"Dacă nu acceptam să plec, rămâneam la Juventus. A fost decizia mea. Premier League era peste Serie A și începuse să investească în jucători valoroși, pentru a deveni cel mai puternic campionat din Europa. Anul 1996 a fost important din acest punct de vedere. Eram eu, Vialli, Beckham, Cantona, Shearer, Fowler, McManaman. Toate echipele aveau campioni. Mai era și Juninho la Middlesbrough, care m-a ajutat cu multe pase de gol", și-a amintat fostul atacant, care în primul sezon în Anglia a marcat de 34 de ori, fiind la un singur gol distanță de Gheata de Aur.
Italianul a povestit la Sports Business Academy cum a parcurs drumul de la primul antrenament cu Juventus până la cucerirea celui mai prețios trofeu la nivel de competiție intercluburi.
"În prima zi la Juventus am fost foarte emoționat, pentru că jucasem doar în Serie B și îi văzusem pe Baggio și Vialli doar la televizor. O emoție incredibilă. Antrenor era Giovanni Trapattoni, care mi-a urat succes și mi-a spus să fiu eu însumi pe teren. Mi-a zis așa: Dacă ești aici, înseamnă că meriți să porți tricoul lui Juventus."
Ligue 1
"Messi se va întoarce la Barcelona!" Anunț de ultimă oră privind viitorul starului de la PSG
25/02/2022 LA 16:41
Tânărul venit de la Perugia a încercat să stea pe lângă idolul său, Gianluca Vialli. Observa cum se comportă în teren și în afara acestuia, care îi era mentalitatea: "Era un profesionist adevărat, ca toți din vestiar. Am văzut cum se comportau toți, încercam să îi copiez. Ajungeam primul la antrenament."
După antrenamente, fotbaliștii 'Bătrânei Doamne' rămâneau ore întregi să vorbească despre orice, apoi luau cina împreună. "Par lucruri banale, dar sunt fundamentale pentru a se crea grupul, sentimentul de apartenență. Acum, jucătorii abia așteaptă să se termine masajul pentru a fugi care încotro", a remarcat cu amărăciune cel care a făcut parte din cel mai puternic atac din istoria lui Juve, cu Vialli și cu Roberto Baggio. Pe atunci, Alessandro Del Piero era doar o tânără speranță.

Lippi a schimbat mentalitatea

Antrenorul care a transformat-o total pe Juventus a fost Marcelo Lippi. Pentru că se trecuse de la sistemul cu două puncte pentru victorie la cel cu trei, iar 'alb-negrii' nu aveau mijlocași capabili să înscrie, Lippi a decis să treacă la un modul cu trei atacanți: Baggio - Vialli - Ravanelli: "Am adus mentalitate diferită în Italia. Doar Ajax mai juca în acest sistem, cu trei atacanți. Am revoluționat Il Calcio."
În paralel cu schimbarea strategiei, antrenorul a impus un program de pregătire fizică “diabolic”. Erau jucători care vomitau pe teren din cauza oboselii, dar toată această încărcare fizică a început să dea roade în victorii cu 3-0 sau 4-0, cele mai multe goluri fiind marcate după minutul 70, când adversarii nu mai puteau să alerge.
"Am visat să devin fotbalist faimos, dar nu că voi da gol în finala Ligii Campionilor. Nici azi, la 25 de ani distanță, nu îmi pot stăpâni emoțiile când mă gândesc la acea finală", a mărturisit Ravanelli la SBA.

Meniul unui câștigător de Liga Campionilor

Dar care este meniul unui fotbalist înaintea unei finale de Champions League? “Mă trezeam dimineața și mâncam toast integral cu unt și dulceață, plus niște prosciutto cotto. Cu cafea. La prânz, paste integrale sau orez cu pui. Seara, orez cu piept de pui și cu ou. Nu am schimbat meniul timp de 15 zile.” În paralel se făceau pregătirea psihologică și cea teoretică.
În ziua jocului, Fabrizio Ravanelli se simțea ca un leu în cușcă. Abia aștepta ca ușa să fie deschisă pentru a mușca din adversari. Nu dormise niciun minut în noaptea de dinainte, iar palmele și tălpile îi transpiraseră continuu.
"Am văzut toate meciurile lui Ajax, din campionat și din cupele europene. Mi-am notat că erau foarte încrezători și că nu jucau simplu. Voiau să umilească adversarul." În minutul 12 al finalei de pe Olimpico, Ravanelli a simțit că un olandez va trimite spre propriul portar, a interceptat mingea și a marcat dintr-un unghi 'imposibil', din apropierea liniei de fund: "Mi-am dat seama că nu era nimeni în poartă și am lovit cu piciorul mai slab. Dacă dădeam cu piciorul bun, nu intra în poartă. Când am văzut că mingea a trecut linia porții, m-am simțit cel mai puternic om de pe pământ."
Ce a urmat, ați putut citi la începutul materialului. După ce fusese chemat în biroul președintelui, care îl anunțase că urma să fie căpitanul lui Juventus, Fabrizio Ravanelli a primit vestea că avea să fie vândut la Middlesbrough. Pentru că așa e în fotbal, deciziile se pot schimba de la o zi la alta. Sau de la o oră la alta...
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
https://i.eurosport.com/2021/10/25/3243246.jpg
Fotbal
Cine sunt cei care au avut mari performanțe cu echipele naționale, dar n-au confirmat ca antrenori
13/11/2021 LA 15:52
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Rădoi l-a făcut praf pe Marica după ce a auzit ce a spus despre el: "Ştiţi proverbul ăla?"
12/11/2021 LA 06:05