China a reprezentat în ultimii 10 ani o destinație de lux pentru fotbaliștii mari de la cluburile din Europa, aceștia fiind momiți cu salarii incredibile, care nu puteau fi suportate de formațiile de pe "Bătrânul Continent". Cazul lui Tevez, care a primit 40 de milioane de euro/an Shanghai Shenua, e cel mai cunoscut, dar nu e nici pe departe ca "Apașul" să reprezinte o excepție. Paulinho, Alex Teixeira, Marouane Fellaini, Marko Arnautovic, Oscar sau Hulk sunt doar alte câteva nume de fotbaliști care au mers în Asia pe salarii faraonice.
Ca atare, în context de COVID-19 și de lipsă de sprijin a Guvernului, cluburile au început să aibă mari probleme financiare, astfel că desființarea campioanei Jiangsu Suning (fosta formație a lui Olăroiu, care are încă de primit 10 milioane de euro) ar trebui să mire doar până la un punct.

Guvernul nu mai sprijină cluburile din China

UEFA Europa Conference League
CFR Cluj, ce victorie la Praga! Scuffet și Rangelo Janga aduc toate punctele în Gruia
ACUM 39 MINUTE
Sportsmail anunță că Guvernul chinez și-a schimbat atitudinea față de fotbal începând din primăvara anului trecut. Până atunci, erau o serie de legi care îi sprijineau pe investitori, care erau scutiți de anumite taxe. Odată ce aceste privilegii au fost "ridicate", fotbalul chinez a fost lovit puternic.
Prima "victimă" a fost Tianjin Quanjiang, formația care la un moment dat îi avea în lot pe Alexandre Pato și Axel Witsel. Acest club a fost declarat falimentar, iar la scurt timp rivalii din zonă, Tianjin Tigers au fost la rândul lor loviți de criza financiară. Nici pentru ei nu există soluții de salvare, anticipându-se că vor intra în scurt timp în faliment.
Shandong Luneng nu este nici ea într-o situație ideală, fiind exclusă din Liga Campionilor Asiei din cauza datoriile. Cei mai afectați de ceea ce se întâmplă în China sunt jucătorii și staffurile tehnice, cele mai multe cluburi fiind în imposibilitatea de a-și onora salariile. Federația Chineză de Fotbal a încercat să sprijine cluburile, amânând cu o lună documentația prin care să dovedească că sunt la zi cu plățile (final de ianuarie 2021, în loc de finalul anului trecut).
În ultimul an, nu mai puțin de 11 cluburi au fost excluse din primele două ligi chineze, din cauza problemelor financiare. 5 alte cluburi au ales să își întrerupă singure activitatea.
Situația cluburilor nu a devenit precară doar ca urmare a schimbărilor de legislație. COVID-19 a avut un rol puternic, mult timp jucându-se fără spectatori. Acum, deși fanii au revenit în tribune, interesul e minim, ca urmare a ce s-a întâmplat în ultimul an. Mulți dintre fotbaliștii cu nume au plecat deja, iar echipe cu tradiție au dispărut. Ca atare, s-a ajuns ca la un meci să asiste doar 2634 spectatori.
UEFA Europa Conference League
Declarație stranie a unui jucător de la FCSB, după 0-5 cu Silkeborg: "Am pregătit bine meciul"
ACUM O ORĂ
UEFA Europa Conference League
Târnovanu nu a apărat niciun șut contra lui Silkeborg! Reacția portarului de la FCSB după meci
ACUM 2 ORE