Pandemia de Covid-19 a contribuit la anumite schimbări esențiale în fotbalul mondial. Cea mai importantă a fost regula celor 5 schimbări într-un meci, adoptată inițial pentru a le oferi antrenorilor mai multe opțiuni pe parcursul unei partide, loturile echipelor fiind în multe momente decimate de cazuri pozitive de coronavirus.
Ulterior, majoritatea competițiilor au păstrat această regulă, dar ea trebuia votată sau impusă înainte de fiecare sezon sau turneu. Acest lucru nu se va mai întâmpla în viitor, deoarece FIFA va include această normă în Legile Jocului. Totul se va oficializa în cadrul adunării de astăzi a forului mondial, care va avea loc la Doha.
Articolul de regulament va specifica în mod clar că cele 5 înlocuiri se vor putea face pe parcursul a maxim 3 întreruperi ale jocului în acest scop. De asemenea, antrenorii vor avea dreptul la o modificare suplimentară în cazul partidelor care au nevoie de prelungiri.
Premier League
Cristiano Ronaldo vrea să plece de la United! Vrea trofee, iar pe Old Trafford bate vântul de 5 ani!
ACUM O ORĂ
Citește și:

FIFA oferă libertate organizatorilor de competiții

Totuși, FIFA nu va decreta ca obligatorie regula celor 5 schimbări, fiecare organizator de competiții având dreptul să o aplice sau să meargă în continuare cu regula celor 3 schimbări. Dintre competițiile importante, Premier League a fost singurul campionat care nu a adoptat regula celor 5 schimbări în ultimele două sezoane.
Englezii au folosit-o în finalul stagiunii 2019-2020, dar apoi majoritatea cluburilor au votat împotriva continuării pe această linie și s-a revenit la regula celor 3 schimbări, lucru care i-a scos din sărite pe antrenorii echipelor puternice. Regula celor 5 schimbări va fi aplicată și în Premier League odată cu începerea sezonului următor.
De asemenea, pe ordinea de zi a IFAB se află o discuție despre înlocuirile jucătorilor care suferă o comoție cerebrală. Astfel, antrenorii ar putea primi dreptul să facă schimbări în plus dacă este vorba despre asemenea leziuni.
Sistemul off-side-ului semiautomat va fi readus în discuție la ședința din capitala Qatarului. Acest sistem revoluționar a fost folosit cu succes la Campionatul Mondial al Cluburilor și la Cupa Arabiei, dar președintele comisiei de arbitri al FIFA, Pierluigi Collina, spune că tehnologia este încă în faza de testare.
"Continuăm un test pentru a încerca să atingem obiectivul: să avem decizii mai precise și, de asemenea, decizii mai rapide în privința off-side-ului. Sistemul a fost numit arbitraj artificial, dar nu este așa. Arbitrii și arbitrii asistenți sunt în continuare responsabili de decizia pe terenul de joc.Tehnologia le oferă doar sprijin valoros pentru a lua decizii mai precise și mai rapide, în special la fazele foarte dificile", a spus fostul mare arbitru.
Fotbal
Trei ani de la acel EURO U21 fantastic. Unde sunt acum protagoniștii acelor performanțe?
ACUM 3 ORE
Romanian Liga I
Cum se poziționează Superliga din România în raport cu celelalte campionatele din estul Europei
ACUM 3 ORE