Acum fix 20 de ani, Deportivo La Coruna era campioana Spaniei. ”Super Depor” câștiga singurul său titlu din istorie și devenea pentru câțiva ani una dintre forțele din Primera Division și chiar din Europa, reușind performanțe notabile în Champions League. Djalminha, Makaay, Tristan sau Valeron erau staruri internaționale, pe El Riazor era una dintre cele mai ”fierbinți” atmosfere din Europa, iar ”Super Depor” era o echipă apreciată de toți microbiștii și una de temut pentri toți adversari.
https://i.eurosport.com/2014/04/18/1220257.jpg

Titlul în Spania și semifinale de Champions League

Fotbal
OFICIAL | Demis de la Viitorul, Ruben de la Barrera a semnat cu o fostă campioană a Spaniei
12/01/2021 LA 09:04
Titlul obținut în sezonul 1999-2000 a fost unul oarecum surprinzător, dar deloc întâmplător. Ajuns în 1998 la Deportivo, antrenorul Javier Irureta a reușit să construiască o echipă de talie europeană în Galicia. Chiar dacă nu a mai trimfat în campionat după acel sezon, două locuri doi și alte două locuri 3 în următoarele 4 sezoane au reprezentat dovada că echipa și-a meritat supranumele de ”Super Depor”.
Însă Deportivo nu a impresionat doar în Spania, ci și pe plan european. Fiind prezență constantă în grupele Champions League la începutul anilor 2000, echipa a avut un sezon 2003-2004 fantastic și a fost foarte aproape de calificarea în marea finală a competiției supreme.
După ce a terminat pe locul 2 o grupă cu AEK Atena, PSV Eindhoven și AS Monaco, Deportivo a eliminat în ”optimi” pe Juventus după două victorii cu același scor, 1-0. În ”sferturi”, sorții i-au scos în cale o altă forță din Serie A și anume pe AC Milan. ”Rossonerii” păreau că au tranșat calificarea după meciul tur de pe San Siro, când au câștigat cu 4-1. Dar returul a fost unul halucinant, iar ”Super Depor” s-a impus cu 4-0 în ceea ce reprezintă una dintre cele mai frumoase ”remontade” din istoria Champions League.
Deportivo s-a oprit în semifinale, fiind învinsă de FC Porto, echipa lui Jose Mourinho, după 0-0 pe Dragao și 0-1 pe El Riazor (gol marcat din penalty). A rămas în urmă totuși una dintre cele mai frumoase povești din Champions League, dar din păcate acel sezon a fost punctul culminant pe care avea să-l atingă echipa galiciană.
https://i.eurosport.com/2017/02/27/2033182.jpg

Declinul

Sezonul 2003-2004 a fost ultimul în care Deportivo a terminat pe podium în Spania. Au urmat câțiva ani în care echipa s-a zbătut la mijlocul clasamentului, iar inevitabilul s-a produs în 2011, când Deportivo a retrogradat în Secunda. A urmat un deceniu marcat de promovări și retrogradări succesive, dar era clar că drumul pe care merge echipa nu este cel potrivit.
Unul dintre motivele pentru care Deportivo a ajuns o echipă de pluton în Spania a fost cu siguranță management-ul defectuos. Fanii galicienilor au observat repede acest lucru și au protestat în mai multe rânduri, ajungându-se la un adevărat scandal între conducere și suporteri. Situația de permanentă tensiune din cadrul clubului a dus la o nouă retrogradare din prima ligă la finele sezonului 2017-2018.
Stagiunea trecută, Depor a terminat pe 6 în Secunda și a participat la barajul care o putea readuce în La Liga. Acest lucru era foarte probabil după ce galicienii trecuseră cu 2-0 de Mallorca pe El Riazor, dar returul din Insulele Baleare a fost un adevărat dezastru. Deportivo a pierdut la scor de neprezentare și a ratat astfel șansa să revină la masa bogaților din La Liga. În acest sezon, Deportivo pleca la drum cu un singur gând: promovarea. Nimic nu anunța dezastrul care a fost consfințit aseară.
https://i.eurosport.com/2007/06/05/361435.jpg

Retrogradarea în Secunda B

Acest sezon din Secunda Divison a fost unul foarte prost pentru Deportivo. Chia și așa, la un moment dat echipa părea că va evita rușinea de a retrograda în cel de-al treilea eșalon, dar cele 3 înfrângeri consecutive în ultimele 3 meciuri jucate le-au fost fatale galicienilor. Înaintea ultimei etape, Deportivo se afla pe loc retrogradabil și spera că o victorie contra Fuenlabradei și un pas greșit al celor de la Lugo sau Albacete îi va aduce ”in-extremis” salvarea de la o retrogradare istorică.
Meciul lui Depor s-a amânat, pentru că în cadrul echipei adverse s-au descoperit cazuri de coronavirus, dar retrogradarea în Secunda B este deja sigură, pentru că adversarii direcți în această luptă și-au câștigat meciurile. Oficialii clubului sunt nemulțumiți că celelalte meciuri s-au disputat, dar dezastrul este deja consfințit, iar Deportivo va evolua pentru prima dată în Liga a 3-a după o pauză de 46 de ani.
În fotbal, drumul de la extaz la agonie este foarte scurt și iată cum, la doar 20 de ani de când era campioana Spaniei și la 16 ani de când juca semifinale în Champions League, ”Super Depor” s-a prăbușit încet dar sigur. La Coruna a retrogradat în Secunda B iar perspectivele pentru un viitor strălucit sunt destul de sumbre. Managemant-ul defectuos au dus în prăpastie una dintre cele mai iubite echipe din Europa anilor 2000.
Fotbal
Drama unei foste campioane din La Liga: Deportivo La Coruna a retrogradat în Liga a treia din Spania
21/07/2020 LA 07:01
Liga
Benzema a fost jefuit în timpul meciului dintre Real Madrid și Elche! Anunțul presei din Spania
ACUM O ORĂ