Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Euro 2020 | Istoria trofeului și de ce este denumit Cupa "Henri Delaunay"

Eurosport
DeEurosport

Publicat 15/06/2021 la 07:08 GMT+3

Pe 11 iulie, trofeul Euro 2020 va fi înmânat căpitanului celei mai bune echipe naționale de pe continent. Cupa "Henri Delaunay" are 60 de centimetri înălțime și 8 kilograme, fiind fabricată din argint.

The UEFA European Championship trophy is displayed next to the logo for the UEFA EURO 2020 tournament during the UEFA EURO 2020 launch event for London at City Hall on September 21, 2016 in London, England

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Bianca Dumitru
24 de reprezentative se vor lupta pentru cupa care îi poartă numele fostului președinte al Federației Franceze de Fotbal, Henri Delaunay. Acesta, care a activat ca fotbalist și arbitru, a fost cel care a avut ideea organizării competiției europene încă din anii ’20.
Francezul a propus atunci organizarea unui turneu final pe națiuni, la care să participe doar reprezentativele statelor europene. În plus, Delaunay se gândise și la o competiție pentru câștigătoarele campionatelor naționale.
În 1954, în momentul înființării UEFA, francezul a fost numit secretar general al forului, ocupând această funcție pentru mai puțin de doi ani, până în momentul în care a murit. Ulterior, fiul său, Pierre Delaunay, a ajuns secretar general al UEFA, fiind responsabil cu designul trofeului, care a fost confecționat în 1958.
Inițial, pe cupă erau gravate cuvintele "Coupe d'Europe", "Coupe Henri Delaunay" și "Championnat d'Europe" pe față, în timp ce pe spate era desenată silueta unui băiat care jongla cu mingea. Designul trofeului a rămas neschimbat timp de 50 de ani, ultimul căpitan care a ridicat originala cupă deasupra capului fiind Theodoros Zagorakis, la ediția din 2004 a Campionatului European, când Grecia s-a impus în finală împotriva Portugaliei.

Euro 2020 | Iker Casillas, primul care a ridicat deasupra capului noul trofeu

Ulterior, înaintea turneului final din 2008, care a avut loc în Elveția și Austria, UEFA a decis să facă unele modificări asupra trofeului care era considerat prea mic. Astfel, proiectul cupei a fost înmânat bijutierului londonez Asprey, care a realizat o versiune mai înaltă cu 18 centimetri și care cântărește cu două kilograme mai mult decât originalul. Primul căpitan care a ridicat deasupra capului noul trofeu este Iker Casillas, cel care a condus echipa națională a Spaniei spre victorie în 2008, dar și în 2012.
În prezent, cupa Campionatului European are 60 de centimetri înălțime și 8 kilograme, fiind fabricată din argint. Față de varianta originală, actualul trofeu are o bază mai largă, dar a renunțat la suportul pe care erau gravate numele câștigătoarelor, care sunt acum trecute pe spatele trofeului, fiind scrise în limba engleză, nu în franceză, așa cum era înainte.

Euro 2020 | Trofeul Euro a fost la București în aprilie

Pe 25 aprilie, cu mai puțin de 50 de zile înainte de startul turneului final, trofeul Euro a ajuns la București. Cupa a trecut pe marile bulevarde din capitala României, ajungând pe Arena Națională, care va găzdui 4 partide în această vară.
Cătălin Bârsan, omul care s-a ocupat de trofeul Euro 2020 în România, a povestit cum este îngrijit trofeul, recunoscând că manualul este extrem de stufos.
"Avem un întreg manual cu privire la procedurile pentru mânuirea, instruirea și lustruirea trofeului. Am primit de la UEFA toate substanțele, care sunt secrete. Am primit și lavetele cu care trebuie să-l ștergem, atât de bumbac, cât și de microfibră. Avem toate instrucțiunile despre cum să-l ștergem.
Rezumatul manualului are 172 de pagini. Nu avem voie să-l atingem cu mâna liberă sau cu alte substanțe și materiale în afară de cele de la UEFA și nu avem voie să-l ridicăm deasupra capului, acest drept fiind doar al celor care îl câștigă. Avem voie să-l mânuim doar la nivelul bustului pentru a-l așeza pe soclu.
Este o bijuterie, făcută de o casă de bijuterii din Marea Britanie care lustruiește și oferă bijuteriile pentru Casa Regală a Marii Britanii. De aici, de lângă el, se simte încărcătură emoțională a celor care luptă pentru a-l obține", a declarat Cătălin Bârsan.

Euro 2020 | Câștigătoarele trofeului în primele 15 ediții ale Campionatului European

  • Germania (1972, 1980, 1996)
  • Spania (1964, 2008, 2012)
  • Franța (1984, 2000)
  • Rusia (1960)
  • Italia (1968)
  • Cehoslovacia (1976)
  • Olanda (1988)
  • Danemarca (1992)
  • Grecia (2004)
  • Portugalia (2016)
Euro 2020 se dispută în perioada 11 iunie - 11 iulie, la București fiind programate meciurile din grupa C și o optime de finală.
Programul meciurilor de la București:
  • 13 iunie, ora 19:00 – Austria - Macedonia de Nord
  • 17 iunie, ora 16:00 – Ucraina - Macedonia de Nord
  • 21 iunie, ora 19:00 – Ucraina - Austria
  • 28 iunie, ora 22:00 – câștigătoarea grupei F - ocupanta locului 3 într-una dintre grupele A, B sau C
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo