Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#DORdeSPORT Top 10 români în Premier League. Dan Petrescu e golgheter!

Ion Alexandru

Publicat 30/03/2020 la 16:39 GMT+3

Am avut 14 români care au jucat în Premier League, dar fotbalistul cu cel mai mare impact a fost Dan Petrescu, care a devenit un idol pe Stamford Bridge la sfârșitul anilor 90.

Dan Petrescu Chelsea

Credit imagine: Eurosport

Slovacia, Mali, Finlanda, Algeria sau Islanda au avut mai mulți jucători în Premier League, dar stăm mai bine decât vecinii bulgari sau unguri. Cel mai frumos și vechi campionat din lume a deschis porțile pentru români abia la mijlocul anilor 90. Mondialul excelent făcut de Generația de Aur a României le-a făcut pe Tottenham și Sheffield Wednesday să investească în trei dintre cei mai buni români. Ilie Dumitrescu și Gică Popescu au ajuns la Londra, iar Dan Petrescu a început aventura engleză printre furnalele din Sheffield.

Dan Petrescu (215 meciuri / 23 goluri)

Sezoanele bune din Italia, la Foggia și Genoa, dar mai ales evoluția entuziasmantă de la Cupa Mondială din 1994 l-au convins pe legendarul Trevor Francis să-l aducă pe Dan Petrescu. Sheffield Wednesday era o echipă pe val în 1994, iar debutul lui Petrescu a fost memorabil. Românul a marcat împotriva lui Tottenham.
Un an și jumătate la Sheffield cu 38 de meciuri și 4 goluri. Atât a putut să fie păstrat Dan Petrescu. Contractul cu Chelsea din 1996 îi va marca viața. La Chelsea a jucat alături de jucători minunați ca Wise, Gullit și Hodle (antrenor-jucător în 1996). Pe Stamford Bridge, fundașul dreapta al naționalei României a câștigat Cupa Angliei (1997), Cupa Ligii (1998) și Cupa Cupelor (1998). Petrescu a urcat până pe podiumul Premier League în sezonul 1998/1999, cu fostul său coleg, Gianluca Vialli, pe bancă.
Bradford City și Southampton, fiecare câte un sezon, sunt cluburile din Premier League pentru care a mai jucat Dan Petrescu, dar perioada Chelsea a fost cu siguranță cea mai prolifică și fanii continuă să-l aprecieze.

Costel Pantilimon (54 meciuri)

Manchester City a plătit 3 milioane de lire la Poli Timișoara pentru uriașul României. Portarul de 2.03 m a fost însă mai mult rezervă la City în cei 3 ani petrecuți pe Etihad. Portarul din Bacău a prins 18 meciuri, dintre care doar 7 în Premier League. Era foarte greu să-l scoată din poartă pe teren lung pe titularul Angliei la acea vreme, Joe Hart.
Transferurile la Sunderland și Watford i-au îmbogățit numărul de meciuri în cel mai frumos campionat din lume.

Gabi Tamaș (45 meciuri)

picture

Gabi Tamas, West Brom

Credit imagine: Getty Images

Cariera de fotbalist a lui Gabi Tamaș a fost agitată. Prin petriplul său european, fundașul din Brașov a jucat în Rusia, Israel, Franța, Turcia sau Spania, dar cel mai bine s-a simțit în cei trei ani petrecuți la Birmingham. Tamaș a jucat între 2010 și 2013 pentru West Bromwich Albion, iar fanii au apreciat voința, talentul și determinarea românului. După aventura de la West Brom, Tamaș a mai jucat pentru alte trei echipe din ligile engleze, Doncaster, Watford si Cardiff.

Vlad Chiricheș (43 meciuri / 2 goluri)

Steaua l-a făcut mare, iar Tottenham l-a transferat cu banii obținuți din transferul lui Gareth Bale. Chiricheș a fost prezentat într-o zi istorică pe White Hart Lane împreună cu alți 6 jucători printre care Eriksen sau Lamela.
Adaptarea mergea destul de bine, iar parteneriatul cu Dawson a fost ok în primul sezon, 24 de meciuri și un gol. Al doilea sezon nu a fost atât de reușit, iar Daniel Levy a hotărât să schimbe multe lucruri la club. Aducerea lui Mauricio Pochettino a însemnat și sfârșitul perioadei la Londra a fundașului devenit căpitanul naționalei României.

Ilie Dumitrescu (28 meciuri/4 goluri)

picture

Ilie Dumitrescu, Tottenham

Credit imagine: Getty Images

1994. Cupa Mondială din America. Ilie Dumitrescu scufundă cu două goluri Argentina, iar Steaua nu a avea cum să-l mai țină. Argentinianul de legendă Ardiles era managerul lui Tottenham, iar talentul lui Ilie al nostru l-a vrăjit. După un transfer cu multe nebuloase financiare, Ilie Dumitrescu a debutat, în Premier League, în aceeași zi cu Dan Petrescu. A fost un Sheffield Wednesday – Tottenham Hotspur 3-4, în care Dumitrescu a intrat în ultimele 15 minute. Versatilul mijlocaș a jucat 13 meciuri în acel tur de campionat și a marcat 4 goluri pentru londonezi. A urmat însă un împrumut la Sevilla, unde a preluat numărul 10 lăsat de Diego Maradona. Ilie Dumirescu a revenit la finalul sezonului următor, iar în iarnă a trecut la West Ham, pentru care a jucat 10 meciuri într-un sezon, fără gol.

Adrian Mutu (27 meciuri / 6 goluri)

Adrian Mutu (Chelsea) in 2004
Povestea lui Mutu la Chelsea are de toate. Venit ca o vedetă după sezoane bune în Italia la Verona și Parma, Mutu a început excelent parcursul său pe Stamford Bridge. Tehnica, viteza și instinctul din fața porții l-au convins pe Abramovich că cele 22 de milioane de euro investite de Claudio Ranieri îi vor aduce numai satisfacții.
10 goluri în primul sezon și multe speranțe că era doar începutul unei cariere remarcabile la Chelsea. Așa s-a recomandat Mutu în 2014 lui Jose Mourinho. Relația dintre cei doi a fost, însă, foarte tensionată. După doar 49 de minute pe teren în acel sezon, episodul cocaina i-a demontat cariera lui Mutu în Premier League. 7 luni de suspendare și un proces interminabil cu Chelsea care s-a simțit înșelată de copilul teribil din România aterizat la Londra la 23 de ani și cu milioane de fani la picioare.

Florin Andone (30 meciuri / 6 goluri)

La 15 ani după Mutu, Florin Andone a fost primul atacant român ajuns în Premier League. Crescut și devenit golgheter printre spanioli, Florin Andone a fost cumpărat cu 6 milioane de euro de Brighton. Chris Hughton avea nevoie de un atacant pentru a-l ajuta pe veteranul de 35 de ani Glenn Murray. 30 de meciuri și 6 goluri este bilanțul lui Andone în sudul Angliei, iar împrumutul la Galatasaray a reprezintat șansa sa de a juca. Noul manager al lui Brighton, Potter nu se numără printre fanii lui Andone, dar se va întoarce din Turcia în această vară.

Gică Popescu (23 meciuri / 3 goluri)

Popescu, Tottenham
Ca și Ilie Dumitrescu, Gică Popescu a fost remarcat de Ossie Ardiles la Cupa Mondială din 1994. Venit la Londra pe 9 septembrie de la PSV, Popescu l-a mai avut manager pe Ardiles doar 3 săptămâni. Gerry Francis l-a înlocuit, iar Popescu nu a putut da randamentul scontat. 23 de meciuri în Premier League și 3 goluri. Un eșec poate fi un pas înainte. Pentru Popescu a fost un pas de uriaș pentru că fostul său antrenor de la Eindhoven Bobby Robson a ajuns la Barcelona și l-a pus în fruntea listei de achiziții. Cu Robson antrenor, Popescu a ajuns căpitan pe Camp Nou.

Ionel Ganea (16 meciuri / 3 goluri)

Înaintea lui Raul Jimenez la Wolverthamton a fost...Ionel Ganea. Este evident o exagerare, dar Ganea a avut o perioadă bună în 2004 la Wolves. Adus în 2004 din Turcia, de la Bursaspor, Ganea a marcat cu Arsenal, Leeds și Newcastle. Fanii au început să-l îndrăgească pe omul care i-a răpit Angliei șansa unei calificări în sferturi la Euro 2020.
Retrogradarea în liga secundă n-a fost o veste bună, iar al doilea sezon a fost foarte slab. În 2006 a revenit în România pentru a juca la Dinamo.

Florin Răducioiu (11 meciuri / 2 goluri)

Fanii lui West Ham nu-și aduc aminte cu plăcere de Florin Răducioiu. După un Mondial de vis, Răducioiu a fost la Espanyol, iar venirea la Londra ar fi trebuit să fie pasul logic pentru rapidul atacant român. Harry Redknapp a descoperit însă un tip capricios, care a preferat să meargă la cumpărături cu soția în loc să vină la antrenamente. Londra a fiost mai degrabă o distracție pentru Răducioiu, care nu a realizat foarte bine șansa pe care o are la un club istoric din Premier League
În 11 meciuri, Răducioiu a marcat două goluri pentru West Ham în campionat, unul dintre ele fiind în fața lui Manchester United, pe Boleyn Ground. Atunci, londonezii au scos un 2-2, după ce au fost conduși cu 0-2.
Florin Răducioiu și-a completat colecția: este singurul fotbalist din istorie care a înscris în toate cele 5 campionat mari ale Europei: Anglia, Spania, Franța, Germania și Italia!
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo