Regulamentul a suferit permanent modificări odată cu evoluția fotbalului, iar avansarea tehnologiei, dar și pandemia de Covid-19 au generat o altă serie de schimbări. IFAB, organismul care se ocupă de Legile Jocului în cadrul FIFA, caută mereu să aducă noi norme în joc, menite să facă fotbalul mai atractiv și mai echitabil.
Conform as.com, pe data de 3 martie va avea loc o întrunire a IFAB, în care se va supune la vot modificarea regulamentului sub 3 aspecte. Cel mai important este legat de regula celor 5 schimbări. Pandemia de Covid-19 a condus la apariția acestei reguli, cu scopul de a se proteja jucătorii, dar ea a fost primită cu brațele deschise aproape în toată lumea fotbalului, astfel că ar putea deveni obligatorie.
FIFA a permis fiecărei ligi în parte să decidă dacă o implementează sau nu, iar majoritatea organizatorilor de competiții o aplică momentan. Cea mai importantă competiție unde această regulă nu este aplicată este Premier League, lucru care a creat controverse serioase în fotbalul englez, unii antrenori fiind total nemulțumiți de faptul că nu pot apela la 5 înlocuiri.
Fotbal
Așa a sărbătorit Manchester City al 4-lea titluri în ultimii 5 ani
ACUM 14 MINUTE
Regula este valabilă până la finalul acestui an, dar ar putea deveni definitivă dacă la ședința din martie majoritatea celor cu drept de vot vor decide asta.
Citește și:

Off-side-ul automat ar putea fi implementat la scară largă

O altă regulă care va fi discutată este cea legată de poziția portarilor la loviturile de la 11 metri. Aceștia sunt obligați să aibă minim un picior pe linia porții în momentul în care mingea este atinsă de executant, dar acest lucru ar putea deveni istorie. Goalkeeperii se consideră dezavantajați, ei plecând oricum cu șansa a 2-a în cazul penalty-urilor, astfel că permisiunea de a avansa o distanță mică înainte de executare le-ar conferi o șansă în plus.
Oamenii cu putere de decizie din cadrul IFAB vor hotărî și dacă off-side-ul semiautomat se va implementa în toate competițiile unde există VAR. Noua tehnologie a fost utilizată cu succes la Cupa Arabiei și este folosită și în aceste zile, la Campionatul Mondial al Cluburilor. Astfel, sunt toate șansele ca arbitrajul video să fie perfecționat în viitor prin implementarea acestei tehnologii, care indică într-un timp scurt și cu o mai mare acuratețe poziția de off-side.
De asemenea, se vor purta discuții legate de regula hențului sau off-side-ului, dar modificări de regulament nu se vor face în acest sens, fiind chestiuni care necesită analize mai ample.
În urmă cu ceva timp, CONMEBOL (Confederația din America de Sud) a propus o altă modificare, și anume prelungirea duratei pauzei dintre reprize de la 15 la 25 de minute. Argumentul sud-americanilor a venit din rațiuni economice, aceștia fiind de părere că o pauză mai lungă ar genera venituri mai mari din publicitate pentru televiziuni și, implicit, pentru cluburi.
FIFA a respins din start această propunere, invocând că o pauză atât de lungă ar avea un impact negativ asupra jucătorilor și le-ar pune chiar în pericol chiar siguranța, deoarece riscul accindetărilor după o perioadă mai lungă de repaus ar crește.
Fotbal
Premier League | Un sezon magic plin de emoții și trăit la intensitate maximă
ACUM 23 MINUTE
Bundesliga
Borussia Dortmund i-a găsit înlocuitor lui Marco Rose! Cine va antrena echipa din noul sezon
ACUM 26 MINUTE