Pe durata întregului Campionat European, fostul internațional al Camerunului, Falemi Nana, ne va aduce analize și informații depsre cele mai tari meciuri de la EURO 2020.

De ce a castigat Belgia?

1. Continuitate la nivel de selectii si Maturitate:
Fotbal
România a coborât 7 locuri în clasamentul FIFA în 2021! Cum arată top 10 cele mai bune naționale
23/12/2021 LA 11:55
Belgia a crescut in ultimii 12 ani a crescut cateva generatii de fotbalisti, cu care au impanzit Europa, in campionate puternice, jucand la nivel inalt. Actuala generatie continua drumul inceput de generatia lui Kompany si Fellaini, care era considerata favorita la castigarea titlului, in 2016. Jucatorii exponentiali de azi, au ajuns la maturitate deplina, fizica si fostbalistica: cu De Bruyne 29 ani, Hazard 30 ani, si Lukaku 28 ani, fiecare cu cel putin 3 turnee finale in spate.
2. Experienta si moralul dupa rezultatul foarte bun, semifinala de la Cupa Mondiala din Rusia 2018.
3. Joc modern, colectiv in viteza, si pe poarta: Belgienii joaca mingea rapid: o atingere –doua atingeri
Spre deosebire de Spania care vrea sa intre cu mingea in poarta, si paseaza exasperant in lateral, Belgia are un berbec (Lukaku) si joaca pe calitatile lui. Paseaza repede, insa nu uita s ail puna in valoare pe Lukaku, iar cand atacantul belgienilor 1,93 , 90kg, primeste mingea in preajma careului, chiar cu spatele, este greu de oprit cand se intoarce. Belgia pune presiune pe fundasii centrali si trag la poarta din, preajma careului, din toate pozitiile.
https://i.eurosport.com/2021/06/12/3152118.jpg
4. Au jucatori de calitate pe toate posturile, care evolueaza pentru Cluburi de top si echipe pe val, din Europa: Curtois, Hazard ( Real Madrid) , Tielemans( Leicester), Meunier ( Borussia Dortmund), etc.
Au banca de rezerve buna: S-a accidentat Vertonghen de la Benfica , si a intrat Meunier titular la Borussia, o stanca de 1,90m. care a marcat golul 2 si a pasat decisive la golul 3.
5. Au respectat momentele jocului: tranzitie rapida, pe atac si pe aparare. Cand au pierdut mingea, s-au organizat rapid in denfesiva, asa incat sa nu poata fi surprinsi de forta rusilor , cu Dzyuna de 1,96m in atac. Au incercat sa limiteze suturile rusilor pe poarta.

De ce a pierdut Rusia?

1. Joc Previzibil
De cealalta parte Rusia a venit cu un joc previzibil, pe faza de atac ( pe care l-au facut si la Cupa Mondiala din 2018)
Rusilor le este greu sa marcheze atunci cand au toata echipa adversa in fata, pe atac pozitional. Insa pe contra-atac sunt periculosi. Dzyuba ( Sparak Moskova) , Golovin ( Monaco), Kuzyayev ( Zenit Saint Petersburg), daca prind o aparare dezorganizata sau daca au spatii, profita si finalizeaza cu usurinta. Joaca bine pe spatiile libere, joaca in forta si ataca bine poarta, daca le dai timp. Dar belgienii , aseara nu le-au dat nici spatii, nici timp.
2. Lipsa calitatii individuale
Rusia nu are calitate sa faca o circulatie rapida, de balon ,cu care sa surprinda 10 jucatori cu calitate ofensiva, asezati pe doua linii, gata oricand sa ii prinda, daca pierd mingea, si pentru ca nu are calitate a joace rapid mingea, pe spatii mici, nu poate sa creeze brese libere , printr-o circulatie rapida, si sa atace poarta in acele zone. Cand incearca sa joace foarte rapid, pierde mingea.
Jucatorii sai din campionatul propriu si cei din Europa, nu se ridica la nivelul belgienilor, ca experienta competitionala si ca valoare. Defensiv Rusia pare destul de solida. Daca ne amintim, Spania nu a reuit sa le dea gol, la CM, timp de 120 minute, dar Spania nu a avut viteza de joc si agresivitatea belgienilor.
Ieri, Dzhikiya si Semyonov s-au incurcat reciproc la o minge simpla, care a ajuns la Romelo Lukaku, si atacantul Belgian nu i-a iertat. Rusia la 0-0 joaca bine. Rusia la 1-0 pentru ea, joaca foarte bine, cu orice echipa din lume. Stie sa inchida jocul, are jucatori de talie, are spirit de echipa si de sacrificiu.
https://i.eurosport.com/2021/06/12/3152072.jpg
3. Rusia poate bate o echipa mare, daca marcheaza prima, dar pierde daca este condusa.
Rusia nu joaca bine cand este condusa ( de o echipa cu calitate si care joaca rapid). Pentru ca daca e nevoita sa se descopere prea des, se vede lipsa calitatii individuale, si adversarii le vad slabiciunile, capata incredere si stiu cum sa ii atace. In plus, pierd foarte multa energie, incercand sa-si acopere slabiciunile din aparare si nu mai au aceeasi forta sa atace, o echipa bine pregatita fizic si tehnic, cum a fost cea a Belgiei.
Falemi
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Belgia încheie anul pe primul loc în clasamentul FIFA pentru al patrulea an consecutiv
17/11/2021 LA 12:01
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Croația a învins Rusia și a devenit a 7-a echipă calificată la Campionatul Mondial din Qatar
14/11/2021 LA 16:02