riscat să amplifice problema și mai mult, și meciul în cele din urmă a început după ce căpitanii ambelor părți a vorbit mulțimii și a făcut apel la calm. Juventus a câștigat meciul cu 1–0 datorită unui penalty realizat de Michel Platini, acordat de arbitrul elvețian Daina pentru un fault asupra lui Zbigniew Boniek.
https://i.eurosport.com/2020/05/29/2825561.jpg
După 18 luni de investigații, judecătorul Marina Coppieters i-a găsit vinovați de catastrofă atât pe fanii englezi, cât și pe oficialii belgieni. Printre aceștia din urmă, s-a numărat Johan Mahieu, șef al poliției responsabil cu organizarea meciului, care a primit verdictul de ucidere din culpă. Aceeași sentință au primit 14 suporteri englezi, în urma unui proces ce a durat cinci luni.
La 31 mai, premierul Marii Britanii, Margaret Thatcher, a insistat pe lângă Asociația de Fotbal din Regatul Unit să retragă echipele din Anglia din competițiile europene. Două zile mai târziu, UEFA le-a interzis cluburilor de fotbal din Albion prezența în competițiile europene, pe termen nelimitat. Interdicția a fost ridicată după cinci ani, în aprilie 1990, cu excepția clubului Liverpool. Cormoranii au putut participa în întreceri în afara granițelor un an mai târziu.
https://i.eurosport.com/2020/05/29/2825565.jpg

Stadionul Heysel, renovat și inaugural în 1994

În 1994, stadionul Heysel a fost complet renovat și inaugurat sub numele de Stadionul Regele Baudouin. La 28 august 1994, s-a desfășurat aici primul meci de fotbal de după tragedie, pentru ca, la 8 mai 1996, stadionul să găzduiască finala Cupei Cupelor dintre Paris Saint-Germain și Rapid Viena, terminată cu victoria francezilor, scor 1-0.
https://i.eurosport.com/2020/05/29/2825563.jpg
De-a lungul timpului, au fost organizate numeroase acțiuni comemorative ale tragediei din 29 mai. Astfel, în 1985, a fost dezvăluit un monument în Torino, cu un epitaf semnat de jurnalistul local Giovanni Arpino. La 29 mai 2005, o sculptură în valoare de 140.000 de euro a fost așezată în incinta noului stadion Heysel. La 26 mai 2010, o placă memorială a fost dezvelită la stadionul Anfield, al celor de la Liverpool. În februarie 2014, o expoziție inclusă în muzeul echipei Juventus a fost dedicată tragicelor evenimente din Bruxelles.
În 2005, Juventus şi Liverpool s-au înfruntat pentru prima dată după tragedia din 1985, în sferturile de finală din Champions League, pe Anfield. Suporterii Cormoranilor au afişat un banner uriaș pe care era scris cuvântul "amicizia" (n.red. - prietenie).
https://i.eurosport.com/2020/05/29/2825297.jpg
Liga Campionilor UEFA
Klopp îi cere lui Salah să fie concentrat la Paris! Ce a spus despre "răzbunarea" egipteanului
ACUM 3 ORE
Liga Campionilor UEFA
Jurgen Klopp a detectat principalul avantaj al lui Liverpool înainte de finala Champions League
ACUM O ZI