În calitate de Ambasador Betfair pe durata EURO 2020, Strachan a vorbit într-un interviu exclusiv pentru România despre Hagi, evoluția sa în Scoția și presiunea care vine asupra sa odată cu numele pe care îl poartă.
"La 22 de ani, Ianis nu mai e un jucător tânăr," spune el. "Dacă ne uităm la echipe din Olanda, vedem că acolo rezervele au 18, 19 ani. La 22 de ani ai nevoie să ai un impact asupra jocului. Dacă te uiți la alți jucători de top, la ce vârstă au început să-și lase amprenta asupra jocului? Mult mai devreme. Există riscul să ratezi oportunități dacă nu devii o forță, într-un fel sau altul. Și trebuie să devii o forță în campionatul intern. Nu știu dacă a fost titular în 50% din meciuri cu Rangers."
"Pentru a fi considerat un jucător de top trebuie să domini meciuri. Să marchezi, să creezi goluri. Jude Bellingham joacă în Champions League și e titular. E clar că Ianis are talent, dar trebuie să domine meciuri în fiecare săptămână dacă vrea să fie jucător de top. Poate nu chiar în fiecare săptămână, dar măcar în majoritatea lor.", a adăugat Strachan.
Europa League
Mesajul lui Ianis Hagi după calificarea lui Rangers în finala Europa League! "Ibrox baby, e diferit"
06/05/2022 LA 06:32
Nu îi poți cere să fie ca tatăl său
Întrebat dacă numele său și faptul că mereu va fi comparat cu tatăl său este un dezavantaj, Strachan a fost tranșant: "E un mare dezavantaj! Există oameni ca Frank Lampard, care a devenit un jucător mai bun sau mai influent decât tatăl său, dar tatăl lui Frank nu a fost la nivelul unui Kenny Dalglish, Hagi sau Cruyff. Poate fi o experiență foarte grea pentru un asemenea jucător. Pe teren sau în afara lui poate fi foarte complicat pentru un asemenea fiu.
Nu-i poți cere să fie ca tatăl său. Ce le poți cere copiilor tăi este să fie oameni buni, de care să fie mândru un tată, și sunt sigur că tatăl lui este mândru de el. În plus, o mutare în Scoția nu e deloc simplă din cauza COVID-19. Imaginați-vă că merge acasă seara și poate uneori nu se simte ok, dar este acasă, singur."
Trebuie să fie titular indiscutabil la Rangers pentru a ajunge într-un campionat mare
Fostul selecționer e de părere că Hagi trebuie să devină vedeta echipei înainte de a se putea vorbi despre un transfer către un campionat precum Premier League sau La Liga.
"Mai întâi trebuie să fie titular indiscutabil. Dacă vrei să ajungi într-un campionat mai mare din Europa, în Scoția trebuie să fii vedeta echipei. Rangers a avut un sezon fantastic în Europa, dar jucătorii care au fost decisivi au fost mai degrabă Davis, Kent, Roofe, Morelos, Tavernier. Acești jucători au atras atenția fotbalului mondial pentru că au fost decisivi în competiții europene. Hagi trebuie să cucerească mai întâi acest campionat, înainte de a pleca oriunde altundeva.
"Primul lui sezon a fost unul de acomodare, dar îmi imaginez că Ianis și clubul își doresc ca el să aibă un impact mai mare în jocul echipei, precum Steve Davis sau Ryan Kent, care sunt decisivi pentru Rangers", a concluzionat Gordon Strachan.
Gordon Strachan este unul dintre Ambasadorii Betfair pe durata EURO 2020. Strachan a avut o carieră bogată ca jucător în Scoția și Anglia, jucând pentru Manchester United sau Leeds United și naționala Scoției. Ca antrenor, Strachan s-a remarcat la Coventry City, echipă la care l-a transferat pe Viorel Moldovan, dar și la Southampton, Celtic și echipa națională a Scoției, pe care a antrenat-o între 2013 și 2017.
Despre Betfair:
Betfair este unul dintre cei mai mari operatori internaționali de pariuri sportive și a pionierat în industrie bursa pariurilor – Betfair Exchange – în 2000. În afară de Exchange, Betfair operează o gamă de produse de pariuri sportive și cazinou online. Betfair este licențiată ONJN în România până în 31 august 2026, cu licența nr. L1160655W000329. 18+
Turkish Süper Lig
Informații de ultimă oră despre viitorul lui Moruțan și Cicâldău! Unde pot ajunge cei doi români
27/04/2022 LA 15:14
Fotbal
#AiNoștri | Povestea lui Ianis Vulpe! Interviu exclusiv cu românul care joacă la Pacos de Ferreira
21/04/2022 LA 12:12