Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#DORdeSPORT Euro 1976, turneul la care a luat naștere celebra lovitură "Panenka"

Cosmin Cioboata

Actualizat 23/03/2020 la 16:55 GMT+2

Euro 1976 a fost o ediție specială, din mai multe puncte de vedere. Organizat în Yugoslavia, la Belgrad și Zagreb, turneul final al celei de-a cincea ediții a Campionatului European s-a încheiat cu triumful Cehoslovaciei.

euro 1976

Credit imagine: Getty Images

Finala contra Germaniei de Vest a fost decisă la loviturile de departajare. Acela a fost momentul în care a luat naștere celebra lovitură "Panenka", transformată de jucătorul cu același nume.
Dar până să ajungem în finală, să ne amintim cum s-a ajuns la turneul din Yugoslavia. 32 de echipe naționale au luat startul la Euro 1976, printre care și România. S-au format 8 grupe a câte 4 echipe, iar numai prima a avansat în faza sferturilor de finală.
Naționala României a fost repartizată într-o grupă cu Spania, Scoția și Danemarca. Spania, fosta campioană din 1964, a fost cea care a încheiat pe primul loc, fără să piardă vreun meci. Invincibilă a încheiat și naționala noastră, însă diferența a fost făcută de numărul de remize. "Tricolorii" au obținut 5 egaluri, reușind să câștige un singur meci.
De reținut este că, la vremea respectivă, victoriile erau "răsplătite" cu 2 puncte.
Euro 1976 | Situația finală din grupa României:
  • 1. Spania 9p (3V - 3E - 0Î)
  • 2. România 7p (1V - 5E - 0Î)
  • 3. Scoția 7p (2V - 3E - 1Î)
  • 4. Danemarca 1p (0V - 1E - 5Î)

Iată rezultatele României de la Euro 1976:

  • Danemarca - România 0-0
  • Spania - România 1-1 (Velazquez / Crișan)
  • România - Danemarca 6-1 (Georgescu (2), Crișan (2), Lucescu, Dinu / Dahl)
  • România - Scoția 1-1 (Georgescu / McQueen)
  • România - Spania 2-2 (Georgescu, Iordănescu / Villar, Santillana)
  • Scoția - România 1-1 (Rioch / Crișan)
Dudu Georgescu și Zoltan Crișan au fost cei mai buni marcatori din grupa României, cu câte 4 goluri fiecare. Grație formei excelente a atacanților "tricolori", naționala noastră a reușit să înscrie cele mai multe goluri din grupă: 11. Recordul de asistență la meciurile României de pe teren propriu a fost de 60.000 spectatori, adunați pe stadionul "23 August", la partida cu Danemarca.
Alături de Spania, în sferturi s-au mai calificat următoarele naționale: Yugoslavia, Țara Galilor, Cehoslovacia, URSS, Germania de Vest, Olanda și Belgia.
euro 1976

Meciurile de la turneul final, decise după prelungiri

Turneul final din Euro 1976 a fost ultimul la care s-au calificat 4 echipe. Începând din 1980, numărul echipelor s-a extins la 8, urmând ca până în ziua de astăzi să ajungă chiar la 24. De altfel, ediția din Yugoslavia a fost ultima la care naționala țării gazdă a fost nevoită să se califice la turneul final. În același timp, Euro 1976 a fost singurul Campionat European în cadrul căruia toate meciurile de la turneul final s-au decis după prelungiri, fie în cele două reprize adiționale, fie la loviturile de departajare.
La finalul fazei sferturilor, cele 4 naționale care au obținut locul la turneul final au fost Yugoslavia, Cehoslovacia, Germania de Vest și Olanda.
Iată rezultatele din sferturile Euro 1976:
  • Yugoslavia - Țara Galilor 3-1 (2-0 tur, 1-1 retur)
  • Cehoslovacia - URSS 4-2 (2-0 tur, 2-2 retur)
  • Spania - Germania de Vest 1-3 (1-1 tur, 0-2 retur)
  • Olanda - Belgia 7-1 (5-0 tur, 2-1 retur)
Așadar, campioana en-titre Germania de Vest continua lupta pentru apărarea trofeului din 1972, după o dublă manșă intensă împotriva Spaniei, câștigătoarea ediției din 1964. Gazda Yugoslavia obținea a 3-a participare la turneul final, după cele din 1960 (ediția inaugurală) și 1968, în timp ce Cehoslovacia se afla la a doua experiență de acest fel, după cea din urmă cu 12 ani. Olanda era singura echipă din cele 4 care nu mai avusese parte de o aventură la un turneu final.
Turneul final s-a desfășurat în perioada 16-20 iunie 1976, pe stadioanele din Belgrad și Zagreb. În urma tragerilor la sorți, s-au stablit următoarele 2 semifinale: Cehoslovacia - Olanda și Yugoslavia - Germania de Vest.
euro 1976
Cehoslovacia - Olanda 3-1 (după prelungiri)
Meciul de pe stadionul "Maksimir" din Zagreb s-a jucat într-un ritm excelent. Căpitanul Cehoslovaciei, Anton Ondrus, a deschis scorul în minutul 19, însă tot el avea să restabilească egalitatea cu un autogol în minutul 73. După 90 de minute, scorul era 1-1, iar ambele echipe evoluau în inferioritate numerică, după eliminarea lui Jaroslav Pollák (Cehoslovacia) și Johan Neeskens (Olanda).
Cehoslovacia a fost echipa mai puternică în cele două reprize de extra-time, reușind să marcheze de două ori într-un interval de 4 minute: Nehoda în minutul 114 și Vesely în 118. Eliminarea olandezului Wim van Hanegem le-a făcut misiunea și mai ușoară jucătorilor din Cehoslovacia, care s-au calificat pentru prima oară în istorie într-o finală de Campionat European.
Yugoslavia - Germania de Vest 2-4 (după prelungiri)
În cealaltă semifinală, disputată pe stadionul "Red Star" din Belgrad, Germania de Vest a avut câștig de cauză și spera în continuare să-și apere titlul european obținut în 1972. Totuși, misiunea nemților nu a fost deloc ușoară, pentru că Yugoslavia a început vijelios partida, cu două goluri în prima jumătate de oră. Popivoda a deschis scorul în minutul 19, apoi Dzajic a majorat avantajul gazdelor în minutul 30.
Germania de Vest s-a trezit în repriza a doua și a restabilit egalitatea prin Flohe (min. 64) și Muller (min. 82). Dieter Muller s-a dovedit a fi omul meciului, după ce în a doua repriză de prelungiri a reușit o dublă și le-a asigurat nemților calificarea în finală.
Dieter Müller lors de la demi-finale de l'Euro Allemagne-Yougoslavie en 1976.

Euro 1976 | Finala mică: Olanda - Yugoslavia 3-2 (după prelungiri)

Tot în extra-time s-a decis și câștigătoarea "bronzului" de la Euro 1976. Acesta a fost obținut de Olanda, aflată la primul său turneu final, cu o victorie adusă în minutul 107 de Geels. Același Geels a deblocat tabela de la Zagreb în minutul 27, pentru ca Van de Kerkhof să ducă scorul la 2-0 pentru Olanda în minutul 39.
Yugoslavia a reușit să reducă din diferență înainte de pauză prin Katalinski, iar Dzajic a egalat cu 8 minute înainte de fluierul de final. În prelungiri, Olanda a fost echipa mai solidă și a obținut prima sa clasare pe podium, la un Campionat European.

Finala de la Euro 1976 și celebra lovitură "Panenka"

La data de 20 iunie 1976, 30.000 de oameni s-au adunat să urmărească finala Campionatului European de la Belgrad, dintre Cehoslovacia și Germania de Vest. Chiar dacă favorita lor, Yugoslavia, a fost eliminată în semifinale, cu siguranță spectatorii prezenți pe stadionul "Red Star" au avut motive de bucurie. Finala a fost extraordinară, iar deznodământul a rămas întipărit în cartea de istorie a fotbalului.
Cehoslovacia a trecut la conducere în minutul 8, grație golului lui Svehlik, apoi Dobias a majorat avantajul la jumătatea primei reprize. Dieter Muller, golgheterul turneului final, a anunțat că Germania de Vest nu se predă așa ușor și a redus din diferență în minutul 28. Nemții, conduși de căpitanul Franz Beckenbauer, au egalat târziu, în penultimul minut de joc, prin Holzenbein, și au trimis finala în prelungiri.
După cele 30 de minute adiționale, echilibrul se menținea în continuare pe tabelă, așa că noua campioană europeană a fost decisă la loviturile de departajare.
Acela a fost momentul în care a luat naștere lovitura "Panenka", cunoscută și sub numele de "scăriță". A fost introdusă în manualele de fotbal de către mijlocașul Cehoslovaciei, Antonin Panenka, care a transformat ultima lovitură a finalei într-un mod inedit, care l-a lăsat fără reacție pe goalkeeper-ul Sepp Maier. A fost golul care i-a adus Cehoslovaciei singurul titlu european din istorie, dar care va fi povestit din generație în generație, prin prisma loviturii extraordinare reușite de Panenka.
Euro 1976 | Iată echipele de start ale finalei:
  • Cehoslovacia: Ivo Viktor - Ján Pivarník, Anton Ondruš (c), Koloman Gögh, Jozef Čapkovič - Karol Dobiaš (František Veselý 94'), Antonín Panenka, Jozef Móder - Marián Masný, Ján Švehlík (Ladislav Jurkemik 79'), Zdeněk Nehoda
  • Selecționer: Václav Ježek
  • Germania de Vest: Sepp Maier - Berti Vogts, Franz Beckenbauer (c), Hans-Georg Schwarzenbeck, Bernard Dietz - Rainer Bonhof, Erich Beer (Hans Bongartz 80'), Herbert Wimmer (Heinz Flohe 46') - Uli Hoeneß, Dieter Müller, Bernd Hölzenbein
  • Selecționer: Helmut Schön
Panenka penalty

Panenka: "Era o rețetă simplă"

Într-un interviu oferit pentru site-ul UEFA, Panenka a vorbit despre finala din 1976, cea mai frumoasă amintire a carierei sale:
"Obișnuiam să rămân la finalul antrenamentelor ca să exersez loviturile de la 11 metri. Portarul nostru era foarte bun, așa că încercam să-l surprind de fiecare dată. De multe ori mă gândeam la noi moduri de a executa, chiar înainte să adorm. Într-o zi mi-a venit această idee: să întârzii puțin lovitura și să lobez ușor mingea, astfel încât portarul să nu aibă timp să revină pe centru porții. Am început să o testez la antrenamente, în meciurile amicale și în ligile inferioare. Odată cu trecerea timpului, am început să apelez la această lovitură și în prima ligă. Cu siguranță, apogeul a fost în finala Campionatului European.
Sincer, nu cred că Sepp Maier (n.r. - portarul Germaniei de Vest) a fost foarte mulțumit. Sincer, nu prea cred că îi place să audă numele meu. Totuși, nu mi-am dorit în vreun moment să-l fac să arate ridicol, nu când este vorba despre o finală de Campionat European. Ba din contră, am ales să execut așa pentru că era cel mai ușor mod în care puteai să înscrii. Era o rețetă simplă.", a spus Antonin Panenka.
Succesul din 1976 a fost singurul din istoria Cehoslovaciei la Campionatul European. Cea mai bună clasare, după acea finală, a fost în 1996, când Reupublica Cehă a pierdut în ultimul act al turneului din Anglia, chiar în fața Germaniei, în prelungirile partidei.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo