Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

O singură dată în istorie s-a mai întâmplat asta! Corvinul, a doua echipă românească de Liga 2 care va juca în Europa

Maria Olteanu

Actualizat 16/05/2024 la 18:44 GMT+3

Corvinul a câștigat dramatic finala Cupei României, miercuri seară, la lovituri de departajare, cu Oțelul Galați, iar hunedorenii vor merge cel mai probabil în preliminariile Europa League, urmând a deveni a doua echipă românească din liga a doua care să joace în cupele europene de-a lungul istoriei, după Chimia Râmnicu Vâlcea, care făcea asta, acum 5 decenii.

Corvinul Hunedoara

Credit imagine: Getty Images

Corvinul Hunedoara a produs surpriza sezonului în fotbalul românesc. Echipa antrenată de Florin Maxim a devenit prima echipă de ligă secundă din ultimii 49 de ani care a câștigat Cupa României.
Hunedorenii s-au impus dramatic aseară, în marea finală de la Sibiu, în fața celor de la Oțelul Galați, după loviturile de departajare, după ce scorul a fost 2-2 la finalul celor 120 de minute de joc.
După victoria din Cupa României, Corvinul Hunedoara a obținut dreptul sportiv de a juca în preliminariile Europa League, iar acum așteaptă răspunsul final din partea celor de la UEFA, pentru a fi sigură de acest loc pe deplin meritat.
Pentru performanța bifată, Corvinul a scris istorie și va deveni a doua echipă românească care joacă în eșalonul inferior din România și care simultan participă în cupele europene.
Până la rezultatul uriaș al hunedorenilor, doar 4 echipe mai câștigaseră Cupa României din postura de formații din Liga 2: CSM Reșița (1953-1954), Arieșul Turda (1960-1961), CS Chimia Râmnicu Vâlcea (1972-1973) și Rapid (1974-1975).
Ultimele două au și participat în cupele europene, în Cupa Cupelor, și doar Rapidul a promovat imediat după ce a câștigat Cupa României în prima ligă, așa că a evoluat în Europa din postura de nou-promovată.
În ediția 1973-1974, cât încă mai evoluau în eșalonul secund, vâlcenii au jucat în Cupa Cupelor, în prima manșă, cu nord-irlandezii de la Glentoran FC, și au pierdut manșa cu 2-4 la general, după ce în tur făcuseră 2-2. La finele acelei ediții au promovat și în Liga 1.
Două sezoane mai târziu, în 1975-1976, Rapid, din postura de nou-promovată, a fost eliminată în prima manșă, cedând cu 1-2 în fața belgienilor de la R.S.C. Anderlecht, chiar dacă câștigase cu 1-0 cel dintâi meci.
Așadar, Corvinul, dacă va primi undă verde la UEFA, va fi doar a doua echipă românească care va juca simultan în Liga 2 și în cupele europene, la 50 de ani distanță de la precedenta situație.

CORVINUL VA JUCA LA 300 DE KILOMETRI DE CASĂ ÎN EUROPA LEAGUE. DECIZIA INTERESANTĂ A HUNEDORENILOR

Chiar dacă ar fi fost mult mai aproape de Arad, Sibiu, Târgu Jiu sau chiar Cluj-Napoca, cei de la Corvinul vor evolua pe teren propriu la Sfântu Gheorghe, pe noua arenă a celor de la Sepsi, la aproape 300 de kilometri distanță de casă.
În ciuda faptului că alte variante ar fi fost mult mai accesibile, atât pentru jucători, cât și pentru suporteri (130 de kilometri până la Sibiu sau Târgu Jiu), cei de la Corvinul au fost invitați de cei de la Sfântu Ghorghe să își susțină partidele în Covasna.
Având coeficient zero, echipa lui Florin Maxim nu va fi cap de serie și va avea un adversar superior valoric. Printre echipele deja calificate în primul tur al preliminariilor Europa League, se află nume cunoscute în fotbalul european.
Una dintre ele este Silkeborg, formația daneză care o învingea de două ori cu 5-0 pe FCSB în grupele Conference League acum doi ani. Interesant este că în situația Corvinului se află și Wisla Cracovia, formație care a câștigat Cupa Poloniei fiind divizionară secundă.
Echipele deja calificate în turul 1 preliminar din Europa League:
  • Silkeborg (Danemarca)
  • Tobol (Kazakhstan)
  • Elfsborg (Suedia)
  • Rijeka (Croația)
  • Botev Plovdiv (Bulgaria)
  • Wisla Cracovia (Polonia)
  • Ruzomberok (Slovacia)
  • Paksi (Ungaria)
  • Zimbru Chișinău
  • Zira (Azerbadjan)
Celelate 5 locuri vor fi ocupate de câștigătoarele Cupei din Grecia (Panathinaikos sau Aris), Cipru (Omonia Nicosia sau Pafos), Slovenia (Rogaska sau Gorica), Israel (Hapoel Be'er Sheva - Maccabi Petah Tikva) și Kosovo (Ballkani sau Priștina).
Corvinul Hunedoara a mai jucat o singură dată în istorie în cupele europene. Se întâmpla în sezonul 1982/83, când hunedorenii treceau în primul tur din Cupa UEFA de austriecii de la Grazer AK (1-1 în deplasare și 3-0 acasă), iar apoi erau eliminați de FK Sarajevo (4-4 acasă și 0-4 în deplasare).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo