Articol scris de Cezara Paraschiv

Fotbalul a avut jucători uriași, dar și antrenori de legendă. De-a lungul anilor însă, puțini au reușit să translateze succesul avut pe gazon, ulterior, și pe bancă. Astfel, istoria reține că doar trei oameni au reușit performanța de a câștiga trofeul Cupei Mondiale atât ca jucător, cât și ca selecționer.

Fotbal
Franz Beckenbauer "Am ajuns de râsul lumii și este vina lui Low"
21/11/2020 LA 07:02
https://i.eurosport.com/2007/08/03/375314.jpg

Primul a fost brazilianul Mario Lobo Zagallo. Atacantul a triumfat cu Seleção mai întâi în 1958, avându-l coechipier pe legendarul Pelé, cel care abia debuta, la 17 ani, lăsându-și amprenta asupra jocului echipei din prima. Era momentul în care Pelé își însușea mult râvnitul tricou cu numărul 10. A urmat succesul din 1962, iar la opt ani după acesta, Zagallo revenea la competiția supremă din postura de selecționer al naționalei Braziliei, avându-l de această dată elev pe Pelé. Împreună, cei doi scriau istorie: Pelé deschidea scorul în finală, marcând golul cu numărul 100 al Braziliei la Cupa Mondială, iar Zagallo devenea primul om care câștigă Cupa Mondială ca selecționer, după ce și-o trecuse în palmares și ca sportiv. Într-o nouă eră a fotbalului, Zagallo și-a pus semnătura și pe succesul Braziliei din 1994, dintr-o nouă postură, de antrenor secund, Seleção lui Romario și Dunga triumfând la penalty-uri.

https://i.eurosport.com/2010/04/02/595425.jpg

Germanul Franz Beckenbauer a fost al doilea om din fotbal care a reușit această “dublă”: “Kaiserul”, consacrat în centrul liniei defensive, a fost căpitanul echipei Germaniei la succesul din 1974. Apoi, el a condus naționala țării sale spre trofeu, de pe bancă, în 1990.

Didier Deschamps a călcat apăsat pe urmele lui Beckenbauer, coincidența făcând ca ambii să își încheiat carierele cu câte 103 prezențe în tricoul naționalei. Deschamps a fost căpitan al echipei Franței la primul succes al “cocoșilor” la Cupa Mondială din 1998, pe teren propriu. Iar succesul din finala cu Croația, 4-2, din urmă cu doi ani, i-a desăvârșit palmaresul lui Deschamps.

https://i.eurosport.com/2018/07/15/2373636.jpg

Numit pe banca naționalei Franței în 2012, Deschamps și-a prelungit deja înțelegerea cu Federația Franceză, la finalul anului trecut, până în 2022, după încheierea Cupei Mondiale din Qatar. Aceasta a fost a treia prelungire de mandat consfințită de cele două părți. În aceste condiții, Deschamps va deveni cel mai longeviv selecționer din istoria naționalei Franței, chiar dacă prezența sa la cârma naționalei Franței nu a fost lipsită de incidente, cel mai recent acesta contrându-se cu starul Karim Benzema. De la instalarea sa, Deschamps i-a condus deja pe “Les Bleus” în 100 de partide.

Bornele din cariera lui Didier Deschamps

  • Din postura de căpitan de echipă, a ridicat trofeul la Cupa Mondială, Campionatul European și Liga Campionilor (cu Marseille, în 1993) – performanță atinsă doar de alți doi fotbaliști, Franz Beckenbauer și Iker Casillas.
  • Din postura de selecționer, a câștigat Cupa Mondială, devenind al treilea om din fotbal care câștigă acest trofeu și ca fotbalist, și ca selecționer, după Franz Beckenbauer și Lobo Zagallo.
Fotbal
Didier Deschamps a găsit explicația lipsei de formă a lui Pogba: "Este afectat mental"
14/11/2020 LA 13:19
Fotbal
Miodrag Belodedici, în topul celor mai subapreciați jucători din istoria fotbalului
02/06/2020 LA 18:55