Articol scris de Ștefan Popa
Southgate a așteptat până în prelungiri pentru a-l introduce pe Jack Grealish în minutul 99, în timp ce Jadon Sancho și Marcus Rashford au fost introduși doar în ultimele faze ale celor 30 de minute de prelungiri, numai cu scopul de a fi executanți la loviturile de departajare. Planul nu a mers, Sancho și Rashford nu au reușit să transforme loviturile, iar Italia a devenit campioană pe Wembley.
Fostul internațional englez, Ferdinand crede că, deși Southgate a luat multe decizii îndrăznețe și corecte în timpul turneului, totuși în finală nu a mai fost la fel de inspirat: "Mancini a intrat la pauză și a folosit acele 15 minute mai bine decât a făcut-o Gareth Southgate. A schimbat sarcinile jucătorilor, i-a permis extremei Chiesa să vină mai în centru pentru a se conecta cu Insigne, l-a scos pe Immobile, iar atunci ai nevoie de o reacție din partea managerului nostru.
Cupa Mondială FIFA
Southgate, încrezător în jucătorii săi, în cazul în care Anglia va ajunge la loviturile de departaja
ACUM 8 ORE

Gareth Southgate, un selecționer "blocat" din punct de vedere tactic

Acesta este momentul din joc în care ai nevoie ca managerul să-și zică: "Știi ce? Am înțeles mutarea asta, acum trebuie să schimb lucrurile." Pentru mine personal, Southgate a schimbat formația, dar tot nu a schimbat lucrurile, nu a modificat mersul jocului, mai ales în a doua repriză.
Am fost tabărați în propria jumătate. Harry Kane, care a fost imens în prima repriză, a dispărut din joc în a doua repriză, deoarece echipa a fost forțată să se apere în propria jumătate. Când au primit gol a fost un impuls. Simt doar - și din nou, retrospectiva este un lucru grozav - dar acela a fost momentul pentru a introduce un Grealish sau un Sancho sau un Rashford. Bagă-i pe băieții ăștia.
Am văzut cât de târziu a apărut Grealish și este frustrant pentru că știm talentul pe care l-am avut pe bancă. Tot ce am vorbit despre faptul că cea mai mare forță a noastră este banca de rezerve, că pot menține nivelul jocului de care avem nevoie, nu le-a fost permis să facă asta în cel mai important meci."
Performanța Angliei de a ajunge în finală marchează o schimbare extraordinară față de acum cinci ani, când au fost eliminați de la EURO 2016, după o înfrângere umilitoare cu 2-1 împotriva Islandei în optimi.
"S-au descurcat uimitor de bine în ultimii ani, mai ales de când Southgate a devenit manager. Dacă te uiți în urmă, au ajuns într-o semifinală a Cupei Mondiale și o finală a Campionatului European, în turnee consecutive. Nimeni nu a făcut asta. Este o reală realizare imensă. Nu au câștigat, dar este un progres. Vor fi lecții mari învățate din acest turneu!", a adăugat Rio Ferdinand.
Parcursul bun al lui Southgate la turneele finale, îl face cel mai bun manager al Angliei, de când Sir Alf Ramsey a ridicat Cupa Mondială în 1966 și are sprijinul multora în încercarea de a duce echipa în finala Cupei Mondiale din Qatar în 2022. Ferdinand crede însă că fostul său coechipier de la națională, va vedea finala Euro 2020 ca pe o oportunitate ratată de a pune capăt celor 55 de ani de durere ai Angliei.
Cupa Mondială FIFA
#VOCE Dobay, “Calul” care a galopat în porțile adverse la două Campionate Mondiale consecutive
ACUM 14 ORE
Cupa Mondială FIFA
#VOCE Mondialul la peste 4,7%
ACUM 15 ORE