Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

România, exclusă dintre gazdele Euro 2020? Anunțul președintelui Federației Suedeze: "Suntem gata!"

Cristian Mihală

Actualizat 21/11/2019 la 11:31 GMT+2

UEFA a deschis o anchetă pentru incidentul rasist în care a fost implicat Alexander Isak, la București. Suedezii vorbesc chiar că forul continental ar putea ajunge la varianta de a exclude România din rândul gazdelor Euro 2020. Deși o astfel de ipoteză e puțin probabilă, totuși, e limpede că anumiți suporteri ai naționalei au o atitudine profund nocivă și trebuie să înțeleagă cât de mult greșesc.

romania - suedia

Credit imagine: Getty Images

Minutul 81 al întâlnirii România - Suedia. Arbitrul italian Daniele Orsato oprește meciul un minut pe motiv de scandări cu caracter rasist la adresa atacantului suedez de culoare Alexander Isak, iar de la instalaţia de amplificare se aude un avertisment către suporterii români prin care sunt atenţionaţi că există riscul întreruperii definitive a partidei în cazul în care asemenea incidente se repetă. Născut la Stockholm din părinți din Eritrea, Isak a dezvăluit discuția cu arbitrul italian.
"Doar l-am întrebat pe arbitru dacă a auzit ceva. După două minute, a întrerupt meciul şi a spus că a auzit ceva. M-a întrebat: <vrei să opresc meciul?> I-am spus: <nu, nu trebuie să faci asta>. Cuvintele rasiste sunt lucruri care nu ar trebui să se întâmple. Este incredibil de trist", a spus la final Isak.

România nu învață nimic din greșelile trecutului

România e recidivistă la acest capitol, în ultimii ani existând o serie de incidente de acest gen. Cum forul continental are toleranță zero pentru astfel de atitudini, se poate ajunge inclusiv la pierderea dreptului României de a mai organiza Euro 2020. E adevărat, măsura pare una exagerată, însă suedezii susțin că există și această variantă. Caz în care Stockholm ar urma să găzduiască meciurile atribuite, după cum președintele Federației Suedeze de Fotbal a confirmat.
"Friends Arena este întotdeauna pregătită. Noi suntem gata. Nu îndrăznesc să sper că vom primi câteva jocuri acasă la Euro 2020, dar suntem pregătiți, dacă ni se oferă șansa", a spus Karl-Erik Nilsson în Expressen.
Președintele Federației Suedeze a vorbit despre lipsa de responsabilitate a unor fani români, care vin la stadion doar pentru a-și vărsa frustrările, nefiind niciun moment conștienți de răul pe care îl provoacă pentru fotbalul din țara noastră.
"Desigur că problema are două fețe. Se doresc măsuri dure când există recidivă, dar lucrurile trebuie privite și în perspectivă. În ultimi ani, se dorește ca tot mai multe țări să aibă șansa să se dezvolte și e normal. Pentru România e important să organizeze Euro din acest punct de vedere. Este tragic pentru ei că unii fani acționează astfel. Se distrug lucruri care îi pot ajuta", a mai spus Nilsson.
De notat că UEFA este extrem de dezamăgită și de faptul că lucrările la arenele din București care urmau să servească drept terenuri de antrenament pentru Euro nu vor fi gata la timp, însă excluderea României din rândul țărilor gazdă la turneul final pare, totuși, improbabilă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo