Prin urmare, forul suprem a decis ca Euro 2020 să se transforme în Euro 2021 și să se dispute anul viitor, în perioada 11 iunie - 11 iulie. Așadar, în această vară nu vom avea parte de spectacolul oferit de echipele naționale din Europa din 4 în 4 ani. Totuși, nimic nu ne oprește să ne amintim cu plăcere de edițiile anterioare, care au intrat în istoria fotbalului.
Și dacă tot vorbim de istorie, să începem cu primul Campionat European organizat vreodată: Euro 1960.
Euro 1960, denumit la acea vreme "European Nation's Cup 1960", a fost prima ediție a Campionatului European. S-a desfășurat în Franța, în perioada 6-10 iulie, sub forma unui turneu la care au participat 4 echipe naționale: Uniunea Sovietică, Yugoslavia, Cehoslovacia și Franța. Prima campioană europeană din istorie a fost Uniunea Sovietică, după o finală câștigată în fața Yugoslaviei, scor 2-1.
Fotbal
Chelsea a avut o altă prestație modestă la Brighton, Romelu Lukaku a fost din nou "absent"
ACUM 4 ORE
https://i.eurosport.com/2012/06/01/847259.jpg

Fazele preliminarii și naționala României

Până să ajungem să vorbim despre finală, să începem cu prima fază a Campionatului European, la care au luat parte 17 naționale. În mod surprinzător, printre acestea nu s-au numărat 3 dintre marile puteri ale fotbalului european: Italia, Anglia și Germania de Vest. Faza preliminară a Europeanului din 1960 s-a desfășurat sub forma unei competiții eliminatorii: optimi, sferturi, iar apoi turneul final, format din cele mai bune 4 echipe.
Pentru a rămâne cu 16 echipe în prima fază a competiției, organizatorii Europeanului au decis, în mod aleatoriu, ca Republica Irlandeză și Cehoslovacia să joace un meci de baraj. Cehoslovacia a ieșit triumfătoare la finalul celor două partide și a participat la primul Campionat European din istorie, reușind să ajungă până în penultimul act. În optimile Europeanului din 1960 a luat parte și naționala României, care a trecut cu 3-2 de Turcia, la general, după o dublă manșă extrem de disputată.
În tur, "tricolorii" câștigau categoric, scor 3-0, sub privirile a 67.000 de spectatori aflați pe stadionul "23 august" din București, grație golurilor lui Nicolae Oaidă, Gheorghe Constantin și Constantin Dinulescu. Naționala noastră avea să trăiască cu emoții returul de la Istanbul, după cele două goluri reușite de Küçükandonyadis. România a reușit să mențină avantajul minim pe tabelă și a obținut calificarea în sferturi, la prima ediție a Campionatului European.
Iată rezultatele complete din optimi:
 • URSS - Ungaria 4-1
 • Franța - Grecia 8-2
 • România - Turcia 3-2
 • Norvegia - Austria 2-6
 • Yugoslavia - Bulgaria 3-1
 • Germania de Est - Portugalia 2-5
 • Polonia - Spania 2-7
 • Danemarca - Cehoslovacia 3-7
https://i.eurosport.com/2020/03/20/2796515.jpg

Spania, eliminată din cauza unui conflict politic

Naționala României a părăsit competiția în sferturi, după o dublă manșă câștigată fără emoții de Cehoslovacia, scor 5-0 la general. În turul disputat la București, "tricolorii" au pierdut cu 2-0, urmând ca în returul de la Bratislava să încaseze încă 3 goluri, cu primul încă din minutul 1. În celelalte meciuri din sferturi, Franța a trecut cu 9-4 de Austria, în timp ce Yugoslavia a câștigat cu 6-3 contra Portugaliei.
Cu Alfredo di Stefano printre titulari, Spania nu s-a calificat la turneul final din 1960 din cauza unui conflict politic. Aflată sub dictatura lui Francisco Franco la acea vreme, Spania a refuzat să facă deplasarea în Uniunea Sovietică pentru a disputa manșa tur din sferturi, ca urmare a faptului că URSS era principala susținătoare a Celei de-a Doua Republici Spaniole, în timpul Războiului Civil Spaniol.
Refuzul ibericilor a dus la eliminarea lor din competiție. Ca urmare a acestei decizii, în "Final 4" au ajuns 3 echipe aflate sub regim comunist (URSS, Cehoslovacia și Yugoslavia) și țara gazdă Franța.

Regulile inedite de la Euro 1960: învingătoarea, decisă prin aruncarea unei monede

Potrivit informațiilor de la vremea respectivă, învingătoarea dintr-un meci încheiat la egalitate, la finalul celor două 2 manșe și al prelungirilor, era decisă prin aruncarea unei monede. Excepție făcea doar finala, care s-ar fi rejucat dacă la finalul celor 2 reprize adiționale scorul era încă egal.
O altă caracteristică specifică finalei din 1960 era că echipele nu aveau voie să apeleze la schimbări în timpul meciului.
În semifinale, URSS a câștigat categoric în fața Cehoslovaciei, scor 3-0, în timp ce Franța, gazda competiției, a pierdut dramatic în fața Yugoslaviei, scor 4-5, deși la un moment avea un avantaj de 2 goluri pe tabelă. Finala mică a Campionatului European din 1960 a fost câștigată de Cehoslovacia în fața Franței, scor 2-0. Apoi, mai rămânea de aflat cine va fi prima regină a europei.
https://i.eurosport.com/2012/03/17/821176.jpg

URSS, prima campioană europeană din istorie

Finala Euro 1960 s-a desfășurat pe Parc des Princes (Paris), la data de 10 iulie, în fața a 18.000 de spectatori. Yugsolavia a fost cea care a deschis scorul, prin reușita lui Milan Galic din minutul 43. Jucătorii URSS-ului, conduși de legendarul portar Lev Yashin, au ieșit mult mai montați de la vestiare, iar după numai 4 minute reușeau să egaleze, prin Slava Metreveli.
După 90 de minute, scorul era încă 1-1, așa că finala de la Paris a intrat în prelungiri. Era minutul 113 când Viktor Ponedelnik a înscris golul care i-a adus URSS-ului primul titlu de campioană europeană din istorie.
Iată cum arătau cele două echipe de start, din finală:
 • URSS: Lev Yashin - Givi Chokheli, Anatoly Krutikov, Anatoli Maslyonkin - Yuriy Voynov, Igor Netto (c) - Valentin Ivanov, Slava Metreveli, Viktor Ponedelnik, Valentin Bubukin, Mikheli Meskhi
 • Antrenor: Gavriil Kachalin
 • Yugoslavia: Blagoje Vidinić - Vladimir Durković, Jovan Miladinović, Fahrudin Jusufi - Ante Žanetić, Željko Perušić - Željko Matuš, Dragoslav Šekularac, Dražan Jerković, Milan Galić, Bora Kostić (c).
 • Antrenori: Ljubomir Lovrić, Dragomir Nikolić, Aleksandar Tirnanić
De reținut este faptul că toți jucătorii purtau tricouri cu numere de la 1 la 11, ambele echipe utilizau aceeași formulă de joc, iar Yugoslavia avea pe banca tehnică 3 antrenori.
Trofeul câștigat în 1960 a fost primul și ultimul din palmaresul URSS-ului la Campionatul European. Uniunea Sovietică a mai ajuns de 3 ori în finala competiției, în 1964, 1972 și 1988, dar n-a mai reușit să se impună.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Romanian Liga I
Deian Sorescu a plecat de la Dinamo! Clubul a acceptat oferta venită pentru jucător
ACUM 5 ORE
Africa Cup of Nations
Surpriză mare la Cupa Africii pe Națiuni. Ghana a pierdut cu Comoros și a plecat acasă
ACUM 5 ORE