Articol scris de Ștefan-Toma
Dacă ar fi să facem o departajare între cele două, Macedonia de Nord ar fi deasupra Turciei; Pandev&Co au încheiat turneul cu un golaveraj de 2-8, iar turcii numai cu un gol marcat și opt primite. Pentru Macedonia de Nord participarea la acest turneu a fost o surpriză. Vorbim de prima participare la un turneu final și nimeni nu se aștepta la mai mult din partea lor. Însă pentru cele peste 80 de milioane de fani turci, rezultatele echipei lor au fost o dezamăgire totală.
Fotbal
Cele mai bune echipe din top 5 campionate europene după primele etape ale sezonului 2021/22
25/12/2021 LA 12:22
Înainte de acest turneu, foarte mulți fani ai fotbalului vedeau Turcia ca o echipă care putea face o surpriză frumosă la EURO 2020 și care va obține minimum calificarea în fazele eliminatorii.
Cele două argumente principale pe care fanii se bazau erau:
  • Experiența și valoarea lotului;
  • Forma bună arătată în calificări și în ultimul an.

Experiența și valoarea lotului Turciei

Căpitanul turcilor, Burak Yilmaz, ajuns la apogeul carierei, venea după un sezon fantastic cu echipa sa de club, Lille. Acest turneu era una din ultimele șanse de a realiza o performanță alături de echipa națională. Yilmaz împreună cu Yazici și Celik sunt campioni în Franța, alături de surpriza Lille, iar cei trei au avut peste 25 de apariții fiecare și contribuții fundamentale în realizarea surprizei în Ligue 1. Pe lângă cei trei de la Lille, în primul "11" mai găsim jucători cu nume în Premier League și Serie A: Caglar Soyuncu (Leicester) , Cengiz Under (Leicester/împrumutat de la AS Roma), Hakan Calhanoglu (AC Milan) sau Merih Demiral (Juventus).
Toți acești jucători erau conduși de pe bancă de Senol Gunes, managerul care a obținut cea mai bună performanță din istoria Turciei, locul 3 la Campionatul Mondial din 2002. Ca atare, se creau toate premisele pentru un turneu final reușit.
Valoarea lotului se ridică la 325 de milioane de euro (locul 10 în topul echipelor calificate la EURO 2020), turcii fiind superiori loturilor echipelor deja calificate în faza eliminatorie, Austria, Danemarca și Țara Galilor.

Forma bună arătată în calificări și în ultimul an

Grupa de calificare a Turciei a fost câștigată de Franța, dar turcii nu au fost învinși de francezi; ba mai mult, pe teren propiu au câștigat cu 2-0, iar pe terenul francezilor au făcut egal, 1-1. Singura înfrângere a naționalei semilunei a fost împotriva Islandei, după o deplasare record de peste 4400 de km.
În 2020, Turcia a obținut alte 2 rezulte surprinzătoare, egal în meciuri amicale împotriva Croației (vicecampioana mondială) și Germania, ambele dispute încheiate 3-3.
Debutul din acest an al campaniei de calificare la Campionatul Mondial din 2022 a început foarte bine pentru turci. După victoriile cu Olanda (4-2), Norvegia (3-0) și egalul cu Letonia (3-3), Turcia se află pe primul loc în grupă.
O echipă spectaculoasă în campaniile de calificări și în meciurile amicale, Turcia a reușit singurul ei gol la EURO 2020 după mai bine de 240 de minute jucate. Astfel naționala semilunei se întoarce acasă după ce "a cucerit" titlul de cea mai slabă formație de la Euro.
Serie A
Ibrahimovic, atac fără perdea la un fost coechipier: "A profitat de situația tragică a lui Eriksen"
07/12/2021 LA 17:30
Serie A
Inter a desființat Roma lui Mourinho, chiar pe Olimpico
04/12/2021 LA 18:49