Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Euro 2020 | Evoluția mingiilor de la Euro! Cum arată balonul turneului din acest an

Bianca Dumitru

Publicat 11/06/2021 la 00:01 GMT+3

Euro 2020 va fi a 16-a ediție a turneului continental, care s-a disputat pentru prima dată în 1960, în Franța.

Mingea de la Euro 2020

Credit imagine: Twitter

Competiția se va disputa în 12 țări europene, noul format al Euro fiind o sursă de inspirație pentru cei care s-au ocupat de design-ul noii mingi oficiale de joc.
adidas a lansat în noiembrie 2019 mingea oficială de joc a Euro 2020, care are un design numit Uniforia. Potrivit site-ului frf.ro, acesta "cuprinde noțiunea podurilor ce se întrepătrund, dispariția granițelor dintre țări și diversitatea care va însoți turneul final, totul prin intermediul unei combinații unice între artă și fotbal" și "e caracterizat de îndrăznețe linii negre care străbat mingea în originalul stil al mișcării pensulei.
Acestea simbolizează dispariția frontierelor și traversarea granițelor, reliefând noul format transcontinental al competiției. Liniile se intersectează cu fascicule de culori deschise și strălucitoare, reprezentând diversitatea turneului final și aducerea laolaltă a diverselor și diferitelor culturi."
"Întotdeauna când concepem design-ul unei mingi oficiale, ne străduim să reliefăm cultura, să scoatem în evidență spiritul străzii pe care-l putem etala cu mândrie pe stadion", a declarat Anika Marie Kennaugh, product designer al adidas, conform site-ului Federației Române de Fotbal.
Euro 2020 | Cum a evoluat design-ul mingilor de la Campionatul European
La primele două ediții ale Campionatului European, baloanele nu au avut niciun design special, nefiind realizate de vreo companie. Adidas s-a ocupat de mingile de la Euro începând de la turneul final din 1968.
Primele modele au fost Telstar Elast (1968) și Telstar Durlast (1972 și 1976), care au fost numite după satelitul Telstar, care are o formă sferică, semănând cu o minge de fotbal datorită panourilor solare cu care este dotat. Singurele caracteristici care au diferențiat cele două modele sunt legate de laminare și de rezistența la apă a mingilor.
Ulterior, la edițiile Euro din perioada 1980-1988, a fost folosit modelul Tango. Mingea din 1980 a fost numită Tango River Plate, fiind utilizată și la turneul final al Cupei Mondiale din 1978 și făcând referire la țara-gazdă, Argentina. În 1984, balonul Tango Mundial a fost primul care nu a fost realizat din piele, folosind un material nou și un sistem care să-i îmbunătățească amortizarea. Aceasta a fost prima minge care a avut încorporat un design special pentru Euro. Modelul din 1988, Tango Europa, a fost similar celui precedent, fiind doar ușor îmbunătățite cusăturile pentru a împiedica pătrunderea apei.
În 1992, design-ul balonului Etrusco Unico, care a fost utilizat și la Campionatul Mondial din 1990, dar și la Jocurile Olimpice din 1992, a fost inspirat de istoria antică a Italiei și de arta etruscilor. Astfel, câte trei capete de lei estruci împodobesc cele 20 de triade ale modelului Tango.
Modelul din 1996, Questra Europa, a fost o variantă a balonului utilizat la Cupa Mondială din 1994. Acesta a fost primul care a inclus un element de culoare în design, respectiv lei și trandafiri roșii, simbol al țării-gazdă, Anglia.
În 2000, design-ul mingii Terrestra Silverstream a fost inspirat de cele două țări care au găzduit turneul final, Belgia și Olanda, făcând referire la căile navigabile. În plus, modelul a marcat o descoperire tehnologică a celor de la adidas, care au adăugat un strat exterior balonului, acesta devenind mai moale la atingere, mai ușor de controlat și mai precis.
Mingea de la Euro 2004 s-a numit Roteiro, cuvânt care se traduce din portugheză ca ‘hartă rutieră’, referindu-se la descoperirile făcute de exploratorii portughezi în secolele XV-XVI. Turneul final din Portugalia a marcat prima ediție a campionatului european la care fiecare balon a fost inscripționat cu data, stadionul și numele echipelor care s-au înfruntat în fiecare meci.
În 2008, modelul numit Europass a fost îmbunătățit pentru ca mingea să aibă aderență mai mare. În finala turneului găzduit de Austria și Elveția, s-a folosit un balon diferit, argintiu, numit Europass Gloria.
Competiția din 2012 a marcat revenirea modelului Tango din anii ’80. Design-ul mingii a fost inspirat de steagurile celor doua țări-gazdă, Polonia și Ucraina, având gravate trei elemente grafice personalizate, care sărbătoreau arta decorativă a tăierii hârtiei, tradiție din zonele rurale ale celor două state europene.
Mingea de la ediția din 2016 a Campionatului European s-a numit Beau Jeu (în franceză, "joc frumos") și a avut un design în culorile steagului Franței, care a găzduit turneul final, cu note de argintiu, care duceau cu gândul la trofeul Euro. Pentru partidele din fazele eliminatorii s-au utilizat mingi cu un model ușor diferit, varianta fiind numită Fracas.
Euro 2020 se dispută în perioada 11 iunie - 11 iulie, la București fiind programate meciurile din grupa C și o optime de finală.
Programul meciurilor de la București:
  • 13 iunie, ora 19:00 – Austria - Macedonia de Nord
  • 17 iunie, ora 16:00 – Ucraina - Macedonia de Nord
  • 21 iunie, ora 19:00 – Ucraina - Austria
  • 28 iunie, ora 22:00 – câștigătoarea grupei F - ocupanta locului 3 într-una dintre grupele A, B sau C
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo