După debutul noii serii "Campioane uitate", care a avut-o ca prim personaj principal pe Venus București, este rândul unei foste campioane a fotbalului german să își facă loc în galeria formațiilor care se află departe de succesul obținut odinioară. Așadar, următoarea echipă despre care vom discuta este Dynamo Berlin, multiplă campioană a Oberligii(primul eșalon al Germaniei de Est).
Începând cu startul acestui sezon din Bundesliga, capitala Germaniei, Berlin, a avut cele mai multe reprezentante în competiţie prin Hertha Berlin, respectiv nou-promovata Union Berlin. De la echipele cu tradiţie, bine ancorate în istoria sportului cu balonul rotund de pe teritoriul german la echipele minoritare, precum Tasmania Berlin, Polonia Berlin, Croaţia Berlin sau Turkyiemspor Berlin, fotbalul din Berlin are la activ 39 de reprezentate în piramida fotbalului german, de la prima ligă până la al zecelea eşalon fotbalistic din Germania.
Cu toate acestea, lipsa de performanţă la nivelul acestei zone s-a făcut din ce în ce mai simţită de-a lungul ultimelor decenii, trecând mai bine de treizeci de ani de când o echipă berlineză s-a încoronat fie campioană a Bundesligii, fie campioană a Oberligii, primul eşalon al Germaniei de Est.
Fotbal
Chelsea a avut o altă prestație modestă la Brighton, Romelu Lukaku a fost din nou "absent"
ACUM 3 ORE
Prin urmare, ultima echipă ce a izbutit o astfel de performanţă este Dynamo Berlin, actualmente în liga a patra germană care, totuşi, are încă o susţinere din partea comunităţii fanilor lui Dynamo. După căderea zidului au căzut şi speranţele lui Dynamo Berlin după o reorganizare a întregului format fotbalistic în Germania. Însă, cu toate acestea, în urma unei puternice influenţe din partea unui aşa zis domn numit Erick Mielke, al cărui nume va mai fi, cu siguranţă, menţionat în rândurile următoare, Dynamo Berlin a instalat o hegemonie în estul Germaniei prin adjudecarea a zece titluri consecutive de campioană a Oberligii, între 1979 şi 1988.
https://i.eurosport.com/2019/11/12/2715613.jpg

Dynamo la puterea a doua, în lupta pentru putere

Iniţial, Dynamo Berlin a luat naştere în anul 1949 sub titulatura de secţie de fotbal a clubului Sportiv cu acelaşi nume, în urma relocării lui Dynamo Dresda în actuala capitală a Germaniei după ce, însuşi Erich Mielke s-a arătat nemulţumit de faptul că Berlinul de Est nu avea o reprezentantă de top în fotbalul german; aşa că a mutat întreaga echipă la Berlin. Un personaj cu o puternică influenţă asupra activităţii în sportul german, în special cel din estul ţării, Erich Mielke a fost şeful Securităţii de Stat din Germania de Est între 1957 şi 1989.
La mijocul anilor 1960, întregul sistem al fotbalului german a intrat printr-o procedură de reorganizare pentru a se stabili zece echipe independente de cluburile sportive de care acestea aparţineau. Una dintre aceste echipe a fost Dynamo Berlin, care lua naştere, oficial, la data de 15 ianuarie 1966. Şi deşi Erich Mielke s-a asigurat că cei mai buni jucători ai regiunii Hohenschonhausen, regiune unde Dynamo Berlin era localizată, nu scăpau fără a trece prin "sita" de jucători cernută de şeful Securităţii în căutarea celor mai bune produse de perspectivă, Dynamo a retrogradat în sezonul inaugural în prima ligă sub noua identitate.
Într-un final, Dynamo Berlin a obţinut promovarea într-o manieră categorică în Oberliga, însă preţ de un deceniu clubul din Berlin a fost mereu cu cel puţin un pas în spatele rivalilor din Dresda, indiferent dacă Dresda se încorona campioană a Germaniei de Est sau nu. Aşa că iniţiatorul aşa zisului "Plan X" s-a asigurat că va trage toate sforile în aşa fel încât echipa sa favorită şi totodată reprezentanta capitalei Germaniei de Est să poată instala, în mod iminent, o supremaţie peste fotbalul din estul ţării.
https://i.eurosport.com/2019/11/12/2715614.jpg

Instalarea hegemoniei în Est

Astfel, datorită puternicei influențe din zona estică a Germaniei, Dynamo Berlin își concentra puternic investițiile asupra tinerilor jucători recrutați de la cele mai bune echipe locale, devenind într-un timp relativ scurt cea mai urâtă echipă de pe teritoriul german. Doar Thomas Doll, venit în vara anului 1986 de la Hansa Rostock, echipă retrogradată din Bundesliga la finele sezonului 1985-86 și Frank Pastor, în 1984, au fost singurii jucători cumpărați de la alte echipe de către cei de la Dynamo, în perioada sa de glorie fotbalistică.
Timp de un deceniu, cei de la Dynamo Berlin au fost acuzaţi şi, ulterior, scoşi vinovaţi pentru trucarea meciurilor prin cumpărarea arbitrilor şi aducerea celor mai valoroşi jucători de la echipele de top din Germania de Est. De altfel, după o remiză între Dynamo Berlin şi Lokomotive Leipzig, scor 1-1, meci disputat în ediţia 1985-86 a Oberligii, arbitrul Bernd Stumpf a fost suspendat pe viaţă de Federaţia de Fotbal a Germaniei de Est.
După presiuni din ce în ce mai puternice apărute pe plan politic între cele două teritorii germane, de Est şi de Vest, Erich Mielke şi Stasi şi-au retras, într-un final, sprijinul pentru echipa blazon a Berlinului, ceea ce a permis redresarea pe termen scurt a lui Dynamo Dresda, ce avea să se încoroneze drept campioană a Germaniei de Est în 1989, respectiv 1990.

Plata succesului cumpărat

După reunificarea Germaniei, Dynamo Berlin a fost repartizată în al treilea eşalon german, atingând nivelul mediocrităţii fotbalistice la începutul anilor 2000, când clubul pica o treaptă, sau chiar două, în ierarhia eşaloanelor de fotbal din Germania. Oarecum de aşteptat, clubul nu a reuşit niciodată să se întoarcă în primele trei ligi germane.
Gravele probleme financiare au făcut ca Dynamo Berlin să intre în procedură de insolvență în 2001 însă, în cele din urmă, comunitatea suporterilor lui Dynamo Berlin a acoperit întregile datorii acumulate de club, astfel că procedura a fost anulată trei ani mai târziu.
După mai multe sezoane petrecute în eșalonul al cincilea al fotbalului german, Dynamo Berlin obține promovarea în liga a patra la finalul stagiunii 2013-14, păstrându-și, de atunci, locul în Regionalliga Nordost.
Romanian Liga I
Deian Sorescu a plecat de la Dinamo! Clubul a acceptat oferta venită pentru jucător
ACUM 4 ORE
Africa Cup of Nations
Surpriză mare la Cupa Africii pe Națiuni. Ghana a pierdut cu Comoros și a plecat acasă
ACUM 4 ORE