Luna aceasta, #EqualGame a ajuns și în România, unde problemele cu xenofobia și rasismul sunt la ordinea zilei. UEFA s-a concentrat pe poveștile a doi copii de etnie rromă, care joacă fotbal la un centru de dezvoltare din București.
Nicușor 'Beto' Vasile (13 ani) și Raluca Petre (14 ani) locuiesc în Ferentari, unul dintre cele mai sărace cartiere din București. Cei doi sunt membri ai Ascociației de Educație Alternativă (AEC), proiect lansat cu scopul de a încuraja tinerii să-și creeze un viitor strălucit.
https://i.eurosport.com/2019/10/23/2701505.jpg
Serie A
Dennis Man, dorit la AC Milan de Pioli. Anunțul făcut de italieni
ACUM 2 MINUTE
Sursa: UEFA.com
Beto locuiește împreună cu familia sa într-o cameră fără electricitate. A descoperit fotbalul când avea opt ani și de atunci joacă în ficare zi. După ce iese de la școală, se duce direct pe teren:
Mă simt prost când aud pe cineva că spune lucruri urâte despre rromi. Mă simt altfel decât restul lumii. Pentru mine fotbalul este foarte important. Când joc, mă simt în largul meu. Îmi place să joc ca atacant și mi-aș dori să ajung fotbalist. Așa aș putea ajuta și eu alți oameni. Centrul de Educație Alternativă este ceva incredibil! M-a ajutat să-mi făc mulți prieteni. Cred că fotbalul este pentru toată lumea de pe pământ!
https://i.eurosport.com/2019/10/23/2701509.jpg
Sursa: UEFA.com
La fel ca vecinul său din cartier, Raluca a experimentat de multe ori vorbele grele ale oamenilor din jur. De trei ani se află la Centru și s-a îndrăgostit de fotbal imediat după ce a intrat pe ușă:
Unii copii râd când află unde stau. Viața e mai grea decât în alte cartiere! Când joc fotbal sunt fericită tot timpul. Am învățat să joc fotbal la Centru. După antrenamente facem teme și vorbim. Aici e diferit față de restul timpului, toți suntem la fel. Indiferent dacă suntem români sau rromi. Fotbalul m-a învățat să am mai multă încredere în mine. Știu că sunt la fel ca ceilalți și îmi doresc să fac ceva în viață!
https://i.eurosport.com/2019/10/23/2701508.jpg
Sursa: UEFA.com
Centrul de Educație Alternativă luptă cu problema rasismului și încearcă să-i integreze în societate pe copiii dezavatajați de cei din jurul lor. Sabina Antoci, directorul executiv al Centrului de protecție a minorităților din Europa, a vorbit despre scopul asociației sale:
De când au venit la Centru, copiii sunt mult mai încrezători și se simt mai puternici! Și-au dat seama că au un viitor, în ciuda condițiilor modeste în care trăiesc. Ne dorim să extindem modelul în cât mai multe localități din România și să ajutăm copiii care nu au acces la o educație de calitate. La Centru există multe activități unde copiii pot decoperi ce le place cu adevărat. În afară de sport, există și ateliere pe diverse teme, cum ar fi arta.
Comunitatea de etnie rromă din România a ajuns la 600.000 de persoane, aproximativ 3% din populația țării. Cuvântul "țigan" a ajuns să fie folosit aproape exclusiv în contexte negative. Cu ajutorul asociațiilor de sprijin și al campaniilor de tipul celor de la UEFA, rasismul și xenofobia pot fi depășite, atât pe teren, cât și în afara lui. Pentru că, la fel cum spune Beto, suntem toți la fel.
Mai jos, povestea lui Beto și Raluca:
Sursa: UEFA.com
Premier League
Suma uriașă pe care Newcastle o plătește săptămânal pentru jucătorii care nu mai fac parte din lot
ACUM 33 MINUTE
Liga
Lionel Messi revine la Barcelona doar dacă un fotbalist legendar al clubului e dat afară
ACUM O ORĂ