Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Eroul lui Juventus din Europa era zidar acum 3 ani! Povestea de film a lui Federico Gatti

Nicu Savin

Publicat 12/05/2023 la 12:50 GMT+3

Juventus a remizat cu Sevilla în prima manșă a semifinalelor Europa League. Golul torinezilor a fost marcat la ultima fază de Federico Gatti, un jucător de 24 de ani cu o poveste fantastică în spate. În urmă cu 4 ani, acesta era zidar și juca în Serie D, iar în prezent trăiește un vis, jucând la clubul său de suflet și făcând-o cu rezultate excelente.

Federico Gatti

Credit imagine: Getty Images

Juventus are un sezon dezamăgitor în plan sportiv, iar acest lucru este dublat de problemele grave la nivel logistic, echipa fiind în vizorul autorităților italiene pentru presupuse fraude contabile operate de vechea conducere (torinezii nu au scăpat de pericolul depunctării, procesul fiind încă pe rol). Stagiunea ar putea fi salvată totuși cu un trofeu european, "Bătrâna Doamnă" fiind la un meci distanță de calificarea în finala Europa League.
În prima manșă din semifinale, echipa lui Allegri a remizat acasă cu Sevilla, scor 1-1, golul egalizator fiind marcat la ultima fază de Federico Gatti. Fundașul central de 24 de ani poate deveni eroul bianconerilor în această campanie europeană. El a mai înscris doar o dată pentru torinezi, aducând victoria în partida tur cu Sporting din sferturi (1-0).

Federico Gatti, eroul venit de nicăieri al lui Juventus

Gatti este un exemplu rar în fotbalul mondial, povestea sa de viață fiind una care poate fi ecranizată. Fundașul de 1,90 m s-a născut la Rivoli, un orășel din zona metropolitană a orașului Torino, dar ascensiunea sa spre fotbalul mare este greu de explicat. Fără să joace la Academia vreunui club important, Gatti a practicat fotbalul doar din pasiune, la cluburi necunoscute din ligile inferioare din Italia. Visul său era de a juca într-o bună zi la Juventus și nu a renunțat la el în ciuda dificultăților pe care le-a întâlnit în viață.
În urmă cu numai 3 ani, Gatti juca la Verbania, în serie D, și era nevoit să muncească separat pentru a se întreține.
"Obișnuiam să lucrez în piețe, unde descărcam cutii de fructe și legume. În urmă cu doi ani eram zidar și instalam ferestre, după-amiaza mă antrenam pe terenuri pline de noroi sau înghețate și reci. Acesta este un vis", spunea Gatti în urmă cu un an și jumătate, imediat după ce a semnat cu Juventus, citat de Marca.
În 2020, Gatti a prins un transfer la Pro Patria (Serie C), iar ulterior a fost luat de Frosinone pentru numai 150.000 de €, în 2021. În ianuarie 2022, Juventus plătea pentru el 5,4 milioane de €, dar a fost lăsat împrumut la echipa din Serie B până la finalul sezonului trecut. Allegri l-a păstrat în lot pentru actuala stagiune și e limpoede că antrenorul lui Juventus nu s-a înșelat.
"Este un burete, absoarbe totul, învață repede. Și mai are loc de îmbunătățire", a declarat Allegri despre fundașul central, după ce acesta a marcat golul victoriei în meciul cu Sporting.
Povestea lui Federico Gatti seamănă aproape la indigo cu cea a lui Moreno Torricelli. La începutul anilor 90, acesta era tâmplar într-o fabrică de mobilă din Brianza, în timp ce juca pentru Caratese, în Serie D. Un amical cu Juventus i-a schimbat total viața. Marele Giovanni Trapattoni l-a remarcat în acel meci și a cerut imediat transferul său. Restul a fost istorie. Torricelli a rămas 6 ani la Juventus, cucerind toate trofeele posibile cu gruparea torineză, inclusiv 3 titluri în Serie A, un trofeu Champins League și o Cupă UEFA. Acesta a prins și naționala Italiei în acea perioadă, pentru care a bifat 10 selecții.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo