Meciul de debut al rivalității intitulate De Klassieker, după englezescul The Classic, a avut loc la data de 9 octombrie 1921, cu mult înainte să existe ceea ce se numește astăzi Eredivisie, primul eșalon al fotbalului olandez. Mai exact, în Eerste Klasse, ce în anul 1897 a fost înființat ca fiind principalul campionat de fotbal al Olandei, ulterior ajungând la stadiul de eșalon al șaselea în sistemul piramidal al fotbalului din Olanda.
Încă de la primul meci, rivalitatea avea să își desfășoare primele sale episoade de tensiune. Inițial, Ajax câștigase meciul disputat în deplasare contra lui Feyenoord, însă rezultatul partidei a fost schimbat într-o remiză, 2-2, în urma protestelor vehemente ale ”clubului poporului”, așa cum este cunoscut, în rândul fanilor, Feyenoord Rotterdam.
Rivalitatea nu există doar la nivel fotbalistic, ci și în rândul cetățenilor de rând, iar aceste tensiuni datează încă din secolul al XIII-lea, când cele două orașe, Amsterdam și Rotterdam, au obținut atestările oficiale de documentare. De altfel, locuitorii acestor orașe consideră că există diferențe vizibile nu doar din punct de vedere al sportului, ci și a culturii sau atitudini. Dacă orașul Amsterdam este văzut ca unul artistic, ce a dat pe piața olandeză numeroși artiști de renume, Rotterdam este considerat ca fiind un oraș muncitoresc, titulatură adoptată inclusiv de Feyenoord și ai săi fani, un ”club al clasei muncitoare”.
Cupa Mondială FIFA
Campionatul Mondial 2022 | Cine se califică mai departe din Grupa H? Portugalia are prima șansă
16/11/2022 LA 20:27
Cărți, articole de revistă și opere filantropice au fost scrise pe baza rivalității dintre Ajax Amsterdam și Feyenoord Rotterdam, iar pentru fanii celor două formații, rivalitatea este supremă și incomparabilă cu alte meciuri cu greutate la nivel european, precum FC Barcelona-Real Madrid. Pentru fani, De Klassieker nu este doar un joc de fotbal, este un război.
Despărțite de doar 87 de kilometri, cele două orașe au fost gazde a 192 de partide în întreaga istorie a clasicului batav, Ajax fiind echipa ce domină categoric situația la nivelul victoriilor obținute, cu 85, față de cele 59 ale rivalilor de la Feyenoord. Alte 48 de partide s-au încheiat printr-un rezultat de egalitate. Dacă am putea ilustra o rivalitate celebră a istoriei omenirii pentru un meci de o asemenea anvergură, acela ar fi David și Goliath. Dacă Feyenoord, cu 15 titluri de campioană a Olandei și o Cupă a Campionilor Europeni se regăsește în ipostaza lui David, încercând să rescrie cursul istoriei în favoarea sa după minunata campanie din stagiunea 2016-17, cu Dirk Kuyt în rol de lider, câștigând titlul de campioană după 18 ani de pauză, Ajax este gigantul acestei bătălii, fiind posesoare a 34 de titluri ale Olandei și patru trofee ale Cupei Campionilor Europeni/UEFA Champions League.
În ultimele întâlniri directe dintre cele două formații, Ajax Amsterdam este echipa ce întotdeauna a pus bețe în roate lui Feyenoord, ultima înfrângere a lăncierilor datând de pe data de 28 octombrie 2015, când fosta campioană a Olandei s-a impus cu scorul de 1-0, meci ce a contat pentru turul al treilea al Cupei Olandei. La startul partidei ce se va disputa în această partidă, situația din clasament o dă pe Ajax favorită certă nu doar pentru câștigarea meciului, ci și pentru menținerea diferenței de trei puncte din clasament față de principala contracandidată la titlul de campioană a Eredivisie, PSV Eindhoven.
Dacă ”lăncierii” merg ceas după primele etape ale acestui sezon, cu 8 victorii și două remize, avându-l la cârma băncii tehnice pe același Erik ten Hag ce o ducea pe Ajax în seminalele ediției precedente a UEFA Champions League, Feyenoord se află într-o situație disperată sub comanda lui Jaap Stam, devenit antrenor al ”sudicilor” în vara acestui an. După aproximativ o treime parcursă din sezonul de Eredivisie, Feyenoord se află pe un rușinos loc 11, cu un bilanț ce trei vicctorii, cinci egaluri și două înfrângeri, aflându-se la doar cinci puncte peste prima echipă sub linia retrogradării, VVV-Venlo. De asemenea, Feyenoord au o singură victorie în ultimele cinci partide de campionat, și anume succesul categoric înregistrat pe propriul teren, împotriva celor de la Twente, scor 5-1.
Ajax-Feyenoord a început la ora 17.45, ora României. Ziyech, Tagliafico, Neres și Van de Beek au marcat în prima repriză pentru 4-0. Într-un alt meci al etapei, PSV a pierdut pe propriul teren cu 4-0 în fața celor de la Alkmaar.
Liga Campionilor UEFA
UEFA a anunțat programul din optimile Champions League! Ce super-meci se joacă de Valentine’s Day
07/11/2022 LA 17:05
Europa League
Cum arată cotele la câștigarea Europa League, după tragerea la sorți a duelurilor din 16-imi
07/11/2022 LA 13:00