Am putut observa în ultimii ani un trend destul de clar în ceea ce privește statisticile în fotbal. Deși cifrele devin din ce în ce mai folosite de scouteri, analiști și antrenori, în ceea ce privește numerele care pot arăta cine a fost echipa mai bună, cine merita victoria într-o partidă, totul devine treptat irelevant.
Mai întâi a fost posesia. Inter s-a calificat în finala UEFA Champions League cu 15% posesie. Manchester United avea sub Louis van Gaal constant mingea, dar cu ce folos dacă pasele sunt laterale și atacurile sterile? Așa că treptat cam toată lumea s-a prins: degeaba ai mingea dacă nu faci nimic cu ea. Au urmat apoi șuturile. Ok, degeaba ai multe șuturi dacă majoritatea intre ele sunt pe lângă poartă. Atunci să ne uităm la șuturile pe poartă – dar până și aici, de ce să ai nevoie de multe dacă tu ești eficient cu puținele pe care le ai?
Iar astfel ajungem în prezent și la Expected Goals, noua statistică folosită din ce în ce mai mult în ultimii ani pentru a analiza cât mai bine ocaziile fiecărei echipe.
UEFA Europa Conference League
Cum arată lotul lui Dică pentru meciul cu Silkeborg! FCSB, fără Compagno, Tamm sau Omrani
ACUM 16 MINUTE

Ce este Expected Goals?

În cei mai simpli termeni, expected goals (prescurtat xG) ne spune cât de mare este o ocazie, totul bazat pe datele adunate în sezoanele precedente. Astfel, vom putea spune, fără subiectivism, dacă o ocazie a fost cu adevărat mare sau nu.
Expected goals atribuie valoare unei ocazii punând în oglindă situații similare din trecut. Cu cât este mai mare această valoare (xG) cu atât ocazia este mai mare. Totul începe de la 0 iar maximul este 1. Astfel, dacă probabilitatea unei ocazii este de 0,7 xG, atunci în 70% din situații, atacantul ar fi trebuit să înscrie.
Ca un exemplu, situațiile în care atacantul rămâne singurul portarul au un xG de 0.9 – în 90% din situații atacantul înscrie.
După fiecare meci, cei care se ocupă cu statisticile adună xG-urile de la toate ocaziile unei echipei și de aici se obține un scor final privind xG-ul fiecărei echipe. Așadar aflăm, clar, cine a avut ocaziile mai mari. Nu o să vedem numere exacte tocmai pentru că se adună coeficienți precum 0,2 cu 0,5 etc. De cele mai multe ori, vom vedea scoruri de tipul 1.70 vs 0.50.

Cum funcționează?

În cele mai multe cazuri sunt folosite datele celor de la Opta, care au analizat peste 300.000 de șuturi într-o anumită poziție de pe teren pentru a putea ajunge la cifrele actuale.
Iată factorii luați în considerare:
  • Distanța față de poartă
  • Unghiul șutului
  • A fost un șut cu piciorul sau o lovitură de cap?
  • A fost o situație de unu la unu?
  • Cum a fost pasa decisivă? Minge lungă, centrare, pasă la întâlnire, pasă în adâncime?
  • În ce fază a jocului s-a întâmplat? Joc cursiv, lovitură liberă directă, corner?
  • Este o respingere?
  • Este urmare a unui dribling?
După ce toți acești factori au fost luați în considerare, cei care se ocupă de această statistică decid ce procentaj acordă fiecărei situații.
Liga
Final de telenovelă: Cifrele acordului dintre Barcelona și Atletico Madrid în cazul "Griezmann"
ACUM 19 MINUTE
Liga Campionilor UEFA
UEFA Champions League continuă cu etapa a 3-a a grupelor și astăzi. Cele mai tari confruntări
ACUM O ORĂ