Unii adepți ai fotbalului sau tenisului susțin că acesta este pur și simplu ceva mai mult decât un joc de masă și, prin urmare, nu poate fi numit sport în niciun sens. Aceștia se pot număra totuși printre cei care l-au urmărit doar la televizor sau poate chiar personal, într-un anturaj cunoscut, dar nu au încercat niciodată să ia parte în mod direct. Cei care au luat la cunoștință tot ceea ce presupune foosball-ul pun accent pe latura sa serioasă. Ei admit că abilitățile și capacitățile fizice presupuse de foosball nu sunt diferite de cele cerute de alte sporturi mai tradiționale, cum ar fi tenisul sau badminton-ul.
Dezbaterea despre fotbalul de masă se poate extinde mult, la fel ca în cazul jocurilor de cazinou. A juca poker sau sloturi îmbină gândirea strategică cu mișcări rapide ale mâinilor, ceea ce duce la o activitate considerată drept sport, în timp ce alții o văd ca pe un joc. De fapt, aceste activități necesită exerciții ale creierului, ca orice alt sport cunoscut pentru coordonarea mâini-ochi sau picioare-ochi. Foosball-ul nu poate fi jucat fără masa care este practic intermediarul, dar la fel de esențială este și mingea în fotbal.
Mai presus de toate, foosball-ul este o activitate recreativă, la fel ca fotbalul, baschetul sau alte sporturi. Activitățile recreative, prin definiție, ar putea include orice formă de activitate care oferă - sau are potențialul de a oferi - relaxare și stimulare a minții. Acestea pot fi împărțite în două categorii, anume, sporturi și jocuri. Este posibil, de asemenea, ca sportul să fie și joc, dar situația nu funcționează neapărat și invers. Jocurile pot să nu îndeplinească întotdeauna criteriile necesare pentru a fi recunoscute drept sporturi.
Copa del Rey
Barcelona, out din Cupa Regelui! Catalanii au pierdut la Bilbao, după prelungiri
ACUM 6 ORE
https://i.eurosport.com/2020/07/17/2851427.png
În dezbaterea sport-joc, doi factori mari trebuie să fie avuți în vedere. Prima întrebare care necesită un răspuns este aceea dacă o persoană poate fi jucător cu normă întreagă sau nu. Sporturile au jucători profesioniști care se concentrează doar pe jocul pe care îl joacă și nimic mai mult. Aceștia privesc sportul ca pe o modalitate de a-și câștiga traiul. Dar cum acestea sunt și activități recreative, sunt persoane care le practică, pe lângă munca lor de zi cu zi.
Foosball-ul nu este diferit. Federația Internațională de Fotbal de masă (ITSF) este o organizație care se ocupă de reglementările și regulamentul jocului și există jucători profesioniști de fotbal de masă care practică învățarea și stăpânirea jocului zi și noapte, la fel ca baschetul, tenisul sau orice alt sport. Mai mult, foosball-ul poate fi extrem de competitiv. ITSF găzduiește turnee internaționale, în care meciurile se succed la intervale de câteva minute, iar victoriile apar una după alta. În plus, pentru cei care susțin că foosball-ul nu contestă capacitățile fizice la fel ca sporturile mai intense, cum ar fi fotbalul și baschetul, este necesar să ne amintim că definiția sportului include și activități care testează abilitățile persoanei, iar ele nu trebuie neapărat să se afle în domeniul fizic.
Al doilea factor important face referire chiar la acest aspect. Dacă sportul trebuie să fie o activitate atletică de tip competițional și care să poată contesta abilitățile fizice și priceperea unei persoane, foosball-ul se califică și din acest punct de vedere. Privit strict ca sport, poate părea a fi simplu, deoarece jucătorii stau doar într-un loc și încearcă să înscrie goluri pe o masă, dar realitatea este cu mult diferită. Lovitura puternică a foosball-ului necesită niveluri semnificative de rezistență a părții superioare a corpului, astfel încât tijele să fie răsucite suficient de tare și să lovească mingea care să ajungă apoi la poarta adversarilor.
Foosball-ul este mai mult decât „doar un joc” și poate fi plasat în categoria sporturilor. Până la urmă, acesta a fost inspirat din fotbal și are multe din caracteristicile sale. Este o versiune în miniatură, cu peste 265 de milioane de jucători profesioniști.
League Cup
Liverpool s-a calificat în finala Cupei Ligii Angliei, după o victorie lejeră pe terenul lui Arsenal
ACUM 7 ORE
Copa del Rey
Hazard a dus-o pe Real Madrid în sferturile Cupei Regelui! Madrilenii, victorie dramatică la Elche
ACUM 8 ORE