Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Italia este noua campioană a Europei! AICI ai tot ce s-a întâmplat în finala cu Anglia, decisă după penalty-uri

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 12/07/2021 la 02:19 GMT+3

Euro 2020 și-a desemnat câștigătoarea pe Wembley! Italia a cucerit al doilea titlu continental din istorie, învingând Anglia după loviturile de departajare.

TOPSHOT - Italy's midfielder Jorginho (C) celebrates with teammates after scoring in a penalty shootout and winning the UEFA EURO 2020 semi-final football match between Italy and Spain at Wembley Stadium in London on July 6, 2021. (

Credit imagine: Getty Images

Donnarumma a fost desemnat Cel mai bun jucător de la Euro 2020.

ITALIA 2-1 ANGLIA

Pentru Italia au marcat Berardi, Bonucci și Bernardeschi, în timp ce pentru Anglia au înscris Kane și Maguire, iar Rashford, Sancho și Saka au ratat. Pickford a apărat loviturile lui Belotti și Jorginho, dar nu a fost suficient.
ITALIA este noua campioană a Europei, echipa lui Roberto Mancini adjudecându-și al doilea trofeu continental din istorie.
LOVITURI DE DEPARTAJARE
Min. 120+3: Fluier final pe Wembley! Noua campioană europeană se va decide în urma loviturilor de departajare.
Min. 111: Chiellini are o nouă intervenție bună în fața lui Sterling, care pierde balonul în interiorul careului mic.
Min. 107: Bernardeschi execută bine o lovitură liberă de la distanță, dar Pickford reușește să rețină balonul.
Min. 103: Italia trece pe lângă gol. Bernardeschi nu reușește preluarea după o centrare a lui Emerson, mingea ajunge la Belotti, dar șutul său trece pe lângă poartă.
Min. 96: Sterling ajunge într-o poziție periculoasă după o pasă a lui Henderson, dar Chiellini îi blochează centrarea.
Min. 91: A început prima repriză de prelungiri.
PRELUNGIRI
Min. 90+6: Italia și Anglia încheie la egalitate timpul regulamentar de joc, astfel că învingătoarea se va decide după prelungiri.
Min. 82: Mount trimite mingea în fața porții lui Donnarumma, dar Saka nu reușește preluarea, iar italienii resping pericolul.
Min. 73: Berardi rămâne singur cu Pickford, însă șutul său se duce peste poartă.
Min. 67: GOOOL Italia! Bonucci restabilește egalitatea după o lovitură de la colțul terenului.
Min. 64: După o lovitură de la colțul terenului, Stones trimite mingea cu capul spre poarta lui Donnarumma. Goalkeeper-ul italian respinge balonul.
Min. 62: Chiesa șutează pe jos, din interiorul careului. Pickford reușește să respingă mingea.
Min. 57: Insigne semnează cea mai mare ratare a Italiei. După ce a primit mingea de la Chiesa, decarul a încercat un șut din unghi, fără ca balonul să treacă, însă, de Pickford.
Min. 53: Insigne ajunge în careu și încearcă un șut la poartă, dar balonul este blocat de Trippier.
Min. 51: Insigne este faultat de Sterling, iar Italia primește o lovitură liberă în apropierea careului, executată de același Insigne. Mingea trece puțin pe lângă poarta lui Pickford.
Min. 48: Sterling cade în careu, între Bonucci și Chiellini, și cere penalty, însă arbitrul nu acordă nimic.
Min. 46: S-a reluat meciul.
Min. 45+4: Pauză pe Wembley. Anglia intră la cabine cu avantaj minim pe tabelă după reușita lui Shaw din startul partidei.
Min. 45+1: Immobile șutează din fața porții, însă mingea îl lovește pe Stones. Balonul ajunge la Verratti, dar șutul său nu reușește să-i pună probleme lui Pickford.
Min. 36: Shaw trece de Chiesa și centrează, dar balonul nu ajunge la Mount, fiind respins de Emerson din fața porții lui Donnarumma.
Min. 35: Chiesa are o ocazie importantă de gol, dar șutul său trece puțin pe lângă bară.
Min. 34: Mount și Sterling ajung într-o poziție periculoasă în careul lui Donnarumma, însă mingea este interceptată de apărătorii Italiei.
Min. 28: Insigne a încercat un șut din afara careului, balonul trecând pe lângă poarta englezilor.
Min. 24: Italia, în inferioritate numerică după accidentarea lui Jorginho, care se resimte la marginea terenului, ajunge în preajma careului lui Pickford, dar mingea centrată de Chiesa este respinsă de un fundaș englez.
Min. 10: Englezii se apropie periculos de poarta lui Donnarumma, însă Chiellini respinge balonul.
Min. 8: Insigne execută o lovitură liberă din afara careului. Mingea trece peste poarta lui Pickford.
Min. 2: GOOOL Anglia! Shaw deschide scorul cu un șut din colțul careului mic, după o pasă perfectă a lui Trippier.
Min. 1: A început meciul.

UPDATE / A început ceremonia de închidere a Euro 2020!
Echipele de start:
UPDATE / Suporterii Angliei au luat cu asalt stadionul Wembley și au pătruns în tribune deși nu aveau bilete pentru finala Euro 2020. Potrivit informațiilor de ultimă oră, startul partidei ar putea fi amânat, agenții de securitate fiind acum în urmărirea intrușilor.
UPDATE / Fanii englezi ar face tot posibilul pentru a se afla în tribunele arenei Wembley la finala Euro 2020. Mai mulți suporteri fără bilete au mers la stadion și au încercat să obțină accesul la meci cu forța, luptându-se cu forțele de ordine.
UPDATE / Claudio Ranieri a analizat finala Euro 2020, vorbind despre fiecare dintre cele două echipe și aducând argumente potrivit cărora Italia va avea de înfruntat o provocare mai mare, dar va reuși să-și păstreze șansele de a cuceri trofeul egale cu ale Angliei.
"Am spus dinainte ca Euro să înceapă că finala ar putea fi Italia - Anglia. Cred că Jorginho a fost un jucător cheie, dar este dificil de spus. Cred că echipa este esențială pentru că dacă mă gândesc la Jorginho, mă gândesc la Lorenzo Insigne. Dacă mă gândesc la Insigne, mă gândesc la Federico Chiesa. Dacă mă gândesc la Chiesa, cred că Leonardo Bonucci, Georgio Chiellini, Gianluigi Donnarumma au fost jucători cheie...
Acum avem mentalitatea potrivită. Da, avem spiritul italian, rămânem împreună, suferim, luptăm împreună, dar Mancini vrea să ofere echipei și fericirea de a juca avansat, de a ataca în orice situație. Mentalitatea noastră s-a schimbat în ultimii doi ani. Dacă este posibil, încercăm să ne dominăm adversarul. Dacă nu este posibil, ne apărăm."
Fostul fotbalist italian a declarat că cele două echipe au șanse egale, Italia urmând a-și lua motivația din numărul mare de spectatori englezi care vor pune presiune în tribunele arenei Wembley. În plus, Ranieri l-a lăudat pe Gareth Southgate pentru cum arată echipa.
"Cred că Anglia va încerca să preseze pentru că vor fi atât de mulți fani în tribune. Dar jucătorii italieni sunt obișnuiți să joace în orice situație. Pentru ei, va fi foarte bine să joace împotriva întregului stadion. Fiecare echipă are 50% șanse să câștige pentru că Italia este gata să lupte, să joace fotbal, este gata să încerce să câștige. Sper că arbitrul este unul foarte bun. Asta este important acum.
Gareth Southgate a format o echipă fantastică. Atmosfera este ca la o echipă de club. Există calitate și spirit englezesc. În față, cu Bukayo Saka, Raheem Sterling, Mason Mount, Harry Kane, Jack Grealish, există multă calitate. Linia de apărare este și ea foarte puternică... Kyle Walker este foarte rapid, iar John Stones și Harry Maguire sunt foarte puternici. Este o echipă bună", a declarat Ranieri, potrivit BBC.
UPDATE / Înaintea finalei Euro 2020, Jamie Carragher a declarat că, din punctul său de vedere, Anglia va reuși să câștige trofeul în această seară, după loviturile de la 11 metri. Fostul fundaș englez a spus și că jucătorii lui Gareth Southgate vor avea parte de un meci foarte greu.
"Cred că va fi un joc foarte strâns. Cred că se poate ajunge la penalty-uri și Anglia va ieși victorioasă. Au muncit mult pentru a se pregăti de loviturile de la 11 metri, așa că nu trebuie să pierdem! Nu cred că vor fi prea multe goluri în timpul regulamentar de joc. Italia este foarte puternică defensiv, dar la fel și Anglia. Cred că va fi 1-1 și apoi voi merge la penalty-uri. Cred că este finalul potrivit.
Sunt cele mai impresionante două echipe din această competiție și câștigătorul ia tot în această seară. De aceea va fi un joc foarte greu pentru Anglia. Va fi un joc foarte strâns și cred că Southgate va analiza foarte bine meciurile Italiei pentru a vedea cât de duri pot fi", a spus Carragher, potrivit Sky Sports.
UPDATE / Adversarele din această seară vin după serii impresionante de meciuri. Italia nu a mai pierdut de 33 de partide, în timp ce Anglia a fost învinsă doar de două ori în ultimele 27 de dueluri găzduite de Wembley. Cine va reuși să se impună în această seară?
UPDATE / Pe străzile din Londra a început deja nebunia. Suporterii sărbătoresc calificarea în premieră a Angliei în finala unui Campionat European, cântând celebrul refren "It's Coming Home".
Articol inițial scris de Andrei Bobeică
Acum o lună de zile, pe 11 iunie, Italia deschide turneul pe Olimpico din Roma, împotriva Turciei cu o victorie, clară, scor 3-0.

Drumul Italiei spre finala de pe Wembley

Trupa lui Mancini a făcut instrucție în grupa A cu adversarele sale. După victoria cu Turcia, Italia a câștigat cu același scor împotriva Elveției, iar în ultima partidă, deși era calificată, Squadra Azzurra a învins și Țara Galilor cu 1-0.
Optimile de finală au fost momentul de cumpănă după un parcurs perfect în grupe. Italia a încasat primul gol de la Euro abia în minutul 114 al meciului cu Austria, care a mers în prelungiri după 0-0 în timpul regulamentar. Austriecii nu au mai avut timp însă pentru un al doilea gol și Italia a câștigat cu 2-1.
În sferturi, Italia a învins Belgia cu 2-1 după golurile marcate de Barella și Insigne, în timp ce pentru belgieni a înscris Lukaku.
Semifinala Euro a fost prima partidă în care Italia a fost dominată. După 1-1 cu Spania în timpul regulamentar, meciul a ajuns la loviturile de departajare, acolo unde Morata a ratat și Italia a mers mai departe, spre finala de pe Wembley.
Roberto Mancini a ajuns cu Italia la 33 de meciuri fără înfrângere doborând recordul deținut de peste 80 de ani de Vittorio Pozzo, între 1935 şi 1939, cu 30 de meciuri fără eșec, selecţioner care a adus Italiei primele două titluri mondiale în 1934 şi 1938.

Drumul Angliei spre finala de pe Wembley

Anglia a făcut parte din grupa D alături de Croația, Scoția și Cehia. Englezii au câștigat meciul de debut la Euro 2020 contra Croației, scor 1-0, după reușita lui Sterling, iar în al doilea meci Scoția nu i-a lăsat pe englezi să ia decât un punct după un 0-0.
În meciul cu Cehia, Anglia avea nevoie de victorie pentru a termina prima în grupă și a reușit să câștige cu 1-0, după golul aceluiași Sterling.
În optimi Anglia a primit-o pe Wembley pe Germania pe care a învins-o cu 2-0, marcatorii fiind Sterling și Kane.
Partida din sferturi a fost cea în care englezii s-au descătușat și au trimis Ucraina acasă după un 4-0. Kane cu o dublă, Maguire și Henderson au înscris pentru Anglia.
Partida din semifinale contra Danemarcei a adus multe critici Angliei. După 1-1 în timpul regulamentar, Anglia a câștigat în prelungiri cu 2-1, după un penalty contestat vehement, la o intervenție a lui Maehle asupra lui Sterling.
Echipele probabile
Italia: Donnarumma - Emerson, Chiellini, Bonucci, Di Lorenzo - Verratti, Jorginho, Barella - Insigne, Immobile, Chiesa
Anglia: Pickford - Shaw, Maguire, Stones, Walker - Phillips, Rice - Sterling, Mount, Saka - Kane
Finala Euro 2020 de pe Wembley începe la ora 22, ora României și va fi arbitrată de Bjorn Kuipers.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo