Italia s-a calificat în finala Campionatului European, după ce a trecut la penalty-uri de Spania. Chiar dacă au ratat primii, "Azzurrii" au avut nervii mai tari la loteria loviturilor de la 11 metri și au obținut biletele pentru ultimul act, acolo unde vor lupta cu Anglia sau Danemarca pentru trofeu.
Dezamăgirea a fost mare în tabăra spaniolilor, care au simțit că au avut meciul în mână în multe momente și că îl puteau câștiga înainte de a se ajunge la penalty-uri. Frustrarea ibericilor reiese și din titlurile de pe prima pagină a principalelor cotidiane de sport, care aduc aminte de un alt moment de agonie al fotbalului spaniol.
https://i.eurosport.com/2021/07/07/3168862.jpg
Campionatul European UEFA
"Sper că a fost ultima dată!" Kjaer, dezvăluiri despre momentele de coșmar prin care a trecut
19/08/2021 LA 18:22
"Porca miseria" se poate citi pe prima pagină din AS de astăzi. O expresie dură, folosită cu precădere în Italia atunci când lucrurile nu merg sau când un eșec apare în peisaj. "Porca" reprezintă femininul de la porc, iar "miseria" este sărăcia în sens socio-economic. Luate împreună, cele două cuvinte formează o expresie care a putut fi auzită în spațiul public încă din anii '50, în filmele italiene vechi, și care e rostită astăzi la nervi de aproape orice italian.
"Fir-ar să fie, Italia ne-a învins din nou" pare să spună titlurile din toată presa spaniolă, expresia "Porca miseria" putându-se citi și pe prima pagină din Mundo Deportivo.
https://i.eurosport.com/2021/07/07/3168863.jpg

"Porca miseria", expresia folosită de iberici după 27 de ani

Folosirea acestei expresii după eliminarea Spaniei de la EURO 2020 nu este întâmplătoare. Acum 27 de ani, aceasta apărea pe prima pagină din Marca, cel mai important ziar de sport din Spania. Atunci, ibericii erau trimiși acasă de la Campionatul Mondial din SUA, după ce au pierdut cu 2-1 în sferturile de finală chiar în fața Italiei.
Partida a fost marcată de un scandal imens, în care a fost implicat Luis Enrique, actualul selecționer al "Furiei Roja". Mauro Tassotti i-a aplicat atacantului spaniol un cot în figură, în careu, dar arbitrul partidei a lăsat jocul să continue. Era minutul 90+3, italienii conduceau cu 2-1, iar imaginile cu Luis Enrique plin de sânge protestând au făcut înconjurul lumii. Dacă ibericii ar fi beneficiat de un penalty ar fi putut trimite meciul în prelungiri și cine știe cum s-ar fi scris povestea acelui turneu final.
Italienii au fost răpuși în cele din urmă tot de penalty-uri, pierzând finala cu Brazilia la loteria loviturilor de pedeapsă. Spania a rămas însă cu o mare frustrare după meciul din sferturi, care a durut foarte tare, atât de tare încât nici astăzi, după 27 de ani, acel episod nu a fost dat uitării.
"Porca miseria" tinde să devină un slogan al frustrării în Spania, care este repus pe tapet ori de câte ori ibericii suferă o înfrângere istorică împotriva Italiei.
Campionatul European UEFA
Un fotbalist al Angliei a jucat cu coastele rupte faze finale de la Euro 2020! Cum a fost posibil
20/07/2021 LA 20:50
Campionatul European UEFA
Pariul incredibil al lui Buffon: "El ar trebui să fie Balonul de Aur 2021"
18/07/2021 LA 09:11