Există multe cazuri de jucători excelenți care, după ce cunosc faima, deviază de la traiectul normal și, în cele din urmă, se irosesc. Nu a fost și cazul lui Marco van Basten, olandezul care a intrat în istoria fotbalului drept unul dintre cei mai mari atacanți.
Din nefericire, accidentările și operațiile repetate i-au pus capăt carierei la 28 de ani. Deși a evoluat până în 1995 (31 de ani), vârful batav a trecut prin reale momente chinuitoare.
"A fost foarte greu, am trecut de la cel mai înalt nivel în fotbal la cel mai scăzut nivel de fericire personală. Țin minte și acum o noapte din 1994, când a trebuit să mă târăsc din pat până la baie. Era o durere incredibilă, a trebuit să îmi mușc buzele pentru a nu țipa când am trecut de prag. Am numărat secundele cât mi-a luat să fac distanța dormitor - toaletă. Au fost 120 de secunde", a povestit Van Basten, citat de Marca.
Premier League
4 antrenori pe lista scurtă a lui Manchester United! Cine i-ar putea lua locul lui Ralf Rangnick
ACUM 19 ORE

Trei operații la genunchi pentru Van Basten

Încă din 1986, pe vremea când încă nu ajunsese la Milan, a început calvarul pentru fostul mare atacant. Apoi, lucrurile s-au îndreptat către un final de carieră prematur, în 1992. După un tackling dur al lui Basile Boli, Van Basten a trebuit să se opereze pentru a treia oară la genunchi, ceea ce a însemnat practic atârnarea ghetelor în cui, chiar dacă a strâns din dinți și a încercat să revină.
"Totul s-a destrămat pentru mine în ultimii ani de carieră. Am avut mereu dureri și probleme. În ultimii 5 ani, am jucat, dar nu pot spune că am făcut-o cu adevărat. Pentru că șchiopătam mereu, simțeam dureri după atâtea operații. Medicii mi-au spus că nu au cum să mă ajute. Prima accidentare serioasă a fost în decembrie 1986 și nu pot spune că mi-am revenit vreodată cu adevărat după ea. Aveam mereu senzația că ceva nu e în regulă, am sărit peste antrenamente și unele meciuri pentru a fi prezent la Euro 1988. Altfel, cu siguranță nu aș fi fost prezent acolo", a mai precizat fostul mare atacant.
În ciuda carierei scurte, Van Basten a adunat o mulțime de trofee. În Olanda, cu Ajax, a câștigat trei titluri și trei cupe, cucerind și Cupa Cupelor. Apoi, în tricoul lui AC Milan, a cucerit 19 trofee, cele mai importante fiind cele două Cupe ale Campionilor (1988-1989 și 1989-1990).
La nivel de primă reprezentativă, a condus Olanda spre titlul european din 1988, competiție unde a fost golgheter.
De trei ori Balon de Aur (1988, 1989 și 1992), Van Basten a fost de 4 ori golgheterul campionatului Olandei și de două ori golgheterul Serie A, cel mai puternic campionat din lume, de departe, la începutul anilor '90.
Serie A
Milan și Juventus, egal pentru Inter! Derby-ul etapei din Serie A a fost unul care a lăsat de dorit
IERI LA 21:59
Liga
Chelsea vrea să transfere un jucător de la Barcelona! Cine este fotbalistul dorit de Tuchel
14/01/2022 LA 14:36