Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Mourinho și Xabi Alonso, profesor vs discipol în AS Roma - Leverkusen! Profețialusitanului de acum 13 ani s-a adeverit

Nicu Savin

Publicat 11/05/2023 la 19:12 GMT+3

Jose Mourinho și Xabi Alonso se vor duela pentru un loc în finala Europa League, în dubla dintre AS Roma și Bayer Leverkusen. Ibericul a jucat 3 ani sub comanda lui The Special One la Real Madrid, iar renumitul antrenor portughez vedea încă de pe atunci în iberic un viitor mare antrenor. Timpul a demonstrat că instinctul nu l-a înșelat, Alonso fiind printre cei mai apreciați manageri din noul val.

Ein vertrautes Gespann: Xabi Alonso und José Mourinho

Credit imagine: Imago

AS Roma - Bayer Leverkusen este una dintre cele două semifinale din Europa League. Duelul va fi unul extrem de interesant prin prisma celor doi antrenori, Jose Mourinho și Xabi Alonso. Fostul internațional iberic a fost antrenat 3 ani de Mourinho la Real Madrid (2010-2013) și a recunoscut în dese rânduri că a învățat foarte multe de la acesta, la fel cum a făcut-o de la fiecare mare antrenor cu care a lucrat.
"Am învățat multe de la toți antrenorii mei și mi-am creat personalitatea proprie de antrenor. De la Rafa Benítez am învățat fotbal, tactică: cum să stau în teren, cum să ajut colegii, ce să fac.Pep Guardiola îți spune: -O să jucăm așa și asta se va întâmpla.- Este foarte bun în sensul ăsta. Evidențiez puterea și inteligența lui Mourinho de a comunica. Am rămas cu convingerea lui Luis Aragonés că ești exact ceea ce îți dorești. Del Bosque m-a învățat să-mi fac griji doar pentru lucrurile pentru care trebuie să-mi faci griji. Ancelottis-a remarcat când a fost vorba de a transmite ce este fotbalul bun și ce a trebuit să facem pe teren.", a spus Xabi Alonso, citat de Marca.
Încă de pe vremea când era jucător, Alonso a făcut scut în jurul lui Mourinho de fiecare dată când a portughezul era sub presiune.
"Mourinho luptă pentru oamenii apropiați și îi apără. Este exigent față de ceilalți pentru că este exigent cu el însuși. Este un antrenor cu niște valori foarte, foarte puternice. A fost un antrenor foarte important când a a sosit la Real Madrid. Am rămas cu durerea de a nu putea câștiga Liga Campionilor cu el dar am ajuns în trei semifinale. Jose este unul dintre cei mai buni antrenori pe care i-am avut vreodată. Modul de a citi meciurile și capacitatea sa de a reacționa atunci când ocazia o cere m-au marcat profund", spunea Xabi Alonso în 2013.

Jose Mourinho anticipa de acum 13 ani că Xabi Alonso va ajunge un mare antrenor

La rândul său, Mourinho a vorbit întotdeauna la superlativ despre fotbalistul Xavi Alonso și a văzut încă din vremea când îl avea ca jucător că are calitățile necesare de a deveni un mare antrenor.
"Xabi Alonso are calitatea pe care ar trebui să o aibă un metronom. Sunt sigur că atunci când va agăța ghetele în cui va fi un antrenor grozav. Îmi aduce aminte de Pep Guardiola când l-am avut jucător. El antrena deja pe teren", spunea Mourinho în 2010, după numai câteva luni de când a început să-l antreneze pe iberic la Real Madrid.
Timpul a demonstrat că Mourinho nu s-a înșelat. Xabi Alonso a luat-o de jos în cariera de antrenor, pregătind grupe de copii la Academia lui Real Madrid. Din 2019 până în 2022 a stat pe banca echipei secunde a celor de la Real Sociedad, perioadă în care a refuzat mai multe oferte de la cluburi importante. În toamna anului trecut a decis că e momentul să facă pasul în fotbalul mare și a acceptat să o preia pe Bayer Leverkusen, formație aflată în degringoladă, după un start catastrofal de sezon.
În scurt timp, Xabi Alonso a făcut din echipa de pe Bay Arena o formație de temut în Bundesliga (acum e pe locul 6, dar a fost un moment în care existau speranțe chiar la un loc de Champions League). În plus, Leverkusen are un parcurs de vis în Europa League, care ar putea culmina cu a 3-a finală europeană din istoria clubului (Bayer a câștigat Cupa UEFA în 1988 și a pierdut finala Champions League în 2002). Pentru asta, Xabi Alonso trebuie să găsească secretul de a-și învinge profesorul, pe Jose Mourinho, care are și el ambiția deosebită de a fi primul antrenor din istoria Romei care duce echipa în două finale de cupă europeană consecutive (Roma a cucerit anul trecut Conference League).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo