Astăzi, când marele Maradona împlinește 60 de ani, ne amintim de un moment memorabil în care Diego a întâlnit naționala României.
Când te gândești la România – Argentina, primul meci care îți vine în minte nu e cel de la Coppa del Mondo din 1990. Gândul te duce spre 94, spre generația de aur, dar adevărul este că cel de la Napoli cu patru mai devreme este cel puțin la fel de memorabil.
România întâlnea campioana mondială în exercițiu. Și viitoarea finalistă a acelei ediții. Mai mult, România dădea piept cu Diego Maradona. Încoronat campion mondial cu patru ani mai devreme. Încoronat campion al Italiei cu Napoli, cu doar o lună mai devreme.
Romanian Liga 2
Veste proastă pentru Dinamo! Nicolae Badea se retrage din programul DDB
ACUM 9 ORE
Tricolorii erau în lumea lui Maradona. Pe firele de iarbă pe care pășeau acum Balint, Hagi sau Andone, Diego devenise un adevărat zeu în Napoli. Cu toate acestea, am fost egalii lui.

Un egal cât o victorie: Dumnezeu nu a fost cu Diego

România avea nevoie de măcar un punct pentru a se califica din faza grupelor și deși meciul a fost unul echilibrat, argentinienii au fost cei care au deschis scorul.
Totuși, deși te-ai fi așteptat ca tricolorii lui Ienei să fie descurajați de faptul că sunt conduși de campioana mondială, lucrurile nu puteau fi mai diferite și după mai multe atacuri periculoase, Gabi Balint a adus golul mult dorit.
Argentinienii s-au năpustit în atac, dar fără sorți de izbândă. Diego, stând parcă puțin descumpănit la marginea terenului, a stârnit o reacție din partea comentatorului: „Maradona parcă se roagă. Dumnezeu este român astăzi, Diego!”.

Amintiri de la Coppa del Mondo

"Ce petrecere am făcut după meciul ăla! Au venit şi lăutari, toată lumea era fericită. Eu eram în culmea fericirii, pentru că ratasem două ocazii mari de tot. În sfârşit a venit şi golul care ne-a şi calificat mai departe. În momentele alea e dificil să realizezi, o faci abia mai târziu. Atunci eşti euforic, faci nuntă, cum e la noi.
Sincer, dacă eram puţin mai profesionişti, un pic mai experimentaţi, să ştim unde am ajuns, noi mergeam mai departe. Dar când ne-am văzut acolo, ne-am văzut şi calificaţi, n-am ştiut să gestionăm momentul ăla. Ne-am mai dat în stambă, nu a mai fost concentrarea care trebuia la următorul meci", şi-a amintit Balint, la DigiSport, acum doi ani.

Ce își amintește Diego Maradona despre duelul de la Napoli

"Acum 30 de ani, împotriva României, trebuia să obţinem calificarea pentru faza următoare. Aveau mari jucători, precum Hagi, Lacatuş, Popescu. Aveam un galben şi cu altul nu aş jucat meciul următor. A fost multă luptă, foarte fizică şi cu puţin fotbal. Iar la sfârşitul primei reprize, numărul 5 al României (n.r. - Iosif Rotariu) mi-a rupt glezna stângă, mi-a deschis-o cu o lovitură.
În a doua repriză, am jucat cu infiltraţii şi puteam face foarte puţin. Dar nu eram nebun să ies. Îmi amintesc că la pauză, Moncho Monzon mi-a spus că vrea să înscrie un gol, iar eu i-am răspuns că la cornere să atace prima bară, pentru că urma să trimit mingea acolo. Şi mulţumesc Domnului, Moncho s-a dus să o caute unde i-am spus. Dar, din păcate, nu am putut păstra scorul şi am fost egalaţi imediat.
Am sfârşit morţi şi foarte amărâţi, pentru că a trebuit să jucăm împotriva Braziliei", a povestit Maradona.
Ce își amintește Iosif Rotariu despre duelul cu Diego Maradona
“N-am dormit toată noaptea. Când m-a întrebat nea Imi dacă pot să-l ţin pe Maradona am zis ca pot mai mult de ruşine. M-am descurcat. El era vedetă, era nervos că nu putea să mişte, comenta întruna, mă înjura. Eu nu l-am băgat în seamă, mi-a văzut de joc. La final am vrut să fac schimb de tricouri, însă m-a refuzat. L-a aruncat în iarbă pe al meu. Să fie sănătos, important e că ne-am calificat”, a rememorat Rotariu pentru Adevărul.

Gică Popescu, despre intrare pe teren a lui Maradona

„A fost startul Generaţiei de Aur. Băteam Argentina lui Maradona, care era campioana mondială en-titre la acel moment. Mi-aduc aminte doar de intrarea pe teren, eram pe tunel, şi a apărut Maradona în stânga noastră şi trăgeam cu ochiul, ca să nu se vadă că ne uitam la Maradona. Până la acel joc îl urmăream pe Maradona la televizor. Însă în momentul în care am început jocul, am fost şi conduşi cu 1-0, deja nu mai exista nici Maradona, nici nimeni şi voiam să revenim să egalăm şi s-a întâmplat lucrul acesta“,a declarat Gică Popescu pentru Mediafax.
Premier League
Todd Boehly vrea să cumpere și un club din Portugalia! Care este planul noului patron de la Chelsea
ACUM 11 ORE
Liga Națiunilor UEFA
Rădoi îl susține pe Edi Iordănescu la națională, după ce România a retrogradat în Liga Naţiunilor
ACUM 12 ORE