articol scris de Alexandru Ivan

Dortmund - Bayern | Cifrele celor doi atacanți

Lewandowski are un număr impresionant de goluri marcate în noul sezon de Bundesliga - 10 -, în doar 5 partide disputate. Polonezul a punctat o dată în prima etapă, în victoria categorică 8-0 pentru Bayern împotriva lui Schalke, și a mai reușit ulterior un “poker” contra celor de la Hertha Berlin, o “dublă” cu Arminia Bielefeld și un “hat-trick” împotriva lui Eintracht Frankfurt. Vârful lui Bayern marchează un gol la fiecare 37 de minute disputate în Bundesliga și are o rată de 2 reușite pe meci. A reușit să puncteze de peste 10 ori într-un sezon pentru al 10-lea an la rând și este primul jucător din istoria Bundesligii ce a ajuns la această performanță după doar 5 etape.
Fotbal
Messi și Lewandowski au votat diferit la gala FIFA Best! Alegerile inexplicabile ale argentinianului
18/01/2022 LA 11:19
De cealaltă parte, evoluțiile lui Haaland îi dau speranțe norvegianului să aspire la toate recordurile pentru care se luptă Lewandowski, deși are doar 20 de ani și se află la primul sezon integral alături de Dortmund.
Atacantul Borussiei a punctat de 5 ori în tot atâtea partide de campionat, în sezonul 2020-21, după ce a marcat stagiunea precedentă 13 goluri în 15 meciuri. Erling Haaland este primul jucător din istorie ce a reușit un “hat-trick” la debutul în Bundesliga din postura de rezervă și a avut 9 goluri pentru Dortmund după primele sale 5 partide. Comparativ cu Lewandowski, polonezul era cu 3 ani mai în vârstă decât Haaland la momentul primei sale “duble” în Bundesliga.

Dortmund - Bayern | Haaland, statistici mai bune după primele sale meciuri în Bundesliga

Norvegianul se află în fața rivalului de la Bayern în ceea ce privește evoluțiile la momentul debutului în Bundesliga, după ce a fost implicat în 18 goluri în primele sale 20 de partide. Lewandowski a avut doar 5 goluri după primele 20 de meciuri în campionatul german. De asemenea, i-au mai trebuit încă 28 de jocuri pentru a atinge cifra de 20 de reușite. În plus, cele 246 de goluri în Bundesliga pentru Lewandowski sunt rezultatul a 1258 de șuțuri expediate către poartă, pe când Haaland a punctat de 18 ori în urma a 50 de tentative.
Pe de altă parte, în acest sezon, atacantul lui Bayern îl domină pe tănărul norvegian. Lewandowski marchează la fiecare 2,8 șuturi expediate către poartă și fructifică 71,4% din ocaziile pe care le are într-un meci, pe când Haaland are nevoie de mai bine de 3 tentative pentru a înscrie și convertește în gol doar 66,7% din oportunitățile cu care se întâlnește într-o partidă.
Haaland şi Lewandowski au impresionat şi în Champions League, nu doar în Bundesliga.

Lewandowski și Haaland au stiluri diferite de joc

Cei doi atacanți de top sunt diferiți în ceea ce privesțe multe aspecte ale jocului lor.
Lewandowski este dreptaci iar Haaland prefără să-și folosească mai mult piciorul stâng. Totuși, vârful polonez a marcat de 3 ori în această stagiune cu piciorul considerat “mai slab”, pe când Haaland a reușit un singur astfel de gol. De asemenea, starul polonez are 39 de reușite cu capul, comparativ cu una singură a lui Haaland, deși este cu 10 cm mai scund.
Jocul lui Lewandowski este bazat mai mult pe poziționare. 8 din cele 9 goluri din acțiune ale polonezului din această stagiune au fost marcate din zonă centrală, în preajma careului advers.
Haaland, pe de altă parte, face mai multe sprinturi în spatele defensivei adverse. În meciul cu Monchengladbach din prima etapă, norvegianul a sprintat 86 de metri pentru a transforma în gol o pasă a lui Jadon Sancho, din zona lui prefarată: treimea din stânga din careul advers. Recordul de viteză atins de Haaland este de 34,4 km/h.

Haaland vs Lewandowski: Verdictul

Lewandowski este singurul jucător din istorie ce a câștigat tripla (campionat, cupă, Champions League) după ce a fost golgheterul fiecărei dintre aceste competiții, în stagiunea precedentă. Atunci, polonezul a produs 55 de goluri în 47 de partide.
Haaland nu a ajuns încă la nivelul rivalului său de la Bayern, dar începutul fulminant de carieră îl propulsează în topul celor mai voloroși tineri jucători. De altfel, mulți deja îl consideră pe norvegian drept cel mai bun atacant din lume, deși are doar 20 de ani.
Deocamdată, Haaland este doar rivalul direct al lui Robert Lewandoski în lupta polonezului cu recordurile. În acest sens, Der Klassiker va oferi un spectacol ofensiv pe măsură.
https://i.eurosport.com/2020/11/03/2927919.jpg
Fotbal
Rădoi și Chiricheș nu au votat cu Lewandowski! Pe cine au preferat românii la Gala FIFA Best
18/01/2022 LA 07:12
Fotbal
Gala The Best FIFA Football Awards. Lewandowski, cel mai bun jucător al lumii în 2021
17/01/2022 LA 12:22