Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#DORdeSPORT Euro 2000: Franța, campioană mondială și europeană. Ultimul turneu jucat de Hagi

Cosmin Cioboata

Actualizat 08/04/2020 la 15:33 GMT+3

Euro 2000 este considerat unul dintre cele mai spectaculoase turnee internaționale din istoria fotbalului. Numărul mare de goluri, răsturnările dramatice de situație și stilul de joc extraordinar al fotbaliștilor au contribuit la desfășurarea unui Campionat European pe care orice suporter și-ar fi dorit să-l trăiască pe viu, din tribune.

euro 2000

Credit imagine: Getty Images

Euro 2000 s-a desfășurat în Belgia și Olanda, fiind pentru prima oară când 2 țări au găzduit această competiție. La turneul final au participat 16 echipe naționale, printre care și România. Franța a devenit campioană europeană, după o finală dramatică cu Italia, decisă cu un "Gol de Aur". Grație performanței din urmă cu 20 de ani, Franța devenea prima națională care câștigă campionatul european din postura de campioană mondială - performanță reușită cu 2 ani în urmă.
49 de echipe naționale s-au luptat în grupele preliminare pentru un loc la turneul final din Belgia și Olanda. În afara celor 2 naționale (calificate automat), celelalte echipe au fost repartizate în grupe de câte 5-6, iar numai primele clasate obțineau calificarea directă. Naționalele care încheiau pe poziția secundă urmau să joace un meci de baraj, iar în cazul unei victorii avansau la turneul final. În același timp, echipa de pe locul 2 cu cele mai multe puncte se califica direct la Euro 2000.
España gol de Alfonso a Yugoslavia Euro 2000

România, peste Portugalia lui Figo

Naționala României, condusă de Victor Pițurcă, s-a luptat pentru calificare cu Portugalia, Slovacia, Ungaria, Azerbaidjan și Liechtenstein. "Tricolorii" au reușit o campanie extraordinară și au obținut calificarea de pe prima poziție, fără să piardă vreun meci. Apogeul a fost atins în deplasarea de la Porto, când naționala noastră a câștigat pe terenul Portugaliei lui Figo. Dorinel Munteanu a adus cele 3 puncte pentru România în ultimul minut de joc și a aprins entuziasmul de care echipa lui Pițurcă avea nevoie pentru calificare.
7 victorii și 3 egaluri au înregistrat "tricolorii" în grupa preliminară, acumulând 24 de puncte, cu unul mai mult decât Portugalia, calificată și ea de pe locul secund. Cu 5 goluri înscrise, Adrian Ilie a fost cel mai bun marcator al României în campania de calificare. De reținut este că "tricolorii" lui Pițurcă au încheiat grupa cu cele mai puține goluri primite (3). Printre jucătorii care au pus umărul la calificare se numără Gică Hagi, Dorinel Munteanu, Viorel Moldovan, Adrian Ilie, Gică Popescu, Bogdan Stelea și Ionel Ganea.
Situația finală din grupa preliminară a României:
  • 1. România 24p
  • 2. Portugalia 23p
  • 3. Slovacia 17p
  • 4. Ungaria 12p
  • 5. Azerbaidjan 4p
  • 6. Liechtenstein 4p
Iată rezultatele României din grupa preliminară:
  • România - Liechtenstein 7-0 (G. Popescu, C. Munteanu, A. Ilie (3), V. Moldovan, Haas (ag))
  • Portugalia - România 0-1 (D. Munteanu)
  • Ungaria - România 1-1 (Hrutka / V. Moldovan)
  • România - Slovacia 0-0
  • Azerbaidjan - România 0-1 (F. Petre)
  • România - Ungaria 2-0 (A. Ilie, D. Munteanu)
  • România - Azerbaidjan 4-0 (I. Ganea, D. Munteanu, J. Vlădoiu, L. Roșu)
  • Slovacia - România 1-5 (Labant / A. Ilie, G. Hagi, L. Ciobotariu, V. Moldovan (2))
  • România - Portugalia 1-1 (G. Hagi / Figo)
  • Liechtenstein - România 0-3 (L. Roșu, I. Ganea (2))
euro 2000

Victoria memorabilă în fața Angliei

Alături de România și Portugalia, la turneul final s-au mai calificat Belgia (țară gazdă), Olanda (țară gazdă), Republica Cehă, Norvegia, Suedia, Spania, Italia, Germania (campioana en-titre), Franța, Yugoslavia, Danemarca, Anglia, Slovenia și Turcia. Dintre toate naționalele, Norvegia și Slovenia erau singurele debutante la un Campionat European. La polul opus, campioana en-titre Germania bifa deja a 7-a prezență.
Euro 2000 s-a desfășurat pe 8 stadioane (4 din Belgia, 4 din Olanda): King Baudouin Stadium (Bruxelles), Jan Breydel Stadium (Bruges), Stade Maurice Dufrasne (Liege), Stade du Pays de Charleroi (Charleroi), Amsterdam Arena (Amsterdam), Feijenoord Stadion (Rotterdam), Philips Stadion (Eindhoven) și GelreDome (Arnhem).
În urma tragerilor la sorți, România, pregătită atunci de Emeric Ienei, a fost repartizată într-o grupă extrem de dificilă cu Anglia, Germania și, din nou, Portugalia. "Tricolorii" lui Victor Pițurcă au jucat fantastic și au obținut calificarea în sferturi de pe locul 2. Naționala noastră a început turneul final cu un rezultat de egalitate împotriva deținătoarei trefeului, Germania, scor 1-1. Viorel Moldovan a deschis scorul în minutul 5, iar Scholl a restabilit egalitatea la jumătatea primei reprize.
În runda secundă, Portugalia și-a luat revanșa în fața trupei lui Pițurcă, tot în finalul meciului, așa cum România câștigase în preliminarii. Costinha a adus victoria pentru lusitani în minutul 90+4, iar România era obligată să câștige duelul cu Anglia. Meciul de la Charleroi a început excelent pentru naționala noastră, iar Cristi Chivu reușea să deschidă scorul în minutul 22. Până la pauză, Owen, Shearer, Beckham și compania reușeau să întoarcă rezultatul și să aducă naționala Albionului la o repriză distanță de calificare.
Naționala noastră nu s-a predat, iar Dorinel Munteanu a egalat după numai 3 minute de la reluarea jocului. La scorul de 2-2, tot Anglia era cea care avansa în faza următoare, așa că "tricolorii" aveau nevoie de golul izbăvitor. Acesta a venit în cele din urmă, târziu, dintr-o lovitură de la 11 metri. Ionel Ganea a transformat-o cu succes și a dus România în sferturi, trimițând acasă Anglia și Germania.
euro 2000

Ultimul meci jucat de Hagi pentru România

Alături de România și Portugalia, în sferturi s-au mai calificat Italia, Turcia, Spania, Yugoslavia, Olanda și Franța.
Drumul "tricolorilor" la Euro 2000 s-a încheiat pe stadionul din Bruges, în fața Italiei. Totti și Inzaghi au înscris într-un interval de 10 minute, iar România n-a mai avut forță să revină pe tabelă, așa cum a făcut-o cu Anglia. Eliminarea lui Gică Hagi din minutul 59 a fost momentul în care soarta meciului a fost decisă definitiv. Acela a fost și ultimul meci jucat de "Rege" pentru națională, după 125 de selecții și 35 de goluri.
În celelalte meciuri din sferturi, Portugalia s-a impus în fața Turciei grație unei duble reușite de Nuno Gomes, Olanda a învins categoric Yugoslavia, pe arena arhiplină din Amsterdam, scor 6-1, în timp ce Franța a trecut la limită de Spania, scor 2-1. Zidane și Djorkaeff au marcat pentru campioana mondială, în timp ce Mendieta a punctat pentru Spania, din penalty.
Iată rezultatele din sferturile Euro 2000:
  • Turcia - Portugalia 0-2 (Nuno Gomes (2))
  • Italia - România 2-0 (Totti, Inzaghi)
  • Olanda - Yugoslavia 6-1 (Kluivert (3), Govedarica (ag), Overmars (2) / Milosevic)
  • Spania - Franța 1-2 (Mendieta / Zidane, Djorkaeff)
Francesco Totti - Italy v Netherlands - Euro 2000

Dramatismul a atins cote maxime în semifinale

Așa cum susțin multe voci, Euro 2000 a fost un turneu special, în care dramatismul a existat în multe momente. Cel mai bun argument poate fi modul în care s-au stabilit finalistele. În prima semifinală, Franța a câștigat contra Portugaliei în minutul 117, grație un "Gol de Aur" înscris de Zinedine Zidane din penalty.
Acordarea loviturii de la 11 metri a fost îndelung contestată de lusitani, însă arbitrul și-a menținut decizia și i-a acordat Franței șansa să meargă în finală. Iar Zidane n-a irosit-o. Nuno Gomes reușise să deschidă scorul în prima repriză, apoi Thierry Henry a restabilit echilibrul pe tabelă la începutul părții secunde.
Emoțiile au atins cote maxime și în celalată partidă, dintre Italia și Olanda. După 120 de minute, cele două echipe se aflau în continuare la egalitate, scor 0-0, așa că învingătoarea s-a stabilit la "loteria penalty-urilor". De amintit este că Italia a evoluat în inferioritate numerică încă din minutul 34, când Gianluca Zambrotta a văzut al doilea cartonaș galben și a fost eliminat.
Francesco Toldo, introdus în locul accidentatului Gianluigi Buffon, a fost eroul Italiei în meciul de la Amsterdam, reușind să apare un penalty în timpul regulamentar și alte 2 la loviturile de departajare. Maldini a fost singurul italian care a ratat, în timp ce Kluivert a fost singurul olandez care a înscris de la 11 metri. Așadar, Italia mergea în finala Euro 2000, unde o aștepta campioana mondială Franța.

Franța, campioană mondială și europeană

În finala de la Rotterdam, în fața a peste 48.000 de spectatori, Italia a deschis scorul în minutul 55, prin Delvecchio. Mai rămăseseră câteva secunde de joc, iar "Squadra Azzurra" se pregătea să câștige al doilea campionat european din istoria naționalei. Visul frumos al italienilor avea însă să fie spulberat în minutul 90+3 de Wiltord, care a punctat pentru Franța și a trimis finala în extra-time.
Franța a devenit campioană europeană în minutul 103, când Trezeguet a marcat "Golul de Aur". A fost pentru prima dată când o echipă națională reușea să dețină atât supremația europeană, cât și mondială.
Roger Lemerre, préparateur devenu sélectionneur, porté en triomphe après l'Euro 2000.
Iată echipele de start din finala Euro 2000:
  • Franța: Barthez - Thuram, Desailly, Blanc, Lizarazu (Pires 86') - Vieira, Deschamps - Djorkaeff (Trezeguet 76'), Zidane, Henry - Dugarry (Wiltord 58')
  • Selecționer: Roger Lemerre
  • Italia: Toldo - Pessotto, Cannavaro, Nesta, Iuliano, Maldini - Albertini, Di Biagio (Ambrosini) - Fiore (Del Piero 53') - Totti, Delvecchio (Montella 86')
  • Selecționer: Dino Zoff
În urma evoluțiilor sale fantastice, Zinedine Zidane a fost declarat jucătorul turneului. Patrick Kluiver (Olanda) și Savo Milosevic (Yugoslavia), cu câte 5 goluri, au fost cei mai buni marcatori ai turneului.
Iată cum arată echipa turneului de la Euro 2000:
  • Toldo - Blanc, Cannavaro, Maldini, Thuram - Vieira, Zidane, Figo, Davids - Kluivert, Totti
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo