Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

FCSB, Craiova și Botoșani au aflat lista scurtă cu posibilele adversare din turul 1 al Europa League

Cosmin Cioboata

Actualizat 09/08/2020 la 23:46 GMT+3

FCSB, Universitatea Craiova și FC Botoșani și-au aflat posibilii adversari din Europa League.

Florinel Coman, atacantul celor de la FCSB

Credit imagine: Eurosport

Per total, 94 de echipe vor participa în preliminariile Europa League, iar UEFA le-a distribuit în 14 grupe.
"Roș-albaștrii" vor fi capi de serie în primele 3 tururi preliminare, în timp ce oltenii vor beneficia de acest statut numai în prima partidă. FC Botoșani nu va fi cap de serie în vreun tur, urmând să aibă cea mai grea misiune dintre cele 3 echipe românești calificate în Europa League.
FC Botoșani ar putea juca cu Lech Poznan (Polonia) și Partizan Belgrad (Serbia), două echipe renumite din Europa. Singura variantă viabilă pentru moldoveni ar fi să joace împotriva celor de la Ordabasy, din Kazahstan, de preferat pe teren propriu. În schimb, FCSB și Craiova vor da peste adversari accesibili, puțin cunoscuți în Europa.
FCSB, Universitatea Craiova și FC Botoșani au aflat lista scurtă a posibilelor adversare din primul tur:
  • FCSB: FC Shirak (Armenia), FC Sirens (Malta) sau învingătoarea dintre UE Engordany (Andorra) și FK Zeta (Muntenegru)
  • Universitatea Craiova: FC Noah (Armenia), Sumgayit FC (Azerbaidjan), FC Petrocub Hîncești (Moldova) sau Lokomotiv Tbilisi (Georgia)
  • FC Botoșani: Lech Poznan (Polonia), fie cu Partizan Belgrad (Serbia) sau cu Ordabasy (Kazahstan)
Meciurile din turul 1 preliminar al UEFA Europa League vor avea loc pe 27 august, într-o manșă unică. Echipa gazdă va fi stabilită tot prin tragere la sorți.
Tragerile la sorți pentru stabilirea meciurilor din primul tur preliminar din UEFA Europa League vor avea loc mâine, de la ora 13:00.

Echipele românești vor fi avantajate de noul protocol emis de UEFA

UEFA a stabilit și a comunicat întreg protocolul medical de care cluburile participante în cupele europene vor trebui să țină cont. Există reguli clare pentru orice situație nedorită care ar putea apărea la un moment dat din cauza pandemiei de coronavirus.
UEFA a avut mai multe ședințe în care a analizat situația și a ajuns la concluzia că nu poate interveni și nici solicita fiecărui stat în parte, care impune restricții de acces pentru anumite țări, să facă excepții pentru cluburile de fotbal. Ca urmare, UEFA nu își va asuma desfășurarea partidelor din aceste țări, iar această sarcină va cădea pe umerii echipelor gazdă. Aceste vor trebui să găsească soluții pentru disputarea meciului respectiv într-o locație neutră, în caz contrar vor pierde meciul la masa verde cu 3-0.

Restricții privind meciurile

Înainte de fiecare tragere la sorți, UEFA va publica o listă cu toate restricțiile de călătorie cunoscute între țări, inclusiv închiderea frontierelor și cerințele de carantină. Până la ora 24:00, cu două zile înainte de tragerea la sorți, după consultarea asociațiilor naționale și a autorităților naționale, cluburile gazdă sunt obligate să informeze în scris administrația UEFA dacă restricțiile cunoscute sunt încă aplicabile sau dacă autoritățile au impus noi restricții care pot bloca circulația cluburilor. În lipsa informațiilor din partea clubului în cauză, lista publicată de UEFA va fi considerată finală.
În cazul în care un club nu informează administrația UEFA, până la ora 24:00, cu două zile înainte de tragerea la sorți, despre orice restricții care pot afecta organizarea meciului, altele decât cele publicate de UEFA și, prin urmare, dacă meciul nu poate avea loc, clubul în cauză va fi responsabil, iar UEFA îl va sancționa cu pierderea meciului cu 0-3.
În cazul în care autoritățile naționale din țara clubului desemnat să fie gazdă impun restricții pentru echipa oaspete, atunci clubul gazdă e obligat să ofere o altă locație de desfășurare, care poate fi într-o țară neutră (obligatoriu pe teritoriul Europei), cu condiția ca meciul să se poată desfășura acolo fără restricții aplicabile ambelor cluburi.
După tragerea la sorți, un club poate, sub rezerva aprobării UEFA, să propună inversarea locului de disputare cu al adversarei, renunțând astfel al statutul de gazdă.

România e avantajată

Cel puțin în acest moment, echipele din România care vor lua startul în preliminarii, CFR, FCSB, Craiova și Botoșani, par să aibă un oarecare avantaj. Chiar dacă România are pe listă câteva țări precum Armenia, Luxemburg, Muntenegru, Moldova, Rusia, Serbia, ai căror cetățeni nu pot să intre pe teritoriul țării noastre fără a fi carantinați 14 zile, există pentru toate excepția că delegațiile sportive oficiale nu sunt supuse acestor restricții. Deci, pe teritoriul României poate ajunge orice formație care ar avea de susținut aici un meci european.
În schimb, anumite țări au blocat accesul românilor sau le solicită carantinarea pentru două săptămâni: Danemarca, Belgia, Finlanda, Lituania, Irlanda, Italia, Slovacia, Slovenia, Estonia și Letonia. Dacă acestea n-ar permite intrarea nici măcar a cluburilor de fotbal, atunci formațiile noastre ar avea un avantaj: fie n-ar juca pe terenul oponentelor, fie s-ar impune la "masa verde". Alte state cer doar teste negative, ceea ce echipele vor avea conform protocolului UEFA. Aceste țări sunt: Ungaria, Austria, Grecia, Cipru, Rusia, Bosnia, Islanda.

Restricții pentru jucători

Dacă unul sau mai mulți oficiali ai unui club sunt pozitivi cu Covid-19 la testarea din cadrul Protocolului "UEFA Return to Play", atunci meciul va continua așa cum a fost programat, dacă autoritățile statului respectiv nu solicită ca un număr mare de jucători sau chiar întreaga echipă pentru a fi băgată în carantină.
  • Orice club poate disputa un meci în cazul în care dispune pe foaia de joc de cel puțin 13 jucători, dintre care obligatoriu unul trebuie să fie portar.
  • Atunci când un club nu are disponibili cel puțin 13 jucători sau niciun portar, UEFA poate aproba reprogramarea cu condiția ca autoritățile naționale să efectueze alte teste astfel încât un număr suficient de jucători să poată participa la meci.
  • Un club care nu dispune de 13 jucători poate suplimenta lotul cu jucători care n-au fost înregistrați la UEFA în lotul inițial, dar care să fie sub contract cu clubul și să aibă teste negative conform testării din cadrul Protocolului "UEFA Return to Play".
  • În cazul în care este imposibil de reprogramat un meci, clubul care nu poate juca va fi responsabil și UEFA va decide că va pierde cu 0-3
O altă prevedere a acestui protocol este cu privire la arbitri. Dacă unul dintre arbitri care fac parte din brigadă este testat pozitiv, UEFA poate, în mod excepțional, să numească un înlocuitor care poate avea aceeași naționalitate ca și unul dintre cluburi și poate fi chiar dintre cei care nu se află pe lista FIFA.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo