Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Finala Europa League, din nou la București? România își depune candidatura la UEFA

Dani Morar

Actualizat 18/07/2023 la 14:24 GMT+3

UEFA va trebui să aleagă stadioanele gazdă pentru finalele din 2026 și 2027 ale celor trei competiții intercluburi. Forul european a discutat deja cu 9 asociații membre, printre care se află și România, care dorește găzduirea ultimului act din Europa League.

Atleti campeón Europa League 2012

Credit imagine: Getty Images

UEFA va stabili stadionele care vor găzdui finalele din 2026 și 2027 din cele 3 mari competiții intercluburi de pe continent. Ultimele acte din Champions League, Europa League și Conference League din anii respectivi nu își cunosc încă locul de disputare, iar forul european va lua o decizie anul viitor.
UEFA a discutat deja cu 9 asociații membre, printre care se află și România, care vrea să aducă din nou finala Europa League la București, pe Arena Națională, a anunțat GSP.
Dosarele de licitație cu propunerile finale vor trebui transmise până pe 21 februarie 2024. Pentru România ar însemna găzduirea celei de-a doua finale de EL, după cea din 2012, de pe Arena Națională. O decizie finală va fi luată de UEFA în mai 2024.
Atletico Madrid și Athletic Bilbao s-au întâlnit la acea vreme, iar trofeul a fost cucerit de echipa din capitala Spaniei, scor 3-0. Radamel Falcao a marcat de două ori, iar una dintre reușite a fost semnată de Diego.
România are 3 țări contracandidate pentru a găzdui finala Europa League din 2026 sau 2027:
  • Germania: Düsseldorf / Frankfurt / Gelsenkirchen / Leipzig / Stuttgart
  • Scoția: Glasgow (Hampden Park)
  • Turcia: Istanbul (Beşiktaş / Fenerbahçe / Galatasaray)
"EURO 2020 ne-a adus cele mai importante investiții publice în infrastructură, o moștenire solidă care influențează dezvoltarea fotbalului românesc. Totodată FRF a demonstrat că și-a dezvoltat capacitatea de organizare devenind un partener competitiv pentru UEFA în circuitul fotbalului european, iar acum ne dorim să trecem într-o nouă etapă care să marcheze, în continuare, dezvoltarea fotbalului românesc.
Prin această candidatură, FRF își propune să utilizeze găzduirea Finalei Europa League ca un element declanșator, care să contribuie la construirea unui model organizațional de referință pentru cluburile de fotbal din România, în contextul Europei Centrale și de Est, în jurul perspectivei Fotbal – Comunitate – Business – Sustenabilitate.
Ne dorim ca acest eveniment sportiv major găzduit de țara noastră să reprezinte oportunitatea de a construi o sinergie între Guvernul României, Primăria Municipiului București și întregul ecosistem fotbalistic din țara noastră în jurul unor obiective strategice în plan sportiv", a declarat Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, citat de FRF.ro.
Citește și:

Va găzdui România a doua finală de Europa League?

UEFA organizează patru categorii de finale: Champions League masculin și feminin, Europa League și Conference League. România a purtat discuții cu reprezentanții forului european, iar acum trebuie să-și depună dosarul la începutul anului viitor.
Până în acest moment, doar două țări și-au manifestat interesul pentru organizarea finalelor Ligii Campionilor din 2026 sau 2027. Ungaria, cu stadionul Puskas Arena (67.215 locuri), din Budapesta, și Italia, cu San Siro (75.817 locuri), din Milano
Pentru finalele feminine din cea mai importantă competiție intercluburi se luptă 3 țări:
  • Germania cu Gelsenkirchen, Munchen și Stuttgart
  • Norvegia cu Oslo (Ullevaal Stadion)
  • Scoția cu Glasgow (Hampden Park)
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo