Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Amânarea Euro, motiv de bucurie pentru Southgate! De ce avea nevoie Anglia de această decizie

Cosmin Cioboata

Actualizat 17/03/2020 la 16:16 GMT+2

Pandemia de coronavirus care a afectat întreaga lume a dus la amânarea Campionatului European din vară, care urma să fie găzduit și de București.

Harry Kane - England

Credit imagine: Getty Images

UEFA a anunțat astăzi că a decis amânarea Euro 2020 cu un an. Turneul final organizat în 12 țări nu se va mai disputa în perioada iunie - iulie 2020, ci un an mai târziu, pentru ca ligile interne și UEFA Champions League, respectiv Europa League, să se poată finaliza.
UEFA a organizat o videoconferință cu toți cei 55 de membri, în cadrul căreia a fost anunțată decizia.
Având în vedere situația actuală și panica din Europa, amânarea Campionatului European reprezenta doar o chestiune de timp. Pentru unele țări, această decizie poate reprezenta un avantaj. Una dintre naționalele care intră în această categorie este Anglia, care în momentul de față are mari probleme la nivelul lotului.
Colegii de la Eurosport UK au explicat cele 4 motive conform cărora amânarea Euro reprezintă un beneficiu pentru naționala Albionului.
Marcus Rashford of England celebrates as he scores his team's first goal from a penalty with Jadon Sancho during the UEFA Nations League Semi-Final match between the Netherlands and England at Estadio D. Afonso Henriques on June 06, 2019 in Guimaraes, Por

Jucătorii tineri, fără experiență

Jadon Sancho (Dortmund), Tammy Abraham (Chelsea) și Alexander-Arnold (Liverpool) sunt doar câțiva dintre tinerii englezi care au impresionat în ultimele sezoane în cele mai tari campionate din Europa. În ciuda prestațiilor excelente de la echipele de club, la nivelul naționalei nu s-au ridicat la cel mai înalt nivel. Așadar, un an de pauză până la Campionatul European din 2021 ar putea reprezenta un mare avantaj pentru acești jucători, din perspectiva acumulării de experiență.
În același timp, jucători precum Calvert-Lewin (Everton), Phil Foden (Manchester City) și Mason Greenwood (Manchester United, care încă n-au debutat la prima reprezentativă, vor avea destul timp să demonstreze, prin evoluțiile lor din Premier League, că merită să fie convocați de Gareth Southgate. Chiar dacă a împlinit 24 de ani și nu mai poate fi considerat un puști, Jack Grealish n-a reușit să prindă vreo selecție pentur naționala Albionului. După ce a promovat în Premier League alături de Aston Villa, mijlocașul a început să aibă evoluții din ce în ce mai consistente.
Totuși, o selecție la Euro părea puțin probabilă în această vară, așa că amânarea din partea UEFA îi poate oferi acestuia timpul necesar ca să-l convingă pe Southgate că merită să facă parte din naționala Angliei. În condițiile date, Southgate va avea mai multe de un an să gândească, să analizeze și să pregătească cel mai bun prim "11" pe care îl poate alinia la Campionatul European, utilizând mai mulți jucători tineri, de mare perspectivă.
Trent Alexander-Arnold of England U21 looks on during the international friendly match between England U21 and Romania U21 at Molineux on March 24, 2018 in Wolverhampton, England

Problema portarului, în prim-plan cu Pickford

Dacă epidemia de coronavirus n-ar fi afectat în mod decisiv calendarul sportiv din acest an, Southgate ar fi avut în continuare mari bătăi de cap în ceea ce privește alegerea portarului. Jordan Pickford, care a apărat poarta Angliei în ultimele meciuri, a comis o serie de gafe inexplicabile care i-au pus postul de titular al naționalei sub semnul întrebării.
Astfel, selecționerul Angliei ar putea să se bazeze de acum înainte pe unul din cei 2 goalkeeperi care au impresionat în sezonul curent din Premier League: Dean Henderson (Sheffield United) și Nick Pope (Burnley). Pauza de an anunțată de UEFA ar putea să fie miracolul de care avea nevoie Pickford în contextul recâștigării încrederii lui Southgate. Portarul lui Everton va avea timp să-și îndrepte reputația și să nu calce pe urmele lui Joe Hart, pe care selecționerul l-a exclus din planurile sale, în urmă cu câțiva ani.

Revenirea accidentaților Kane și Rashford

Un alt motiv pentru care amânarea Campionatului European reprezintă un motiv de optimism pentru Southgate este reprezentat de revenirea jucătorilor accidentați, în special a atacanților Harry Kane și Marcus Rashford, care au lipsit o mare parte a sezonului din Premier League. Cei doi erau incerți pentru turneul din luna iunie, iar Southgate începea să se gândească deja la soluții de avarie, care cel mai probabil n-ar fi generat aceleași rezultate.
Pe lista jucătorilor cu probleme medicale se încadrează și Alex Oxlade-Chamberlain, care cu greu a revenit după accidentarea teribilă suferită la genunchi la finalul anului trecut.
Jordan Pickford has 17 England caps.

Jucătorii în scădere de formă

Mai mulți jucători din lotul Angliei au suferit scăderi vizibile de formă, iar acest lucru i-ar fi putut costa prezența la Euro, dacă turneul nu s-ar fi amânat pentru anul viitor. Printre superstarurile care n-au impresionat la fel ca în sezonul precedent se numără Raheem Sterling, Dele Alli și James Maddison. După o stagiune 2018/2019 excelentă, cu multe realizări, assist-uri și goluri, cei 3 au redus vizibil motoarele, iar în prezent arată mai mult ca umbrele jucătorilor care mai demult puneau în mare dificultate defensivele adverse.
John Stones este un alt exemplu de jucător de la care se așteaptă mai mult și care ar putea să fie om de bază la Euro. Pentru asta, fundașul lui City are nevoie de mai multe jocuri în picioare și de mai multă încredere. Cu siguranță, nu va avea o misiune ușoară în ceea ce privește obținerea postului de titular în naționala Angliei, având în vedere că Joe Gomez și Harry Maguire sunt piese esențiale în angrenajul lui Liverpool și Manchester United.
Raheem Sterling of England celebrates as he scores his team's fourth goal and completes his hat trick during the 2020 UEFA European Championships Group A qualifying match between England and Czech Republic at Wembley Stadium on March 22, 2019 in London,

Cum ar putea să arate Anglia la Euro 2021

Iată cum ar putea arăta primul "11" al Angliei la Euro 2021, dacă jucătorii despre care Eurosport UK a vorbit vor reuși să se ridice la forma lor cea mai bună.
Henderson - Alexander-Arnold, Gomez, Stones, Chilwell - Grealish, Henderson, Foden - Sancho, Kane, Sterling
În urma deciziei anunțate de UEFA la ședința de astăzi, Campionatul European se va desfășura în 2021, în perioada 11 iunie - 11 iulie.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo