Articol scris de Valentin Nicola
Turneul din 1994 reprezintă punctul de maxim pe care naționala României la atins în istoria participărilor la Cupa Mondială de fotbal, sferturile de finală fiind cea mai bună performanța pe care “tricolorii” au reușit-o. Gheorghe Hagi a reprezentat motorul acelei echipe din care făceau parte fotbaliști valoroși, pregătiți deplin din punct de vedere tehnico-tactic, impreună formând un grup solid, pregătit pentru marea performanță.
Belodedici, Lupescu, Popescu, Răducioiu, toți, fără excepție, gravitau în jurul unui playmaker de senzație, naționala României era de neoprit, numai un ghinion terbil, cel din partida cu Suedia, a anulat o confruntare epică cu Brazilia. Sud-americanii s-au încoronat campionii lumii, însă, fără a da piept cu naționala noastră, și implicit cu Hagi care trimisese deja acasă Columbia și Argentina.
Premier League
Care transfer a fost cel mai inspirat? Analiza vedetelor Jota, Sancho, Grealish și Lukaku
ACUM 19 MINUTE
Acel turneu final a înregistrat cea mai mare audiență de spectatori în tribune, cu 3.597.042 în total și o medie de 69.174 pentru fiecare meci disputat. Participau jucători de legendă, Brolin, Stoichkov, Baggio, Maldini, Bebeto, Batistuta, Maradona, iar la final cel mai bun urma să fie ales Romario, asta și datorită titlului cucerit cu selecționata cariocas, deoarece, statistic, jucătorul turneului a fost Gheorghe Hagi.

Sistemul de joc al României din 1994, perfect pentru un turneu final

România sub comanda lui Anghel Iordănescu folosea un sistem de joc ideal pentru un turneu final de o asemenea anvergură și cu adversari de top pe traseu. Asemănătoare cu Argentina din 1986, România folosea o dispunere tactică care permitea playmaker-ului, în cazul de față Gheorghe Hagi, să fie liderul incontestabil al echipei și să organizeze toți jucătorii din zonele în care se deplasa pe teren.
https://i.eurosport.com/2021/02/04/2984910.jpg
Sistemul arăta pe hârtie ca fiind unul defensiv, negativ, în realitate fiind o așezare care îi oferea lui Hagi acoperirea și spațiile necesare pentru a străluci. Apărarea era ermetică având un scop clar, și anume să nu permită jocul 1v1 cu adversarul în defensivă, libero-ul Belodedici acoperind eventualele breșe apărute după mișcările celor doi fundași Mihali și Prodan, solicitați la maxim de către unii din cei mai buni atacanți de pe planetă.
Gheorghe Hagi avea un meci senzațional contra Columbiei în care marca un gol antologic și oferea două pase de gol, iar România îngenunchia favorita lui Pele la cucerirea marelui trofeu. Selecționata neînfrântă la nivel continental, condusă de pe banca tehnică de Francisco Maturana, adept al sistemului 4-2-2-2 prin care spulberase Argentina cu scorul de 5-0, se recunoștea depășită de iuțimea și geniul “Decarului” român.
Argentina îl pierduse pe Diego Maradona, însă ce a rămas în istorie drept unul din cele mai spectaculoase meciuri de la un turneu final de Cupă Mondială, meciul cu România din optimile de finală era animat de Hagi, care i-a “exasperat” cu tehnica și flerul său pe Redondo și Simeone pe tot parcursul partidei, iar în minutul 58 marca golul izbăvirii pentru “tricolori”, parafând cea mai importantă victorie din istoria fotbalului românesc la nivel de primă reprezentativă.
Gheorghe Hagi, Regele din echipa lumii
La finalul competiției Gheorghe Hagi prindea un loc în echipa turneului final din America 1994, alături de Baggio, Dunga, Stoichkov sau Romario, fiind singurul jucător român care a reușit această performanță de-a lungul timpului.
https://i.eurosport.com/2021/02/04/2984911.png
Jucătorul român a reușit mult mai mult decât cele 3 goluri și 4 pase de gol în cele 5 partide disputate, a rămas în mintea spectatorilor și a fanilor de fotbal care au vizionat acel turneu drept cel mai spectaculos, tehnic și sclipitor jucător de la acea competiție. Cum Maradona a fost imaginea Mexic 86’ la fel și Hagi a devenit pentru USA 94’. Fotbalistul care a condus o națională spre succes, rămânând prin exprimarea sa pe teren pentru totdeauna în inimile și memoria iubitorilor sportului rege.”

Statistica lui Hagi de la Mondialul din 1994 îl recomandă drept cel mai bun

Romario a fost ales jucătorul turneului USA 1994, însă din punct de vedere statistic Gheorghe Hagi a fost net superior. Datele statistice înregistrate pe teren sunt colosale, puțini sunt fotbaliștii de creație care se pot mândri cu astfel de performanță la o Cupă Mondială, doar Johan Cruyff (1974) și Diego Maradona (1986), având cifre mai bune decât mijlocașul român în poziția de playmaker la o Cupă Mondială de fotbal.
Fără rival și de neoprit atunci când evolua la randament maxim, Gheorghe Hagi a fost cel mai bun fotbalist de la turneul din 1994, și unul dintre cei mai talentați playmakeri care au evoluat în istorie la un turneu final de Cupă Mondială.
Statistica completă a lui Gheorghe Hagi la Cupa Mondială din 1994
  • Stil de joc: playmaker dinamic
  • Pase și driblinguri pe meci: Pase 39.9 / Driblinguri 11.1
  • Driblinguri progresive: 8,3
  • Faulturi atrase pe meci: 4,7
  • Atingeri în careul advers - 1,9
  • Goluri pe meci: 0,6
Romanian Liga I
CFR Cluj a transferat un portar din Italia! Anunțul făcut de campioana României
ACUM O ORĂ
Premier League
Tottenham a "intrat în panică". Antonio Conte s-a înfuriat, iar acum vrea un jucător de la Juventus
ACUM 2 ORE