Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Estudiantes de La Plata - AC Milan sau cel mai violent meci din istoria fotbalului

Adrian Roman

Actualizat 20/10/2019 la 18:53 GMT+3

Un jucător cu pometele rupt și aproape desfigurat, un altul suspendat pe viață pentru o lovitură cu pumnul aplicată lui Gianni Rivera, un jucător arestat preventiv și alți trei încarcerați. Sunt doar câteva dintre statisticile celui mai violent meci ce a avut loc la nivel profesionist în fotbalul mondial, finala Cupei Intercontinentale din 1969 dintre Estudiantes de La Plata și AC Milan.

Estudiantes vs Milan

Credit imagine: Getty Images

Într-o perioadă în care întocmirea unui clasament al infamiei ar fi fost dificil de făcut, datorită excesului de agresivitate și impunitate, însă partida retur a finalei Cupei Intercontientale, ediția 1969, dintre Estudiantes de La Plata și AC Milan merită, indubitabil, o mențiune pentru titlul de ”cel mai violent meci din istoria sportului cu balon rotund”.
Într-un interviu acordat fostei publicații argentinene Primera Plana, ce și-a desfășurat activitatea în perioada 1962-1973, Juan Ramon Veron, fostul jucător al celor de la Estudiantes și tatăl actualului președinte al clubului, mult mai cunoscutul Juan Sebastian Veron, a explicat modul în care partida retur dintre cele două formații s-a desfășurat.
A fost un meci foarte, foarte dificil, umbrit de incidentele din teren, stimulate de rezultatul manșei tur, unde Milan se impusese pe propriul teren cu scorul de 3-0. Am avut un lung tur al deplasărilor pentru meciurile din campionat, Copa Libertadores și Cupa Intercontinentală ce s-a întins pe durata a patruzeci de zile. Din punct de vedere fizic, nu eram pregătiți pentru această dublă, însă am încercat să întoarcem ostilitățile în favoarea noastră, într-un mod total neortodox jocului de fotbal.
Așa cum a spus și domnul Juan Ramon Veron, Estudiantes a avut patruzeci de zile extrem de obositoare, ce au inclus deplasări în țări precum Brazilia, Columbia, Statele Unite, Spania, iar acum, Italia. În pofida rezultatului din prima manșă, Milan se aștepta la un meci pe muchie de cuțit.
Regulile se schimbase recent, iar în cazul în care rezultatul în urma unei duble manșe era unul de egalitate, ar fi fost nevoie un al treilea meci decisiv ce va decide câștigătoarea partidei. Pentru Estudiantes, misiunea era mai mult decât dificilă, iar deschiderea de scor necesitară pentru ei în manșa secundă era nu doar o condiție, ci o obligație.
Câștigătoare a Cupei Libertadores în doi ani consecutivi, Estudiantes simțea presiunea exercitată de fanii dornici ca echipa să păstreze acasă trofeul intercontinental, cucerit cu un an înainte în urma dublei manșe disputate contra lui Manchester United, deținătoarea Cupei Campionilor Europeni, însă în viziunea lui Ramon Veron, o astfel de răsturnare de situație trebuia susținută doar prin temperamentul de învingători al argentinienilor.
Să realizăm ceea ce am reușit să obținem împreună, ca și colectiv, nu a fost ușor. Avem jucători foarte buni, însă în același timp o doză incomensurabilă de temperament.
Deși cei de la Estudiantes și-au propus, cu orice preț, să deschidă prima scorul, tabela de marcaj a fost modificată în minutul 30 prin mijlocașul celor de la AC Milan, Gianni Rivera, însă Estudiantes a revenit în timp util prin două goluri marcate în decurs de doar două minute, aproape de finalul primei reprize, ceea ce a inflamat spiritele pe stadionul La Bombonera din Buenos Aires.
Ceea ce avea să se întâmple, în schimb, în partea secundă a meciului nu a reprezentat decât rezultatul unei permisivități excesive ale arbitrului, lipsa de evidență ale contactelor dure între jucători pe transmisiunile televiziunilor argentiniene și conceptul violenței în sport ce, în societatea modernă, are o cu totul alt înțeles.
Desele intrări la limita regulamentului au dus, astfel, la un film aspru, cu agresivitate incontrolabilă atât în momentele jocului cu minge, cât și în cele în care jucătorii au fost realmente atacați fără să se află în posesia balonului.
De aici, calvarul începuse să își facă simțită prezența. Nestor Combin, jucător născut în Argentina, la Las Rosas, în Argentina, însă care reprezenta la nivel internațional Franța, a fost lovit cu piciorul în figură fără impunitate și în repetate rânduri de jucătorii celor de la Estudiantes până a fost lăsat inconștient pe gazon, suferind în urma acestor atacuri o fractură de pomete și fiind aproape desfigurat de Ramon Aguirre Sanchez, fundașul celor de la Estudiantes.
La doar câteva minute distanță, Eduardo Lujan Manera îi sparge capul lui Gianni Rivera și nu doar că este trimis la vestiar, ci primește, după această finală, o suspendare de douăzeci de etape din partea Federației Argentiniene de Fotbal și o lună de închisoare în urma loviturii aplicate lui Rivera, ce nu avea să fie ultimul episod brutal al unei finale de uitat pentru Estudiantes, dar și pentru fotbalul în sine.
Sentimentul înfrângerii nu a fost suficient pentru portarul Alberto Jose Poletti care, în momentul în care jucătorii lui Milan celebrau această victorie finală în Cupa Intercontinentală, s-a infiltrat în grupul de jucători italieni și l-a lovit cu pumnul în figură pe Gianni Rivera, situația degenerând semnificativ odată cu intrarea jucătorilor la vestiare. De altfel, Poletti primise inițial o suspendare pe viață din fotbal pentru acest gest nesportiv, însă ulterior a fost achitat de pedeapsă și a putut să evolueze, în continuare, pentru Estudiantes, câștigând încă un trofeu Libertadoes în 1970, însă nu avea să scape de pedeapsa din partea armatei argentiniene.
Imaginile oferite de televiziunile din Argentina au fost atât de macabre pentru președintele țării, Hector Ongania, încât acesta a ordonat, în ziua următoare, arestarea pe durata a 29 de zile a jucătorilor celor de la Estudiantes, Manera, Aguirre Suarez și Poletti pe motivul perturbării ordinii publice și instigare la violență. De asemenea, Nestor Combin, atacantul Milanului, victimă a atacurilor administrate de jucătorii lui Estudiantes, a fost arestat de poliția locală din Buenos Aires pentru batjocorirea justiției prin evitarea serviciului militar înainte ca acesta să devină jucător profesionist, petrecând două ore într-o secție de poliție din Buenos Aires și alte zece zile într-o temniță, în plin regim militar. A doua zi, ambasadorul Franței la Buenos Aires a trebuit să intervină personal pentru a-l elibera pe Nestor Combin.
La data de 22 octombrie, anul acesta se vor comemora exact 50 de ani de la acest meci de o violență de neimaginat, iar Juan Ramon Veron, în vârstă de 75 de ani, a afirmat că jucătorii aflați în acea echipă au păstrat o relație de amiciție, însă regretă gestul făcut în manșa secundă contra Milanului lui Nereo Rocco.
Da, am rămas împreună, deși s-au petrecut atât de multe. Cu toate acestea, pe 9 noiembrie va fi inaugurat noul stadion și dorim să ne bucurăm de momentele frumoase petrecute la Estudiantes. Vrem să lăsăm în urmă pata neagră pusă asupra noastră după meciul contra lui AC Milan.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo