Matt Busby este managerul asociat cu cele mai bune dar și cele mai grele momente din istoria lui Manchester United. Numele său va fi mereu atașat de dezastrul de la Munchen pentru că echipa de atunci era creația lui, erau „The Busby Babes”, dar nu trebuie uitat că el a fost cel care a trecut clubul peste această tragedie teribilă pentru ca apoi să câștige Cupa Campionilor.
Busby a fost numit managerul lui Manchester United în februarie 1945, el preluând oficial conducerea pe 1 octombrie. Deși este adevărat că a moștenit un lot excelent, cu nume precum Rowley, Carey sau Cockburn, felul în care s-a folosit de acest lot a demonstrat cât de talentat era de fapt Busby ca antrenor.
Stilul autoritar al lui Matt Busby a avut un efect imediat asupra lui United. Echipa a încheiat pe locul doi campionatul în 47, 48, 49 și 51. Nu a venit titlul imediat, dar progresul era vizibil iar mai important de atât, un trofeu a fost prezent: United a câștigat Cupa Angliei în 1948.
Liga
Primul pas pe care Real Madrid o să-l facă după finala Champions League! Pentru cine începe asaltul
ACUM 20 MINUTE
https://i.eurosport.com/2019/03/28/2553301.jpg
Busby a implementat un stil de fotbal extrem de ofensiv, care a devenit între timp sinonim cu Man United, învingând o echipă a lui Blackpool condusă de Stanley Matthews pentru a cuceri Cupa Angliei, primul trofeu ajuns pe Old Trafford în 40 de ani.
Totuși, titlul lipsea. Nu pentru mult timp însă pentru că în 1952 Manchester United a câștigat în sfârșit campionatul cu Busby la cârmă. Lotul, deși plin de talente, îmbătrânea iar viziunea lui Busby a fost cea care a asigurat prosperitatea pe termen lung a lui Manchester United. El a crescut talente din academie precum Roger Byrne, Jackie Blanchflower, Mark Jones, Eddie Colman și Duncan Edwards, ultimul debutând la prima echipă la doar 17 ani. Acești „copii” au ajuns apoi să fie cunoscuți drept celebrii „Busby Babes”. Noi titluri au venit, inevitabil, în 1956 și 1957.
https://i.eurosport.com/2014/01/09/1162102.jpg
În această perioadă, singurele transferuri importante ale lui United au fost Tommy Taylor și portarul Harry Gregg. Tinerii de la echipă progresau constant iar Busby avea încredere în ei.
A venit apoi data care va rămâne permanent în amintirile fanilor lui United. 6 februarie 1958. Tragedia de la Munchen. 23 de persoane – opt jucători de la United, trei membri ai staff-ului și opt jurnaliști sportivi – și-au pierdut viața pe aeroportul din Munchen după ce avionul care transporta lotul lui United nu a reușit să decoleze corespunzător din cauza ninsorii. Șapte jucători au murit pe loc în timp ce marele Duncan Edwards a decedat două săptămâni mai târziu la spital.
https://i.eurosport.com/2017/02/15/2025591.jpg
Busby și Bobby Charlton au supraviețuit iar curajul și spiritul lor de luptă au dus în spate un întreg club după acest moment de cumpănă. Durerea era una imensă, suferința pe măsură, însă Manchester United s-a ridicat „din propria cenușă” grație lui Matt Busby.
Busby a reușit apoi imposibilul și a reconstruit echipa în jurul lui Gregg, Charlton și Bill Foulkes dar a și adus nume noi precum Denis Law și George Best, care a ajuns la United în 1963, direct de pe străzile din Belfast.
Pe 23 mai 1968 a venit, în sfârșit, marele moment. Pe Wembley, Manchester United înfrunta Benfica, portughezii fiind conduși de marele Eusebio. Deși a fost 1-1 după primele 90 de minute, în prelungiri englezii s-au dezlănțuit. United a zdrobit-o pe Benfica cu 4-1, grație unui meci uriaș făcut de marele George Best iar numele lui Matt Busby a rămas pentru eternitate în istoria fotbalului.
Manchester United devenise primul club englez care cucerește Cupa Campionilor.
„Este cea mai frumoasă noapte din viața mea, mi-am îndeplinit cea mai mare dorință, am devenit prima echipă engleză care a cucerit Cupa Campionilor. Sunt mândru de echipa mea, mândru de Bobby Charlton și Billy Foulkes care au trecut prin atâtea cu mine în ultimii 11 ani. Acest drum a fost plin de întuneric și durere, dar am învins”, declara Busby după meci.
Caracterul extraordinar al lui Busby a ridicat-o pe United din cele mai întunecate locuri și a adus clubul de pe Old Trafford pe culmile gloriei. Busby, trecut prin toate în viață, nu a uitat niciodată cât de important este să muncești din greu și să nu renunți niciodată la ce îți dorești.
Nobby Stiles a declarat: „Matt Busby ne-a spus că va dura 10 ani să reconstruim echipa. Și fix 10 ani mai târziu, în 1968, am cucerit Cupa Campionilor”.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Liga Campionilor UEFA
Liverpool - Real Madrid, LIVE TEXT de la 22:00 | E ziua finalei Champions League! Tot ce e de știut
ACUM 2 ORE
Romanian Liga I
Universitatea Craiova s-a calificat în Conference League, după o victorie cu FC Botoșani, cu 2-0
ACUM 13 ORE