Articol de Șerban Bederu
Ţin minte ca şi cum ar fi fost acum câteva ore. 1 iunie 2012 este ziua în care o părticică din sufletul meu a murit odată cu anunţul care a zguduit fotbalul din Scoţia! “RIP RANGERS. 140 de ani de istorie se termină astăzi”, aşa au sunat titlurile ziarelor din aceea zi în care inevitabilul s-a produs, FC GLASGOW RANGERS a fost exclus din campionat.
https://i.eurosport.com/2012/02/13/809683.jpg
Liga Campionilor UEFA
van Dijk sare în apărarea lui Trent Alexander-Arnold după golul de aseară. "Îi cunoaștem calitățile"
IERI LA 11:20
Probabil că aşa ar suna răspunsul unui fan al echipei Glasgow Rangers la întrebarea: “Care este cea mai tristă zi din viaţa ta? “. La un moment dat se spunea că există 3 stâlpi principali în viaţa publică din Scoţia: Biserica din Scoţia, unicitatea sistemului juridic scoţian şi FC Glasgow Rangers. Dar niciunul dintre primii doi “stâlpi” nu a fost abuzat sau a suferit la fel ca Rangers.

Declinul

Declinul acestui gigant a început odată cu preluarea clubului în anul 1988 de către Sir David Murray, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Scoţia. Nimeni nu şi-ar fi închipuit că el va fi omul care va aduce clubul în pragul falimentului, din cauza modului în care a condus această instituție a fotbalului european încă de la preluarea ei. Murray a început să pompeze bani în club şi a cucerit inimile tuturor suporterilor dupa ce a declarat că doreşte ca sub conducerea lui clubul să câștige un nou trofeu european. Rangers a luat Cupa Cupelor în 1972. A urmat o perioadă foarte bună pentru Rangers. Au fost transferați jucători cu nume din fotbalul mondial ca Brian Laudrup, Paul Gascoigne sau Alexei Mikhailichenko și au venit 9 titluri consecutive, între anii 1989-1997.
https://i.eurosport.com/2020/03/06/2789957.jpg

Creșterea artificială

Datorită parcursului foarte bun şi a transferurilor cu nume din această perioadă, anumite voci care au contestat drumul pe care se afla clubul au fost ignorate. Unii suporteri au pus la îndolială modalitatea de a conduce clubul din cauza felului în care Sir David Murray era recunoscut cum işi manageria afacerile. Chiar dacă clubul raporta pierderi anuale de peste 20 de milioane de lire sterline, Murray a făcut înca o demonstraţie a managementului dezastruos. În 2000 atacantul norvegian al celor de la Chelsea, Tore André Flo a venit pentru o sumă record, de 12 milioane de lire sterline.
În 2008, Glasgow Rangers condusă de pe bancă de fostul selecționer al Scoției, Walter Smith, a fost foarte aproape de a câștiga un nou trofeu European. După ce au terminat în grupele UEFA Champions League pe locul 3, Rangers și-a continuat parcursul european în Cupa UEFA unde a reușit să învingă adversari cu nume din fotbalul european ca: Panathinaikos, Werder Bremen, Sporting Lisabona și Fiorentina. În finala Cupei UEFA, Rangers s-a înfruntat cu Zenit St. Petersburg, care era antrenată în acel moment de fostul antrenor al celor de la Rangers, olandezul Dick Advocaat. Finala s-a disputat pe City of Manchester Stadium, actualmente Etihad Stadium și a fost câștigată de rușii cei de la Zenit cu 2-0. Chiar dacă cei de la Glasgow Rangers au avut doar 37.000 de bilete disponibile, suporterii scoțieni au luat cu asalt orașul pentru a fi alături de echipa favorită. 200.000 de fani s-au aflat in orașul Manchester pe data de 14 mai 2008 cu un singur scop, să își susțină echipa pe care o iubesc și să o ajute să câștige cel mai important meci de când clubul a fost preluat de către Sir David Murray.
https://i.eurosport.com/2015/11/04/1725865.jpg

Ingineriile lui Murray

După câteva sezoane nereuşite, Murray a decis că singura modalitate de a crește incasările clubului este să se folosească de o inginerie economică prin care jucătorii erau împrumutaţi de către club. Acest mod le-a permis celor de la Glasgow Rangers să economisească zeci de milioane de lire sterline, fără să platească taxe către statul scoţian. În acest mod, Murray a continuat să îşi plătească mult mai bine jucătorii. Decizia lui Sir David Murray s-a dovedit a fi fatală clubului! Serviciului Majestaţii Sale pentru Venituri şi Vamă(HMRC) s-a autosesizat şi a început procesul de recuperare a taxelor neplătite de către club.
Timp de 3 ani de la începerea problemelor legate de fraudarea statului prin neplata taxelor, Murray a încercat sa vândă clubul. Toate controversele legate de situaţia în care se afla echipa din Glasgow au alungat potenţialii milionari interesaţi de preluarea lui Rangers. Craig Whyte, un afacerist destul de controversat din Scoţia a preluat clubul Glasgow Rangers cu doar 1 lira sterlină. Acesta a făcut promisiuni că va achita toate datoriile si că va readuce acest club măreţ pe linia de plutire. Nu numai că nu şi-a respectat niciuna dintre promisiunile făcute la preluarea clubui. Whyte a aplicat lovitura decisivă acestui gigant, în 2011, când a oprit toate plăţile către statul scoţian. Această decizie împreuna cu nişte încercări nereuşite de a ajunge la o inţelegere cu creditorii au obligat HMRC să înceapă procedura de lichidare pe 1 iunie 2012.

Restructurarea și revenirea

Au urmat câteva săptămâni de lupte interne şi nesiguranţă în care singurii care au avut de suferit au fost suporterii acestui club uriaș. După această perioadă administratorii au reușit să vândă toate bunurile unei noi companii, Sevco Scotland LTD( mai târziu și-a schimbat denumirea în The Rangers Football Club Ltd), dar din păcate mulți dintre jucătorii primei echipe au refuzat să se transfere la noua companie.
După lungi negocieri, Federația de fotbal din Scoția a respins cererea noului club FC Glasgow Rangers de a prelua locul vechiului club în prima ligă scoțiană. Ulterior, au primit acceptul de a se înscrie în ultima ligă din Scoția, Divizia 3. Chiar dacă majoritatea jucătorilor au părăsit echipa, spiritul celor de la Rangers a fost menținut de către suporteri care au continuat să își susțină clubul care le-a adus atât de multe satisfacții.
Pe 18 august 2012 cei de la Rangers au debutat în Divizia 3 cu un succes confortabil de 5-1 împotriva celor de la East Stirlingshire în fața unui public numeros de 49.118 spectatori, un record mondial pentru un meci de liga a 4-a. Prin această dovadă de loialitate nemarginită și iubire pentru acest club frumos, suporterii celor de la Rangers au demonstrat că nu contează liga în care joacă echipa. Cu ajutorul fanilor, FC Glasgow Rangers și-a bătut propriile recorduri în sezonul 2012-2013 având o asistență de 49,463 împotriva celor de la Queens Park și de 49.913 în meciul cu Stirling Albion. Având fanii langă ei, și o stabilitate la nivelul conducerii, cei de la Rangers au reușit 3 promovări consecutive și au fost foarte aproape să o reușească și pe a 4-a, dar din păcate au fost eliminați în play-off ul pentru promovarea în prima ligă de către Motherwell cu scorul de 6-1 la general.

După 4 ani, din nou în prima ligă

Pe data de 5 aprilie 2016, în fața unui stadion Ibrox Park plin până la refuz, pribegia celor de la Glasgow Rangers a luat sfârșit dupa victoria cu 1-0 împotriva celor de la Dumbarton, victorie ce a însemnat și promovarea automată în Scotish Premier League.
https://i.eurosport.com/2012/02/21/812293.jpg
Despre devotamentul acestor fani pentru clubul lor, Glasgow Rangers s-ar putea face filme, scrie cărți și tot nu ar fi suficient ca să poată fi înțeles. Acest sentiment de a fi alături la bine și la rău, de a susține necondiționat o echipă este din păcate un sentiment pe cale de dispariție. Fotbalul din zilele noastre are numai de învățat din povestea celor de la FC Glasgow Rangers. Această situație i se poate întâmpla oricărui club, mai ales într-un sport dominat din ce în ce mai mult de bani. Singurul motiv pentru care vorbim acum despre renașterea unui club ca Glasgow Rangers se datorează acelor fani, suporteri care au fost alături de echipă și au pus umărul zi de zi , etapă cu etapă , sezon cu sezon la ridicarea și revenirea în forță a acestui club emblematic al fotbalului din Scoția și din Europa.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Liga Campionilor UEFA
Chelsea, victorie clară cu AC Milan! PSG, doar egal cu Benfica! Toate rezultatele serii din UCL
IERI LA 08:53
Liga Campionilor UEFA
Jurgen Klopp sare în apărarea jucătorilor săi: "Până și Ronaldo și Messi își pierd încrederea"
03/10/2022 LA 15:34