Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, a anunțat în această săptămână că a emis un ordin privind ponderea de participare a sportivilor de performanță români la nivel de seniori și juniori la toate competițiile sportive naționale oficiale.
Astfel, începând cu sezonul competițional 2022/23, această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanți care pot evolua în teren pe parcursul unui meci, pentru fiecare echipă.
Această decizie a lui Eduard Novak a stârnit multe reacții dure. Astăzi, oficialii Federației Române de Fotbal au emis un comunicat de presă prin intermediul căruia au cerut amânarea aplicării legii, în ciuda faptului că aceasta a fost deja publicată în Monitorul Oficial.
Coppa Italia
Parma, victorie importantă în Cupa Italiei! Mihăilă, primul gol din noul sezon. Man a fost titular
ACUM 8 ORE
"Impunerea acestui ordin a fi aplicabil cu începere din sezonul 2022/23 determină nu doar încălcarea principiului predictibilității, astfel încât cluburile participante în competițiile fotbalistice să fie în imposibilitatea da a-și adapta strategia transferurilor și legitimărilor, în special, a formării lotului de jucători pentru noul sezon, în general, conform noilor norme despre care acestea nu au avut cunoștință până astăzi!
De asemenea, un alt principiu afectat în situația aplicării Ordinului mai sus menționat începând cu jocurile din sezonul 2022/23 este cel al stabilității contractuale, cluburile având în desfășurare contracte cu sportivi de nationalități diferite, mulți dintre acești jucători nefiind de naționalitate română, dar având statut de comunitari și, implicit, acești sportivi nu pot avea un tratament diferit față de sportivii de naționalitate română.
Încetarea intempestivă a unor astfel de contracte sau neutilizarea unor astfel de jucători exclusiv pentru motivul limitei menționate în cuprinsul Ordinul pot genera litigii și efecte patrimoniale importante în sarcina cluburilor și, pe cale de consecință, în sarcina federațiilor sportive naționale și chiar a Ministerului Sportului, în cazul unor soluții defavorabile în instanțele de judecată.
În concluzie, Federația Română de Fotbal solicită amânarea aplicării efectelor Ordinului în cauză pentru cel puțin un sezon competițional", se arată în comunicatul emis de Federația Română de Fotbal, care a cerut explicații de la reprezentanții MTS cu privire la modul de aplicare al ordinului în fotbal.
"Federația Română de Fotbal consideră că sunt necesare clarificări cu privire la modalitățile de aplicare a Ordinului și de verificare a îndeplinirii condițiilor impuse prin intermediul acestuia. Subliniem că, la o analiză sumară, procentul de 40% de jucători români impuși pentru fiecare echipă în teren, în cazul fotbalului, reprezintă o aplicare inversă a regulii FIFA '6+5', regulă considerată în numeroase ocazii ca fiind în contradicție cu normele comunitare și chiar respinsă de Parlamentul European în 2008. Astfel, chiar și în situația în care regula ar fi '5+6', FRF consideră necesară o analiză amănunțită cu privire la compatibilitatea acestei reguli cu normele dreptului UE."
Citește și:

CFR Cluj amenință FRF cu judecata după ordinul lui Novak

Sportul românesc s-ar putea schimba radical în urma deciziei Ministerului Sportului de a implementa o lege care prevede folosirea unei ponderi de minin 40% de sportivi români în toate sporturile de echipă. Legea este deja contestată la scară largă, mai ales că se dorește impunerea ei "peste noapte".
Multe echipe de fotbal, handbal, baschet sau volei se bazează în special pe străini, ceea ce le va afecta serios dacă proiectul va fi pus în aplicare. CFR Cluj se numără printre aceste echipe, ardelenii având sub contract 17 fotbaliști străini.
Cristi Balaj a avut o primă reacție pe acest subiect, iar poziția sa a fost foarte tranșantă. Președintele campioanei României consideră injustă impunerea unei astfel de legi, mai ales că ea nu a fost anunțată din timp.
În momentul anunțului oficial, Eduard Novak a subliniat că a luat această decizie în colaborare cu federațiile sportive, înțelegându-se că printre acestea se numără și FRF. Balaj a spus răspicat că CFR va da în judecată forul condus de Răzvan Burleanu, dacă legea va fi implementată.
"Nu știu dacă FRF a știut de această decizie. LPF și cluburile din Liga 1 nu au avut cunoștință despre așa ceva. Ne-am trezit cu asta! Pentru noi, competiția a început, am format lotul de jucători. Probabil astăzi apare ordinul publicat în Monitorul Oficial, iar noi mâine jucăm Supercupa. Această decizie creează mari prejudicii în acest moment, habar nu aveam de ea. Noi am lucrat la transferuri de jucători din luna noiembrie.
Regulamentul Federației e Biblia fotbalului românesc. Noi trebuie să jucăm după ROAF. Dacă apare o modificare legislativă, FRF și LPF ar trebui să-și adapteze regulamentul conform legii. După ce s-a stabilit în Comitetul Executiv, cluburile trebuie să respecte noul regulament. Ca să fie modificat regulamentul, trebuie să fie votat în Adunarea Generală.
Este imposibil să respectăm în acest moment acel ordin, cu toată bunăvoința. Cel mai probabil, dacă decizia va fi aplicată, vom apela la instanță. Ordinul de ministru poate fi atacat în contencios administrativ. Să nu uităm că am câștigat un proces cu FRF, pe o speță similară", a spus Cristi Balaj la Pro Arena.
Romanian Liga I
Derby-ul Craiovei, decis de 3 penalty-uri! Meciul a fost întrerupt de două ori din cauza fanilor
ACUM 8 ORE
Fotbal
VIDEO | Lewandowski, primul gol pentru Barcelona! Victorie a catalanilor în Trofeul Gamper cu 6-0
ACUM 9 ORE