În Grupa A, țara gazdă, Germania de Vest, s-a calificat fără probleme alături de Italia în semifinalele turneului. Primul meci al turneului, jucat între cei doi giganți, s-a terminat la egalitate, 1-1, golurile fiind înscrise de Roberto Mancini și Andy Brehme, într-un interval de doar trei minute. Dezamăgirea turneului a fost - din nou - Spania care a ratat încă o ocazie să se ridice la nivelul așteptărilor. Deși au câștigat primul meci, spaniolii nu au mai adunat apoi niciun punct.
Grupa B a fost însă una mult mai interesantă. Irlanda a câștigat o partidă tensionată cu Anglia (1-0), grație unui gol spectaculos marcat de vreme de starul lui Liverpool, Ray Houghton, în timp ce Uniunea Sovietică (URSS) a obținut o victorie cu 1-0 în fața Olandei. Lucrurile aveau să se schimbe dramatic în următoarea întâlnire dintre cele două echipe.
Calificările pentru Campionatul European UEFA
El este singurul jucător care ar putea fi decarul echipei naționale. Pe cine a ales Dănuț Lupu
ACUM 13 MINUTE
Astfel, după rezultatele din prima rundă, meciul dintre Anglia și Olanda a devenit unul decisiv. Antrenorul olandezilor, Rinus Michels, a ales să îl trimită ca titular pe Marco van Basten, o decizie pe care nu a regretat-o deloc. Starul celor de la Milan a făcut un meci mare iar hat-trick-ul său a trimis Anglia acasă.
Totuși, din moment ce Irlanda și Uniunea Sovietică au făcut egal (1-1), olandezii trebuie să învingă Irlanda pentru a ajunge în semifinale. Dar fix asta au făcut, cu un gol marcat cu capul de Wim Kieft în minutul 82. S-a încheiat 1-0 iar olandezii puteau sărbători liniștiți.
În semifinale, Uniunea Sovietică a trecut lejer de Italia, scor 2-0, în timp ce Olanda a înregistrat o victorie uriașă în fața rivalilor din Germania de Vest.

Finala s-a jucat în semifinale

Pe 21 iunie 1988, Olanda își putea lua în sfârșit revanșa în fața Germaniei de Vest după două înfrângeri dureroase la Campionatul Mondial, între care și una în finala ediției din 1974. La Hamburg, pe Volksparkstadion, olandezii au produs minunea și au învins gazdele cu 2-1.
Această partidă istorică a fost arbitrată de un român, Ioan Igna, care a avut de gestionat un meci extrem de tensionat. În prima repriză ambele echipe păreau foarte nervoase și au avut loc mai multe conflicte între jucători. Echipa lui Franz Beckenbauer a deschis în cele din urmă scorul în minutul 55 după un penalty acordat de Igna în urma unui fault al lui Frank Rijkaard asupra lui Jurgen Klinsmann. Lothar Matthaus nu avea cum să rateze.
Cu 16 minute înainte de final, Jurgen Kohler și Van Basten au intrat într-un duel pentru mingea în careul nemților. Kohler a avut o intrare la limită asupra lui Van Basten, olandezul a profitat și s-a aruncat iar Igna nu a ezitat: penalty pentru Olanda! Omul care a transformat lovitura de pedeapsă a fost Ronald Koeman iar scorul era 1-1.
Totul a fost decis însă în minutul 88. Jan Wouters, un adevărat general la mijlocul terenului pentru olandezi, a recuperat mingea în jumătatea adversă și i-a pasat-o lui Van Basten, care a fost marcat îndeaproape de Kohler tot meciul. Nu a fost nevoie de mai mult decât de un șut bine plasat în colțul din dreapta al portarului pentru a transmite unde de șoc în întreaga Germanie. Olandezii erau calificați în finală!

Ziua care a intrat în istoria fotbalului

După ce a învins Germania de Vest în semifinale, Olanda urma să joace cu Uniunea Sovietică pentru a doua oară la acest turneu. La 14 ani distanță de când echipa fotbalului total condusă de marele Johan Cruyff a fost învinsă de Germania de Vest pe Olympiastadion din Munchen, olandezii aveau șansa să câștige un turneu pe aceeași arenă.
După 33 de minute au preluat conducerea cu o lovitură de cap impecabilă a lui Ruud Gullit. Apoi... s-a produs magia. În minutul 54 al finalei s-a marcat unul dintre cele mai memorabile goluri din istoria fotbalului. Centrarea trimisă de Arnold Muhren părea să fie prea lungă pentru Van Basten. Totuși, starul Milanului a luat o decizie care va rămâne în istorie. De ce nu un voleu? Dintr-un unghi aproape imposibil, Van Basten a reușit să îl învingă pe Rinat Dasayev, cel care era în acel moment unul dintre cei mai buni portari din lume. Având în vedere și importanța reușite, multă lume consideră golul lui Van Basten ca fiind cel mai frumos din istorie.
Imediat după ce s-a făcut 2-0, olandezul Hans van Breukelen a comis un fault neglijent în propriul careu. Arbitrul Michel Vautrot nu a avut de ales și a acordat 11m. Totuși, Breukelen s-a revanșat și a apărat penalty-ul executat de Igor Belanov. Sovieticii nu au mai avut tăria necesară să atace poarta olandezilor iar scorul nu s-a schimbat până la final, data de 25 iunie 1988 rămânând una istorică în calendarul olandez.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Cupa Mondială FIFA
Selecționerul Japoniei trage un semnal de alarmă la Mondial. Ce declară acesta înaintea optimilor
ACUM O ORĂ
Cupa Mondială FIFA
Verdict final în cazul golului "fantomă" al Japoniei, care a trimis Germania acasă de la Mondial
ACUM O ORĂ