Deși nu aveau de gând să se așeze în genunchi în startul partidelor de la Campionatul European, selecționerul Steve Clarke a declarat acum că jucătorii săi se vor alătura demersului fotbaliștilor englezi și vor îngenunchea înaintea meciului direct programat vineri, 18 iunie.
Scoțienii au luat această decizie pentru a le fi solidari jucătorilor lui Gareth Southgate, care vor protesta împotriva inegalității rasiale la toate meciurile.
"Sunt conștient de faptul că unii indivizi au încercat să politizeze sau să denatureze faptul că echipa națională a Scoției a decis să rămână în picioare în timpul protestelor împotriva rasismului și a tuturor formelor de comportament discriminatoriu în meciurile de la Euro 2020 și, în special, în partida de pe Wembley. Am făcut asta și în partidele din preliminariile Cupei Mondiale din 2022, în acord cu reacțiile jucătorilor de la echipele de club din Scoția. Această decizie a echipei nu numai că este în concordanță cu abordarea colectivă din fotbalul scoțian, dar ideea de a îngenunchea pentru a sensibiliza și a ajuta la eradicarea rasismului în fotbal și societate, a fost diluată și subminată prin continuarea abuzului față de jucători.
Campionatul European UEFA
Prima reacție a lui Bukayo Saka după finala Euro 2020! "Nu e loc pentru rasism sau ură în fotbal!"
15/07/2021 LA 16:10
Noi, cei din echipa națională a Scoției, am decis să rămânem în picioare împotriva rasismului și a tuturor formelor de comportament inacceptabil și discriminatoriu din societate. Facem acest lucru pentru a crește gradul de conștientizare a problemei, dar și pentru a le reaminti celor care au puterea că trebuie să ia măsuri de schimbare semnificative.

"Vom îngenunchea împotriva ignoranței!"

Însă, vom arăta solidaritate față de colegii noștri din Anglia, dintre care mulți sunt coechipieri ai propriilor noștri jucători și care au fost abuzați de fani după ultimele meciuri internaționale. Vom continua să rămânem în picioare la toate meciurile noastre de pe Hampden Park, dar pentru meciul cu Anglia de pe Wembley, vom îngenunchea împotriva ignoranței", a declarat Steve Clarke la conferința de presă.
Meciul dintre Anglia și Scoția este programat vineri, 18 iunie, de la ora 22:00. În primele partide de la Euro 2020, Anglia va înfrunta Croația, duminică, 13 iunie, de la ora 16:00, iar scoțienii vor întâlni naționala Cehiei luni, 14 iunie, de la ora 16:00.
Programul complet al meciurilor de la Euro 2020 este disponibil AICI.
Campionatul European UEFA
Incredibil! Tatăl lui Maguire, rănit în haosul dinaintea finalei Euro! Dezvăluirile fotbalistului
14/07/2021 LA 11:03
Campionatul European UEFA
UEFA deschide o anchetă disciplinară împotriva Angliei după evenimentele din finala Euro 2020
14/07/2021 LA 09:56