Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

FCSB riscă sancțiuni dure dacă Pintilii rămâne pe bancă! Anunțul șefului Școlii de Antrenori din FRF

Bianca Dumitru

Actualizat 26/11/2022 la 10:35 GMT+2

Mihai Pintilii a fost antrenorul interimar al celor de la FCSB în această lună, după ce Nicolae Dică a plecat de la echipă după eșecul cu "U" Cluj. Șeful Școlii de Antrenori din cadrul FRF, Lucian Burchel, a vorbit despre ce riscă roș-albaștrii dacă fostul fotbalist rămâne pe bancă.

pintilii

Credit imagine: Eurosport

Mihai Pintilii i-a luat locul lui Nicolae Dică pe banca tehnică a celor de la FCSB la începutul lunii noiembrie, după înfrângerea suferită în SuperLigă, în fața celor de la "U" Cluj.
Înainte de pauza competițională cauzată de turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din Qatar 2022, fostul fotbalist a vorbit despre posibilitatea de a continua la conducerea roș-albaștrilor.
Se pare, însă, că Pintilii ar putea fi suspendat și amendat în cazul în care le va da indicații fotbaliștilor în timpul partidelor. Asta a declarat Lucian Burchel, șeful Școlii de Antrenori din cadrul Federației Române de Fotbal.
Oficialul a spus că Mihai Pintilii nu are nici măcar un carnet de antrenor, pentru care trebuie să mai aștepte un an și jumătate, și că FCSB nu a trimis nicio solicitare pentru ca FRF să-i permită fostului fotbalist să fie interimar pentru o lună.
"Pintilii nu este antrenor, el nu are nicio calificare pentru meseria aceasta. A început în septembrie un curs pentru dobândirea calificării și cursul durează cam un an și opt luni.
FCSB nu ne-a trimis nicio solicitare pentru ca Mihai să fie interimar pentru 30 de zile, atât cât permite regulamentul să fie interimatul. Din auzite, clubul a trimis o solicitare către UEFA, pentru că în acel moment încă mai evolua în cupele europene. Probabil că oamenii de acolo s-au gândit că dacă le-a aprobat UEFA nu mai au nevoie să se adreseze și Școlii Federale de Antrenori.
Noi vom monitoriza în continuare situația și vom sesiza departamentul juridic din Federație și apoi Comisia de Disciplină dacă regulamentul va fi încălcat. La fel am procedat și în cazurile în care s-au aflat Croitoru, Poenaru, Prepeliță.
ROAF și Regulamentul privind Statutul Antrenorului prevăd și amenzi (n.r. de până la 50.000 de lei), și etape de suspendare. În sezonul trecut chiar au fost dictate etape de suspendare pentru tehnicieni care dădeau indicații fără să fi avut dreptul. Așa că nu are dreptate cine susține că nu au existat sancțiuni și că ne-am fi sesizat abia acum, cu cazul lui Pintilii.
Lumea trebuie să priceapă că în antrenorat, la fel ca în oricare meserie, îți trebuie o calificare. Pintilii nu poate avea acum contract de antrenor, nu are dreptul să transmită indicații și nici să conducă echipa", a declarat Burchel, potrivit GSP.
Citește și:

"Nu durează nici 5, nici 7 ani să ia licența Pro"

Șeful Școlii de Antrenori din FRF a vorbit și despre durata reală a cursurilor pe care trebuie să le urmeze cei care vor să devină antrenori, punctând că fotbaliștii pot să se înscrie direct pentru licențele B și A dacă au avut un contract de profesionist timp de cel puțin 7 ani.
"Știu că și Pintilii începuse la un moment dat la Chișinău un curs pentru licența B, dar fără să aibă calificare de antrenor. În Moldova sunt primiți și cei care nu au carnete de antrenori. După ce dobândesc licențele, ei capătă carnete de antrenori valabile doar în Moldova, nu și în România!
Ei spun așa ceva (n.r. că durează între 5 și 7 ani să devină antrenori) pentru că nu știu și nu se informează clar, oficial. Un fotbalist poate obține calificarea ca antrenor înainte să se retragă din activitate.
Dacă a avut un contract de profesionist de-a lungul a minimum șapte ani, după retragere beneficiază de dreptul de a se înscrie la un curs pentru licențele B plus A, fără să mai treacă prin licența C. Cursul durează un an.
Apoi are nevoie să antreneze încă un an, după care se poate înscrie la cursul pentru Pro. Și într-un an și jumătate are licența maximă. Nu durează nici cinci ani, nici șapte ani.
Am mai auzit și eu declarații la TV despre cât de mult durează să obții licențele, însă e fals. Foștii fotbaliști se întâlnesc între ei, își spun unii altora că e greu, că durează enorm și apoi se rostogolește impresia aceasta, că stai șapte ani până iei licența Pro", a adăugat Lucian Burchel.
Pe ce loc termină FCSB sezonul 2022/23 al SuperLigii?
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo