Jurnalistul scoțian a urmărit alături de Hagi primul meci ca titular al lui Ianis la Rangers, chiar de ziua Regelui, la hotelul Iaki, denumit după primele două litere ale celor doi copii ai săi: Ianis și Kira. Ianis a înscris și i-a dedicat reușita tatălui.
Îi place presiunea. S-a născut cu ea, așa că nu este nicio problemă. Dacă ești un jucător bun, trebuie să trăiești cu o astfel de presiune pentru că presiunea înseamnă că fanii au așteptări mari de la tine și trebuie să trăiești așa în fiecare zi. Nu ar trebui să te sperie, ar trebui să îți dea energie pozitivă. Rangers este echipa ideală pentru el pentru că are nevoie să învețe în fiecare zi. Este un club incredibil și aici găsești mentalitatea de a câștiga”, consideră Hagi.
”Îmi amintesc cele două meciuri pe care le-am jucat acolo (pe Ibrox) cu Steaua și Galatasaray. Atmosfera a fost fantastică - 50.000 de persoane vin și încurajează echipa. A fost la fel miercuri. Oferă o adrenalină extraordinară. E ca și cum ai avea 12 jucători”.
World Cup Qualification CONMEBOL
Imagini groaznice în Ecuador-Brazilia! Cunha, făcut KO de o intrare criminală a portarului advers
ACUM 4 ORE
Acum 10 ani, Gică Hagi spunea că Ianis va fi căpitanul României. Ianis are în acest moment 10 convocări la națională, însă aventurile sale în Italia (Fiorentina) și Belgia (Genk) nu pot fi considerate succese.
https://i.eurosport.com/2020/02/07/2770827.jpg
”Nu știu cât de bun poate să fie. Timpul ne va spune, dar cred în Ianis și cred că poate avea o carieră mare. I-am spus că ce i s-a întâmplat îl va face mai puternic. Să nu uităm că este încă tânăr. Este mai puternic acum, atât mental cât și fizic, așa că nu trebuie să aibă regrete. Eu îl susțin”.
”Poate să aducă creativitate la Rangers. În ultimii 30 de metri poate face diferența. În momentele dificile el are capacitatea de a face ceva special. În opinia mea, este numărul 10 perfect. El are ambel picioare, este creativ, îi place să joace în față și este foarte bun la fazele fixe. El joacă pentru atacant și are o pasă finală bună”, consideră Hagi.
Hagi a vorbit și despre diferențele dintre el și Ianis: ”Ianis este un jucător diferit. Eu mi-am folosit stângul, el le folosește pe amândouă. Eu eram scund, el e înalt. Are mai mult control al mingii cu piciorul stâng, dar șutează mai puternic cu dreptul. Nu contează pentru el. Este natural. A început de mic să folosească ambele picioare”.
”Fiica mea a luat o decizie. I-am întrebat pe amândoi ce vor să facă. Ianis a spus că vrea să fie fotbalist și fiica mea a vrut să fie actriță așa că i-am împins pe ambii spre aceste direcții. De aceea Ianis are un avantaj. Fotbalul scoțian este rapid dar el se va adapta pentru că mintea este obișnuită deja cu cultura britanică”.
https://i.eurosport.com/2020/02/06/2770365.jpg

Hagi: ”Ianis a fost un lider la Viitorul. Poate avea o carieră mare în fotbal”

Antrenorul Viitorului a discutat și despre relația sa cu fiul său: ”Cred că avem o relație normală de tată-fiu, mai ales că avem aceeași pasiune: fotbalul. Vorbesc cu Ianis în feicare zi. Câteodată despre fotbal, câteodată despre viață. El e fiul meu. Suntem prieteni”.
După ce Hagi l-a numit pe Ianis pe căpitan la doar 16 ani la Viitorul, au existat acuzații de nepotism, negate însă vehement de antrenor.
„Când l-am luat la prima echipă, la 15 ani, a stat acolo un an și jumătate doar pentru a se dezvolta, până să joace. Mi-am dat seama atunci că ar putea avea o carieră bună în fotbal. Te naști cu talent dar apoi depinde de tine să muncești din greu iar lui Ianis îi place să muncească. Am fost convins că poate fi căpitan pentru că are o personalitate mare. Toată lumea a fost de acord. A fost un lider prin exemplu, atât la antrenamente cât și pe teren. Te naști cu anumite calități, dar devii lider când ai încrederea celor din jur. El a unit jucătorii și a avut o relație bună atât cu cei tineri, cât și cu cei experimentați”.
https://i.eurosport.com/2019/11/13/2715901.jpg
Conform informațiilor The Athletic, un director sportiv important din Europa a afirmat că diverși agenți i l-au oferit pe Ianis în această vară. Hagi neagă că s-ar fi implicat: ”Nu. Este ușor să faci afaceri cu mine. Mereu mă gândesc doar la ce este mai bun pentru jucători. În vară a avut multe opțiuni, dar cred că a luat decizia bună”.
Întrebat fiind dacă faptul că are controlul total la Viitorul îl ajută, Hagi a oferit un răspuns surprinzător: ”Nu eu dețin controlul la Viitorul, ci cartea”. Hagi se referă la propria carte, Campionii Creează Campioni, în care sunt descrise în detalii metodele sale de antrenamente dar și ce caută într-un jucător.
”Există o singură idee, nu multe. Este necesar să ai cartea. E mai simplu pentru toată lumea. Avem o structură cu 102 persoane dar cu această idee lucrăm. Ei nu mă ascultă pe mine, ci urmează cartea și conceptul. Dacă aș fi jucător, aș veni și eu aici. Aceasta este biblia clubului”, a afirmat Regele.
https://i.eurosport.com/2019/06/18/2618655.jpg

”Puterea noastră stă în academie”

La Viitorul, deloc surprinzător, baza echipei este academia iar Hagi vorbește cu plăcere despre ea: ”La Barcelona, cea mai bună echipă din istorie era formată din fotbaliști de la academie. La clubul nostru, 60-70% din jucători provin de la academie. Avem o identitate. De la vârstele de 7-12 ani, luăm copiii din Costanța iar între 13-19 ani luăm copiii din România. Avem 66 de copii care locuiesc împreună”.
”Eu am crescut cu acest concept în România. Erau selectați cei mai buni jucători din România și locuiau împreună cinci ani. Așa s-a născut Generația de Aur. Vreau să fac la fel acum”, a completat el.
”Toată lumea a spus când am fondat clubul că Hagi este nebun și că va pierde toți banii. Acum sunt cel mai bun. Pentru că am avut o viziune. Acum suntem un exemplu pentru celelalte echipe și federație. Toată lumea vrea să ne învingă, dar îmi place așa”, a afirmat Hagi.
Hagi a vorbit și despre călătoria sa în Olanda unde a studiat academiile olandeze: ”Am fost în Olanda și am vizitat cinci academii. Am avut o singură întrebare. Cine produce cei mai mulți jucători? Țara e mică dar produc mulți jucători în fiecare deceniu. A trebuit să merg acolo și să le aflu secretul. E vorba de selecție. Un singur cuvânt. Am citit despre selecție și am scris apoi despre asta. Prima regulă este ca jucătorul să fie talentat, mai ales să aibă viziune. Trebuie să gândească. Trebuie să găsești mentalitatea bună și să îi transformi în atleți. După ce ai asta, ai nevoie de curaj și încredere”.
https://i.eurosport.com/2020/02/04/2769020.jpg

Timp, Tineri, Talent

Hagi are un mod idealist de a privi fotbalul iar principalele exemple pentru Viitorul sunt Barcelona și Ajax. Întrebat fiind dacă nu se enervează atunci când jucătorii nu se ridică la standardele lui, antrenorul Viitorului a răspuns detaliat.
”Cine are cei mai buni jucători din lume? Îi are Liverpool? De ce este Liverpool cea mai bună echipă din lume în acest moment? Pentru că antrenorul are propria viziune. Este mult mai greu să construiești o echipă decât să cumperi una. Banii sunt importanți, dar doar dacă știi să îi folosești. Când am câștigat campionatul, am avut cel mai mic buget din România. Vârsta medie a noastră era de 21,4 ani. Nu este ceva de azi pe mâine. Durează. Aceasta este problema în fotbalul mondial - cele mai bune proiecte au nevoie de timp. Trebuie ca procesul să devină automatizat. Totul se face în grabă din păcate”.
”Cel mai bun exemplu este Liverpool. Trebuie să construiești echipa. Jucători sunt peste tot, acum cu globalizarea, dar doar unii dintre ei se potrivesc conceptului meu. Poți să câștigi Champions League cu un buget de 100 de milioane de lire sau cu trei milioane.”
Întrebat despre viitor, Hagi a răspuns: ”Nu știu. Magia vieții este că nu știm ce se va întâmpla mâine. Nu ar fi bine să știm pentru că ai nevoie de speranță și motivație pentru a trăi. Ai nevoie de emoție. Este ușor de spus ”vreau să fiu mai bun” dar sunt doar vorbe. Eu am cinci lucruri: strategie, filosofie, sistem, selecție și metodologie”.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, insa ele se regasesc in continuare la principalii operatori de pe piata. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Liga
Stadionul Barcelonei și-ar putea schimba denumirea! Catalanii, gata să accepte din motive financiare
ACUM 5 ORE
Bundesliga
Ce atacant din Premier League urmărește cu atenție Erling Haaland? "E cel mai bun din lume la asta"
ACUM 8 ORE