Pentru viteziști, așa cum erau numiți fotbaliștii Stelei datorită jocului în viteză, au jucat mai mulți tineri, printre care și Miodrag Belodedici, care urma să împlinească 22 de ani, câteva zile mai târziu.

Interviu exclusiv cu Miodrag Belodedici

Eurosport a vorbit cu unul dintre eroii Stelei de la Sevilla despre magica zi de 7 mai. Ce ne-a spus fostul mare fundaș al Stelei poți descoperi mai jos.
Liga
Agentul lui Dembele, sunat de reprezentantul unui club uriaș! Ziariștii au surprins momentul
ACUM 8 ORE
7 mai 1986. Care e primul lucru care vă vine în minte?
7 mai a fost ziua finalei, dar când s-a terminat semifinala, îmi aduc aminte, numai vizionări, cantonamente, vizionări, vorbeam toți doar că vom juca finala.
E ceva ce nu ați spus despre meciul acesta în toți acești ani?
Eram pe 7 mai în Spania, la Sevilla, eram cu Gabi Balint în cameră și ne uitam la televizor, vedeam mulți fani venind din Catalonia, de la Barcelona, veneau cu mașini, avioane, trenuri. Erau mulți oameni îmbrăcați în roșu și albastru, culorile noastre și glumeam, câți fani ne vor susține pe noi la meci.
De ce nu ați executat o lovitură de la 11 metri? Erați un fotbalist foarte tehnic.
Eram tehnic, dar eram foarte tânăr și eu nu executam în campionat, executau Majearu, Boloni, nea Ilie Bărbulescu. Poate executam și eu dacă ajungeam la al 6-lea, al 7-lea, dar așa în primii 5, nu.
Dar când ați văzut că vor executa Balint și Lăcătuș, tineri și ei, la ce vă gândeați, aveați încredere în ei?
Încredere am avut în Duckadam și în Majearu și în Boloni și uite ce s-a întâmplat. Am pierdut încrederea. Au ratat cei mai buni doi executanți și au marcat doi care nu executau, ce să spun?
Cum era când se apropia ziua de 7 mai?
Visam, mă gândeam cu adversarul direct, cum să-l blochez, ce să fac, numai asta era în capul meu și în autobuz, și când dormeam, și în cantonament, peste tot.
Cum a fost să-l vedeți pe Anghel Iordănescu pe teren după 2 ani de pauză?
Mi-a dat încredere în plus, când a intrat mi-a zis două-trei vorbe, mi-a dat o forță și o dorință să joc și mai bine.
Mai țineți minte ce v-a spus?
Dacă spun acum, o să râzi. El ne iubea pe mine și pe Balint, eu eram pârnăiașul, el ocnașul, așa ne spunea el nouă, eram copiii lui. Când a intrat mi-a zis "Pârnăiașule, hai, fii atent că mai avem puțin și îi batem." I-am zis,"Nea Puiu, mor pe teren, dar nu ne dau gol".
Cum a fost revenirea în țară, întâlnirea cu Ceaușescu?
Când am venit în aeroport, erau televiziuni, am dat un interviu, două, dar impactul a fost când am văzut pe platou, înainte să ieși din aeroport, câtă lume a venit să ne aplaude. Era întuneric, dar auzeam și când am ieșit a fost incredibil. Am ieșit pe terasa aceeea și ne aruncam sacourile, ne spuneau să le dăm ceva. Mi-a părut rău că n-am putut sta cu ei mai mult, să intrăm între ei. Apoi când, al doilea impact când l-am văzut pe tovarășul Ceaușescu.
Când v-ați dat seama ce performanță uriașă ați realizat?
Nu știu, după mult timp ne-am dat seama.

Belodedici, primul fotbalist cu două Cupe ale Campionilor cu două echipe diferite

Care dintre cele două Cupe câștigate a fost o surpriză mai mare, cu Steaua București sau cu Steaua Roșie?
Surpriză cu Steaua București, o țară ca România să câștige Cupa Campionilor. Anderlecht elimină Real Madrid și noi învingem Anderlecht fără nicio problemă în Ghencea. Bine, și cu Steaua Roșie a fost o surpriză, dar a fost un parcurs mai bun, nu am pierdut niciun meci.
Cu ce echipă din fotbalul actual ați asemăna Steaua de atunci?
Cred că Bayern aduce la stil, cu un pressing avansat. Mai ales la noi în Ghencea, nu ieșeau echipele din 30 de metri.
Steaua 86 sau România 94?
Uite, ți-aș spune, aș da o Cupă să joc o finala de Campionat Mondial. Pentru semifinală, nu, dar pentru finală, da. Nu să o câștig, dar să o joc. O finală a Campionatului Mondial, îți dai seama ce înseamnă? Și am fost foarte aproape de o semifinală. Ăsta e cel mai mare regret al carieriei.
Africa Cup of Nations
Cupa Africii | Egipt și Guineea Ecuatorială, victorii la penalty-uri! Cum arată tabloul sferturilor
ACUM 8 ORE
Scottish Premiership
Rangers îi caută un înlocuitor lui Ianis Hagi! Ce român este pe lista scoțienilor
ACUM 10 ORE