Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#DORdeSPORT. Ștefan Kovacs, legenda uitată a fotbalului românesc

Vlad Dumitrescu

Actualizat 12/05/2020 la 09:13 GMT+3

Astăzi se împlinesc 25 de ani de la moartea lui Ștefan Kovacs, cel mai de succes antrenor român din toate timpurile. Eurosport vă prezintă povestea sa.

Stefan Kovacs

Credit imagine: Getty Images

Câștigător a două Cupe ale Campionilor consecutive cu Ajax Amsterdam (în 1972 și 1973), Ștefan Kovacs este fără îndoială cel mai bun antrenor român din istorie și probabil unul dintre cei mai buni din estul Europei chiar. Au trecut aproape 50 de ani de la marile sale succese iar lumea din aceste părți nu îi oferă, poate, recunoașterea pe care ar merita-o.
Cu siguranță atunci când întrebăm românii de marii noștri antrenori, majoritatea ar spune Mircea Lucescu. Poate chiar Emerich Ienei sau Anghel Iordănescu. Numele lui Kovacs este absent, deși are în palmares două Cupe ale Campionilor, performanță pe care nimeni nu a mai atins-o dintre managerii români.
Doar nouă antrenori din istorie au reușit să câștige Cupa Campionilor în sezoane consecutive. Marele Kovacs e printre ei.
Stefan Kovacs
Conform zvonurilor, când Ajax s-a văzut fără antrenor după plecarea lui Rinus Michels la Barcelona, olandezii au căutat varianta cea mai ieftină. Așa au ajuns la Kovacs, o numire surpriză.
Kovacs s-a născut la Timișoara în 1920, din părinți etnici unguri. El a fost un mijlocaș destul de mediocru, cu toate că avea tehnică dar mai ales cunoștințe și disciplină tactică. Nu a fost niciodată convocat la naționala României, spre deosebire de fratele său, Nicolae Kovacs, care a jucat pentru tricolori la trei Campionate Mondiale.

Două sezoane glorioase în Olanda

Așadar marile succese ale lui Kovacs au venit, inevitabil, pe banca tehnică. Primele sale triumfuri au fost la București când a cucerit cu Steaua un campionat și trei Cupe ale României. Totuși, Kovacs nu era un nume cunoscut în Olanda la acea vreme. Se spune că era atât de nesigur pe oferta primită de la Ajax că și-a cumpărat și bilet de întoarcere la București când a plecat la Amsterdam în 1971.
A rămas doar două sezoane în capitala Olandei, dar au fost două stagiuni istorice pentru clubul olandez. Ajax a devenit una dintre cele mai bune echipe din lume iar marșul lor către a treia Cupă a Campionilor a fost unul impresionant, demolând-o și pe Bayern Munchen cu 4-0 pe drum, în sferturi.
Kovacs era un tip relaxat și discret, spre deosebire de Rinus Michels, cel care era un tip conflictual dar și axat pe disciplină. Kovacs a tolerat excesele marilor staruri ale lui Ajax.

Johan Cruyff despre Ștefan Kovacs

Marele Johan Cruyff a descris la un moment dat stilul managerial al lui Kovacs povestind cum într-o seara românul a prins mai mulți jucători de la Ajax cu alcool și țigări. În loc să îi certe, s-a așezat cu ei la masă, și-a aprins o țigară, și-a turnat în pahar și i-a învins pe toți la poker, le-a luat toți banii.
„Ne-a lăsat să fim noi înșine, a fost unul dintre noi”, povestește Cruyff.
Kovacs a devenit o vedetă în Olanda. Când Nicolae Ceaușescu a vizitat țara în 1973, conform emerging-europe.com, Regina Olandei, Juliana, l-a întrebat la un banchet: „Ce vă putem da să duceți înapoi în România pentru că ni l-ați trimis pe Kovacs?”.
Un om inteligent, Kovacs nu a stat mai mult decât trebuia în Amsterdam. A decis, în mod înțelept, să părăsească echipa când era la apogeu, după finala Cupei Campionilor din 1973, când Ajax a învins-o pe Juventus. Atunci a plecat și Johan Cruyff la Barcelonar iar Ajax s-a destrămat ulterior.
Kovacs a pregătit apoi naționala Franței (fiind unul dintre cei doar doi străini care au pregătit vreodată Les Bleus) iar apoi România, fără mari reușite însă. Au urmat apoi perioade la Panathinaikos și Monaco, iar la francezi a fost dat afară pentru a i se face loc lui Arsene Wenger.
S-au făcut 25 de ani de la moartea sa iar Mircea Lucescu are numai cuvinte bune la adresa sa: „Este unul dintre cei mai mari antrenori din toate timpurile. Toți cei care l-au urmărit au avut ceva de învățat de la el. Din păcate, fanii tineri din România nu au auzit de el”.
Player's Cut - marți, 12 mai
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo