Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Primul 11 al fotbaliștilor de la EURO 2020 care au jucat alături de jucători români

Cristian Mihală

Publicat 11/06/2021 la 15:14 GMT+3

Chiar dacă România nu este calificată la EURO 2020, de-a lungul timpului fotbalul românesc a produs o serie de jucători ce au influențat mai mult sau mai puțin cariera unor fotbaliști care ne vor încânta în acestă vară. Nume mari prezente la turneul final s-au antrenat sau au evoluat în compania unor jucători români. Acest prim 11 este subiectiv și așteaptă păreri din partea fanilor Eurosport.

Kane şi Chiricheş, la antrenamentul lui Spurs

Credit imagine: Eurosport

Articol scris de Ştefan-Toma
Primul 11 va fi bazat pe sistemul 4–2–3-1, devenit în ultimul timp un clasic pentru fotbalul contemporan. La baza alcătuirii acestui prim 11 a stat idea de a cuprinde jucători din cât mai multe țări și care nu au fost colegi cu același jucător român.

Românii, foşti colegi cu vedetele de la Euro

Portar - Manuel Neuer - fost coleg cu Ciprian Deac la FC Schalke 04
Produs al academiei echipei din Gelsenkirchen, portarul german va fi prezent pentru a treia oară la un Campionat European, după cele din 2012 și 2016. Până acum Germania, cu Neuer în poartă, a reușit câștigarea Campionatului Mondial din 2014 și prezența în semifinalele Campionatelor Europene din 2012 și 2016. Manuel Neuer a strâns 100 de selecții în naționala Germaniei, în timp ce Ciprian Deac a adunat 26 de apariții și a marcat de 4 ori, pentru România.
Fundaș dreapta - Joakim Maehle - fost coleg cu Vladimir Screciu la KRC Genk
Un jucător în plină ascensiune este fundașul danez Joakim Maehle. În vârstă de 24 de ani, danezul este capabil să acopere ambele flancuri ale naționalei sale. Pentru Maehle, Genk a fost doar o oprire în drumul său spre Serie A. La începutul acestui an, revelația ultimilor ani, Atalanta a decis să investească 12 milioane de euro pentru a-l aduce, astfel că belgienii vor face un profit de peste 10 milioane de euro. Integrarea sa în echipa din Bergamo a fost una rapidă: Maehle a adunat 25 de apariții în numai jumătate de sezon. Pentru danezi, Joakim Maehle a adunat 10 selecții și a marcat 2 goluri. În contra-partidă, tânărul Vladimir Screciu încă nu a făcut pasul la naționala mare a României.
picture

Jason Denayer of Lyon during the Ligue 1 match between Olympique Lyonnais (OL) and Paris Saint-Germain (PSG) on September 22, 2019

Credit imagine: Getty Images

Fundaș central - Jason Denayer - fost coleg cu Ciprian Tătărușanu la Olympique Lyon
Văzut ca un mare talent și un posibil înlocuitor pentru Vicent Kompany, fundașul belgian a fost crescut în academia celor de la Manchester City. Abia în urmă cu 3 ani și-a găsit stabilitatea, atunci când cei de la Olympique Lyon l-au transferat pentru o sumă ce a depășit 10 milioane de euro. Chiar dacă a debutat în naționala Belgiei încă din 2015, abia în ultima perioadă, Jason a devenit un om de bază în angrenajul echipei lui Roberto Martínez. Până în prezent, fundașul în vârstă de 25 de ani a adunat 25 de prezențe și a marcat un gol. Ciprian Tătărușanu a fost o bună perioadă de timp portarul titular al României; el are 73 de apariții în naționala noastră.
Fundaș central - Milan Skriniar- colegul lui Ionuț Radu la Inter Milano
Cunoscutul fundaș slovac, cu o cotă de piață de 60 de milioane de euro, a fost atât vara trecută, cât și în ultimul an, subiectul unui posibil transfer în Premier League. În ultimul sezon a reușit performanța de a câștiga cu Inter titlul în Serie A după o perioadă de 11 ani. La EURO 2020, Milan Skriniar va fi stâlpul apărării slovacilor în încercarea de a obține o clasare cât mai bună în grupa E, unde vor întâlni Polonia, Suedia și Spania. Fundașul în vârstă de 26 de ani are 39 de prezențe și a marcat două goluri pentru Slovacia. Ionuț Radu a fost în trecut convocat la echipa mare, dar încă nu a reușit să-și facă debutul în poarta României.
picture

Ben Chilwell von Leicester City steht angeblich kurz vor einem Wechsel zum FC Chelsea

Credit imagine: Getty Images

Fundaș stânga - Ben Chilwell - fost coleg cu Alexandru Pașcanu la Leicester (tineret)
Ofensivul fundaș lateral a fost titular în finala Champions League din acest sezon, câștigată împotriva celor de la Manchester City. La începutul sezonului trecut Leicester City a încasat mai bine de 50 de milioane de euro pentru transferul său la Chelsea. Pentru Chilwell tranziția a fost una ușoară, el devenind imediat titular în echipa londonezilor. În naționala Angliei, Ben Chilwell a adunat numai 14 apariții, având un contracandidat direct de primă mână pe post: Luke Shaw. Tânărul Alexandru Pașcanu încă așteaptă debutul în naționala mare a României.
Mijlocaș central - Glen Kamara - colegul lui Ianis Hagi la Rangers
O surpriză mare printre echipele calificate la EURO 2020, Finlanda se bazează pe mijlocașul cu origini africane. Glen Kamara și-a petrecut întrega sa carieră în insulă. A fost considerat un jucător foarte talentat și la o vârstă fragedă a fost recrutat de academia lui Arsenal. Sezonul trecut a fost om de bază în echipa lui Gerrard și a pus umărul la câștigarea campionatului fără a pierde vreun meci cu Rangers. Finlandezul în vârstă de 25 de ani are 30 de meciuri în prima reprezentativă, pentru care a înscris și un gol. Ianis Hagi a adunat 16 apariții sub tricolor și a marcat un gol.
Mijlocaș central - Ryan Gravenberch - fost coleg cu Răzvan Marin la Ajax Amsterdam
Tânărul fotbalist olandez este în prezent cel mai bine cotat jucător din lotul lăncierilor, având cucerite două trofee de campion alături de Ajax. Cotat la 33 de milioane de euro, mijlocașul în vârstă de 19 ani poate fi una din surprizele plăcute ale EURO 2020. Produs al vestitei academii din Amsterdam, Gravenberch a debutat în naționala portocalei mecanice în martie 2021. De atunci a adunat 5 prezențe și a înscris un gol. Răzvan Marin are 27 de apariții pentru România și a înscris 2 goluri.
Der Wechsel von Xherdan Shaqiri von Inter Mailand zu Stoke City ist perfekt
Extremă dreapta - Xherdan Shaqiri - fost coleg cu George Pușcaș la Inter
Micuțul jucător elvețian participă pentru a doua oară la un turneu final european, după EURO 2016. Elvețienii speră ca majoritatea atacurilor să fie inițiate de rapida extremă a celor de la Liverpool. Om de bază, Shaqiri a adunat până în prezent 91 de apariții și a marcat 23 de goluri. George Pușcaș are 8 goluri în 22 de apariții pentru România.
Mijlocaș ofensiv - Dani Olmo - fost coleg cu Alexandru Mățel la Dinamo Zagreb
Născut în Catalonia și trecut pe la grupele de juniori ale Barcelonei și Espanyol, Olmo a ales să se mute la o vârstă fragedă în Croația. Acolo spaniolul și-a făcut un numecâștigând numeroase trofee cu Dinamo Zagreb. La 21 de ani, Dani Olmo a făcut un nou pas surprinzător: transferul la RB Leipzig unde ușor - ușor s-a impus ca titular. Mijlocașul ofensiv în vârstă de 23 de ani a debutat pentru naționala Spaniei în noiembrie 2019, a adunat 11 selecții și a marcat 3 goluri. Alexandru Mățel a strâns 17 selecții pentru România până la 31 de ani.
Extremă stânga - Cristiano Ronaldo - fost coleg cu Marius Niculae la Sporting
Cristiano Ronaldo nu mai are nevoie de nicio prezentare. Atacantul portughez a fost la începutul carierei coleg de cameră cu Marius Niculae. "Săgeată" a declarat de curând că încă de la o vârstă fragedă, Cristiano țintea să fie cel mai bun jucător din lume. Restul e istorie.
Atacant central - Harry Kane - fost coleg cu Vlad Chiricheş la Tottenham
Speranța Angliei de a înceta seceta de trofee începută în 1966, Harry Kane este unul dintre cei mai bine cotați atacanți din fotbalul mondial și candidat serios la câștigarea titlului de golgheter al EURO 2020. Prin experiența sa și aportul ofensiv adus echipei, naționala "celor trei lei" speră la calificarea în finala EURO 2020, ce va avea loc chiar pe Wembley. De partea cealaltă, căpitanul naționalei României - cu 61 de apariții pentru naționala noastră - ni se va alătura din nou, nouă suporterilor, în alegerea unei echipe pe care să o urmărim și să o încurajăm la turneul final, în absenţa tricolorilor.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo