Bjorn Kuipers este arbitrul care va conduce finala Campionatului European. Olandezul va fi asistat la cele două margini de conaționalii Sander van Roekel și Erwin Zeinstra, în timp ce al 4-lea oficial va fi spaniolul Carlos del Cerro Grande.
Bjorn Kupiers s-a născut în 1973 și a început să arbitreze în prima ligă olandeză în 2005. La numai un an distanță, a devenit arbitru internațional, iar de atunci cariera sa a fost într-o continuă ascensiune. Batavul a arbitrat la EURO 2012 și EURO 2016, precum și la ultimele două ediții ale Campionatului Mondial (2014 și 2018).
Meciurile mari nu sunt ceva nou pentru Kuipers, care a condus la centru Supercupa Europei din 2011 (Barcelona - Porto), finalele Europa League din 2013 (Benfica - Chelsea) și 2018 (Atletico Madrid - Marseille), finala Champions League din 2014 (Atletico Madrid - Real Madrid) și a fost al 4-lea oficial la finala Campionatului Mondial din 2018 (Franța - Croația).
Campionatul European UEFA
"Sper că a fost ultima dată!" Kjaer, dezvăluiri despre momentele de coșmar prin care a trecut
19/08/2021 LA 18:22

Bjorn Kuipers, arbitrul milionar

Deși are în spate o carieră extraordinară, marele succes al lui Kuipers a fost atins în afara terenului, în mediul afacerilor. Olandezul este probabil singurul arbitru milionar din lume, jurnaliștii de la Daily Mail notând că acesta are o avere de aproximativ 11,5 milioane de £.
Kuipers a obținut o diplomă în administrarea afacerilor, la Universitatea Radboud din Nijmegen. În mare măsură, averea sa provine dintr-o afacere foarte profitabilă, un lanț de supermarketuri din Olanda, la care arbitrul a fost co-fondator. Compania Jumbo Kuipers este foarte cunoscută în Olanda, sponsorizându-l printre alții și pe pilotul Max Verstappen, liderul la zi al Campionatului Mondila de Formula 1.
Așadar, Kuipers arbitrează numai din plăcere, iar delegarea sa la finala EURO 2020 reprezintă un motiv de mândrie pentru el și în același timp un alt punct de vârf din carierea sa.
Anglia și Italia nu sunt străine de arbitrul olandez. Acesta a fost la centru la ultima întâlnire oficială dintre cele două echipe. Se întâmpla la mondialul din 2014, când italienii au câștigat cu 2-1. Victoria echipei antrenate atunci de Cezare Prandelli nu a fost suficientă, Italia și Anglia terminând pe locurile 3 și 4 într-o grupă cu Costa Rica și Uruguay.
În afara de partida din Brazilia, Kuipers a mai arbitrat Italia în alte 3 rânduri, "azzurrii" înregistrând un egal și două înfrângeri. În schimb, Anglia a câștigat celelalte două partide jucate cu olandezul la centru, contra Suediei și Poloniei.

Bjorn Kuipers, acuzat că a înjurat jucătorii la City - PSG

Bjorn Kuipers a arbitrat partida retur dintre Manchester City și PSG din semifinalele ediției precedente de Champions League. Olandezul a scăpat atunci jocul din mână, iar parizienii au jucat extrem de dur.
Jucătorii lui PSG și-au explicat jocul dur din finalul partidei cu City prin faptul că arbitrul Bjorn Kuipers le-a vorbit urât. Acest lucru ar fi alimentat și mai mult frustrarea generată de rezultat.
După roșul primit de Di Maria, băieții lui Pochettino au avut mai multe intrări dure, iar la final ei au pus acest comportament pe seama frustrărilor create de arbitrul meciului, olandezul Bjorn Kuipers. Doi dintre jucătorii campioanei Franței au dezvăluit că centralul i-a înjurat pe fotbaliștii din Hexagon.
"Arbitrul l-a înjurat pe Leandro Paredes. Dacă noi i-am fi spus așa ceva, primeam cel puțin 4 etape de suspendare", a spus Herrera, pentru RMC.
Și Verratti a avut o poziție similară, condamnându-l pe Kuipers pentru limbajul folosit. "Da, este adevărat, și pe mine m-a înjurat și nu o dată. Mi-a zis "du-te dracu'!". Dacă eu i-aș fi vorbit așa, mă suspendau 10 meciuri", a explicat micuțul mijlocaș.
Campionatul European UEFA
Un fotbalist al Angliei a jucat cu coastele rupte faze finale de la Euro 2020! Cum a fost posibil
20/07/2021 LA 20:50
Campionatul European UEFA
Pariul incredibil al lui Buffon: "El ar trebui să fie Balonul de Aur 2021"
18/07/2021 LA 09:11