Franța - Germania a fost cel mai așteptat meci al primei etape din faza grupelor de la EURO 2020. Ambele echipe sunt printre marile favorite la cucerirea trofeului, astfel că am avut parte de o partidă extem de interesantă, chiar dacă nu a fost una deosebit de spectaculoasă.
Franța s-a impus în final cu 1-0, datorită unui autogol al lui Gundogan și în general, campioana mondială a avut un plus față de adversara sa.
Nana Falemi a analizat partida de la Munchen și a subliniat 3 aspecte foarte intersant cu privire la această confruntare.
Campionatul European UEFA
"Sper că a fost ultima dată!" Kjaer, dezvăluiri despre momentele de coșmar prin care a trecut
19/08/2021 LA 18:22

1.Abordarea partidei de către cele 2 echipe

În primul rând am fost interesat să văd cum abordează ambele echipe întalnirea: se respectă și accelerează când simt slabiciuni sau forțează de la început și încearcă să-și impună jocul din primele minute
Și Germania Și Franța au optat pentru prima variantă. Ambele și-au arătat respect pe teren, s-au tatonat la început, au încercat să se simtă, fără să forțeze prea mult.
Au intrat pe teren conștiente că sunt două echipe mari și egalul le-ar fi bun amândorura, dar - cum spun englezii: "There are level to greatness"-, de;i Germania este o echipă stelară, cu jucători precum Kross (Real Madrid), Gundogan (Man.City), Kimmich (Bayern), Muller (Bayern), Haverts (Chelsea), Gnabry (Bayern) sau Rudiger (Chelsea), Franta a arătat un fotbal de un nivel peste cel al germanilor. Francezii au fost mai puternici și mai rapizi în duelurile individuale și mai flexibili, cu o dinamică mai bună și mai creativi în jocul colectiv.
Golul a venit pe o deviere nefericită, așa că nemții au fost nevoiți să alerge după egalare, ei au încercat mai mult, dar nu și-au dat viața, nu au riscat, simțind că nu e loc, conservand o parte din energie pentru meciurile cu Portugalia și Ungaria.

2.Reintegrarea lui Benzema

În al doilea rând, am fost curios să văd cum se reintegrează Benzema în jocul de atac al francezilor și cum il va privi Mbappe: ca pe un fost mare jucător sau ca pe un egal.
Benzema, când a avut mingea: a arătat că vrea să joace pentru echipă. A redublat când fost cu spatele la poartă (cum s-a intamplat la faza golului, când i-a pasat lui Pogba, care a dat diagonala lui Hernandez, din care a ieșit golul), a pasat pe culoar pentru colegul demarcat, nu a ținut mult mingea. Cred ca va avea rolul lui Pele, din Mexic '70, când a fost mentor și servant pentru colegii mai tineri, și nu finalizatorul și jucatorul individualist din mondialele precedente.
Benzema, când nu a avut mingea: a acoperit bine spațiile din fața lui Hummels, Ginter și Rudiger, punând presiune pe aceștia, iar când echipa sa intra în posesie se demarca și cauta foarte rapid spațiile libere fie pe stanga, fie pe dreapta, contrabalansând demarcarile lui Mbappe și, în felul ăsta forând apararea germanilor să se împartă.
Practic, Benzema a aratat spirit de echipă și maturitate în acest meci.
Mbappe, exceptând contra-atacul din repriza a doua, în care i-a dat pasa de gol lui Benzema (anulat pentru off-side), nu a arătat că este dispus să caute să desfacă apărarea germanilor prin joc colectiv și combinație cu Benzema, ci mai degrabă a încercat acțiuni individuale, chiar și pe spații aglomerate.

3.Tactica celor doi selecționeri

Deschamps a propus un romb în zona mediană: Kante (jos) - Pogba (în dreapta) - Griezman (in față) și Rabiot (în stânga) bazat pe disciplină și creativitate și o bună dinamică, ca urmare a caliăților individuale fizice și tehnice senzațioanale. Astfel, Franța a arătat multă flexibilitate și forță, atât pe faza de atac, cât și pe faza de apărare, dar mai ales pe tranziții, când au blocat toate acțiunile lui Kross, Gundogan sau Muller la mijlocul terenului (uneori chiar prin fault).
Low a venit cu o așezare pe două linii: Gosens-Kroos-Gundogan- Kimmich + Muller-Havertz, puțin rigida, cu o dinamică limitată și lipsită de imaginație. Doar Gundogan putea să scoată lucruri care nu sunt în manual.
Și Franta și Germania sunt foarte disciplinate tactic. Nu o să vezi că iși părăsește vreun jucător postul, fară să fie acoperit sau că riscă mingea în zonele "interzise/fara risc".
Rombul lui Deschamps a fost superior dispunerii pe doua linii a lui Low.
Rombul lui Deschamps din punct de vedere ofensiv:
  • a deschis jocul pe benzi pentru jucătorii de viteză: Pavard, Hernandez, Mbappe și Benzema
  • i-a tinut mereu în șah pe Rudiger, Ginter, Hummels, Kimich, Gosens, care trebuiau să dubleze când pe stânga, când pe dreapta (de fiecare dată când Mbappe primea mingea, avea doi jucători în față, cel puțin).
  • au apărut ușor unghiuri de pase și triunghiuri între cei 4 + Mbappe și Benzema, care intra cel mai des în combinații.
Rombul lui Deschamps, din punct de vedere defensiv:
  • pe zona centrală, cei patru au putut să blocheze din fașa pasele pe culoar ale lui Kross și Gundogan, dar și pătrunderile individuale spre poartă (uneori cu fault: cum a fost duelul dintre Kante și Gundogan sau lovitura liberă scoasă de Muller, la contactul cu Pogba)
  • au împins jocul germanilor la margine, obligându-i să vină cu centrari în careu, unde Varane și Kimpembe sunt foarte puternici.
Practic jocul la mijlocul terenului între Deschamps și Low s-a redus la urmatoarele doua lucruri:
  • 1.Când Germania pierde mingea, cât de repede blochează pasa în adancime, pe zona liberă, către Benzema, care este super rapid și nu iartă, sau către Mbappe, care are viteza supersonică și finalizare 98. Iar daca Mbappe primește, cât de repede vin doi jucători lângă el.
  • 2.Cand Franța pierde mingea, cât de repede e blocat Kroos, care se știe că are pase fantastice, cu precizie laser, respectiv Gundogan.
Daca se vor reîntalni în fazele superioare, jocul va arăta puțin diferit, cu siguranță. Pentru mine ar fi interesant de văzut.
Campionatul European UEFA
Un fotbalist al Angliei a jucat cu coastele rupte faze finale de la Euro 2020! Cum a fost posibil
20/07/2021 LA 20:50
Campionatul European UEFA
Pariul incredibil al lui Buffon: "El ar trebui să fie Balonul de Aur 2021"
18/07/2021 LA 09:11