Articol scris de Cezara Paraschiv
Fotbalul a avut jucători uriași, dar și antrenori de legendă. De-a lungul anilor însă, puțini au reușit să translateze succesul avut pe gazon, ulterior, și pe bancă. Astfel, istoria reține că doar trei oameni au reușit performanța de a câștiga trofeul Cupei Mondiale atât ca jucător, cât și ca selecționer.
https://i.eurosport.com/2007/08/03/375314.jpg
Cupa Mondială FIFA
Avertisment pentru englezi înainte de duelul cu Franța! "E cel mai rapid lucru pe care l-am văzut"
ACUM 16 ORE
Primul a fost brazilianul Mario Lobo Zagallo. Atacantul a triumfat cu Seleção mai întâi în 1958, avându-l coechipier pe legendarul Pelé, cel care abia debuta, la 17 ani, lăsându-și amprenta asupra jocului echipei din prima. Era momentul în care Pelé își însușea mult râvnitul tricou cu numărul 10. A urmat succesul din 1962, iar la opt ani după acesta, Zagallo revenea la competiția supremă din postura de selecționer al naționalei Braziliei, avându-l de această dată elev pe Pelé. Împreună, cei doi scriau istorie: Pelé deschidea scorul în finală, marcând golul cu numărul 100 al Braziliei la Cupa Mondială, iar Zagallo devenea primul om care câștigă Cupa Mondială ca selecționer, după ce și-o trecuse în palmares și ca sportiv. Într-o nouă eră a fotbalului, Zagallo și-a pus semnătura și pe succesul Braziliei din 1994, dintr-o nouă postură, de antrenor secund, Seleção lui Romario și Dunga triumfând la penalty-uri.
https://i.eurosport.com/2010/04/02/595425.jpg
Germanul Franz Beckenbauer a fost al doilea om din fotbal care a reușit această “dublă”: “Kaiserul”, consacrat în centrul liniei defensive, a fost căpitanul echipei Germaniei la succesul din 1974. Apoi, el a condus naționala țării sale spre trofeu, de pe bancă, în 1990.
Didier Deschamps a călcat apăsat pe urmele lui Beckenbauer, coincidența făcând ca ambii să își încheiat carierele cu câte 103 prezențe în tricoul naționalei. Deschamps a fost căpitan al echipei Franței la primul succes al “cocoșilor” la Cupa Mondială din 1998, pe teren propriu. Iar succesul din finala cu Croația, 4-2, din urmă cu doi ani, i-a desăvârșit palmaresul lui Deschamps.
https://i.eurosport.com/2018/07/15/2373636.jpg
Numit pe banca naționalei Franței în 2012, Deschamps și-a prelungit deja înțelegerea cu Federația Franceză, la finalul anului trecut, până în 2022, după încheierea Cupei Mondiale din Qatar. Aceasta a fost a treia prelungire de mandat consfințită de cele două părți. În aceste condiții, Deschamps va deveni cel mai longeviv selecționer din istoria naționalei Franței, chiar dacă prezența sa la cârma naționalei Franței nu a fost lipsită de incidente, cel mai recent acesta contrându-se cu starul Karim Benzema. De la instalarea sa, Deschamps i-a condus deja pe “Les Bleus” în 100 de partide.

Bornele din cariera lui Didier Deschamps

  • Din postura de căpitan de echipă, a ridicat trofeul la Cupa Mondială, Campionatul European și Liga Campionilor (cu Marseille, în 1993) – performanță atinsă doar de alți doi fotbaliști, Franz Beckenbauer și Iker Casillas.
  • Din postura de selecționer, a câștigat Cupa Mondială, devenind al treilea om din fotbal care câștigă acest trofeu și ca fotbalist, și ca selecționer, după Franz Beckenbauer și Lobo Zagallo.
Cupa Mondială FIFA
"Am crezut că Messi e cel mai bun, dar Mbappe a fost devastator!" Plusul arătat de francez la CM
ACUM O ZI
Cupa Mondială FIFA
Franța e în sferturile Mondialului după 3-1 cu Polonia! Lewandowski, nicio șansă în fața lui Mbappe
IERI LA 16:57