Articol scris de Alex Masgras
Thomas Delaney este unul dintre cei mai importanți jucători ai Danemarcei de la acest turneu final. În 59 de selecții în naționala daneză a marcat de 6 ori, iar golul din sfertul de finală cu Cehia este, probabil, cel mai important din cariera sa de până acum. La finalul partidei, după ce a fost declarat "omul meciului", Delaney a glumit și a spus că nu pentru el era mingea la faza cornerului din care a marcat: "Am muncit foarte mult, dar planul era ca un alt coechipier să marcheze. Nu pot să spun mai multe, a ieșit bine până la urmă".

Euro 2020 | Delaney: "E ca și cum ai vedea diferite nuanțe ale aceleiași culori"

Campionatul European UEFA
"Sper că a fost ultima dată!" Kjaer, dezvăluiri despre momentele de coșmar prin care a trecut
19/08/2021 LA 18:22
În 2018, înainte de Campionatul Mondial din Rusia, Delaney a intrat în direct la televiziunea daneză "DR P3" pentru a încuraja un fan care a avut probleme în a distinge tricourile la amicalul Danemarca-Mexic: "Mă numesc Thomas și sunt daltonist. Zilele trecute mi-a fost și mie dificil să văd cine e în echipa mea și cine sunt adversarii", a spus acesta. Jucătorul de la Dortmund și-a dezvăluit identitatea atunci când a fost întrebat pentru ce echipă joacă: "Joc în echipa națională a Danemarcei", a răspuns Delaney.
Thomas Delaney a devenit astfel un simbol pentru cele peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume care au daltonism: "El este primul jucător activ de elită care iese în public. Nu știu dacă el realizează ce înseamnă asta. Cei mai mulți nu vorbesc despre acest lucru de teamă să nu le afecteze valoarea", a spus Kathryn Albany-Ward, fondatoare a Organizației Britanice de Conștientizare a Daltonismului.
Delaney are probleme în a face diferența între roșu și verde: "E dificil de descris. E ca și cum ai vedea diferite nuanțe ale aceleiași culori. De obicei jucăm cu pantaloni diferiți dar de data aceasta (făcând referire la Danemarca-Mexic) erau albi la ambele echipe, ceea ce a fost mai complicat". Acesta a mai dezvăluit că la meciul dintre Australia și Danemarca de la Campionatul Mondial din 2018, ambele echipe au fost de acord să joace cu echipamentele de rezervă ca să nu îl incomodeze pe Delaney: "Puteau să aleagă alte culori și să folosească asta împotriva mea. Cel mai probabil nu aș fi observat galbenul", a mai spus Delaney.
Pentru Delaney și Danemarca urmează semifinala cu Anglia de la EURO 2020. Meciul va avea loc pe data de 7 iulie, de la ora 22:00, și se va disputa pe stadionul Wembley.
Campionatul European UEFA
Un fotbalist al Angliei a jucat cu coastele rupte faze finale de la Euro 2020! Cum a fost posibil
20/07/2021 LA 20:50
Campionatul European UEFA
Pariul incredibil al lui Buffon: "El ar trebui să fie Balonul de Aur 2021"
18/07/2021 LA 09:11